uutinen 9.3.2023

Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja yliopiston maksuttomalta tekoälyn verkkokurssilta työkaluja liiketoiminnan kehittämiseen

Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja yliopisto tarjoavat kaikille avoimen tekoälyn verkkokurssin. Kurssi on suunnattu erityisesti teollisuuden yrityksille, mutta se soveltuu kaikille tekoälystä kiinnostuneille. Kurssi on osa Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaa aiADDVA-hanketta, jossa pyritään parantamaan keskisuomalaisen teollisuuden kilpailukykyä tekoälyosaamisella.

Nainen ja mies seisoo virtuaalisen tehdassalin edessä

Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja yliopisto tarjoavat kaikille avoimen tekoälyn verkkokurssin. Kurssi on maksuton ja suunnattu erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille, jotka pohtivat tekoälyn hyödyntämistä tai sen vaikutuksia omaan liiketoimintaansa.

– Kurssi antaa valmiuksia ymmärtää mitä tekoäly oikeastaan tarkoittaa ja voisiko siitä olla apua jonkin ongelman ratkaisussa, esimerkiksi yrityksessä. Kurssi soveltuu kenelle tahansa tekoälystä kiinnostuneelle, laskennallisten tieteiden apulaisprofessori Ilkka Pölönen Jyväskylän yliopistosta kertoo.

Kurssi koostuu kahdesta kokonaisuudesta, josta ensimmäisessä käydään selkeästi läpi mikä tekoäly on ja minkälaisissa asioissa sitä voidaan hyödyntää. Toinen kokonaisuus käsittelee koodin kautta konkreettisia esimerkkejä datan käsittelystä, tekoälystä ja niiden taustalla vaikuttavasta matematiikasta.

– Kurssin esimerkit on ohjelmoitu Python-ohjelmointikielellä ja sen osaaminen auttaa pääsemään paremmin sisälle konkreettiseen osaan. Kurssilla käydään läpi myös Pythonin perusteet, joten aiempi ohjelmointikokemus ei ole vaatimus kurssin ymmärtämiseen, Pölönen sanoo.

Tekoälyä voidaan hyödyntää hyvin monenlaisissa tehtävissä

Yhä suurempi osa yritysten kilpailukyvystä tulee siitä, miten hyvin ne osaavat hyödyntää käytettävissä olevia teknologioita. Tekoälyä voidaan hyödyntää yrityksissä ja työnteossa esimerkiksi laadunvalvonnan tai asiakasprofiloinnin kaltaisissa tehtävissä.

– Konenäön avulla voidaan esimerkiksi varmistaa tuotteen tai kappaleen tasalaatuisuus ja antaa liukuhihnalla tehtävä lajittelu koneelle. Tai sitten tekoälyä voidaan käyttää määrittelemään esimerkiksi samankaltaisia asiakasryhmiä, Pölönen kertoo ja sanoo, että käyttömahdollisuuksia on olemassa valtava määrä.

– Tarjoamme käytännön tietoa ja konkreettisia työkaluja tekoälyn mahdollisuuksista niin pk-yritysten henkilökunnalle kuin johdolle. Teollisuuteen kohdennetut esimerkit, tehtävät ja sovellukset auttavat ymmärtämään tekoälyn mahdollisuuksia yrityksissä ja omassa työssä. Tekoälyä voi hyödyntää muun muassa varasto- ja myyntiennusteissa, tuotantoprosessien optimoinnissa, ennakoivassa kunnossapidossa ja laadun valvonnassa. Tekoälyn käyttöönotto vaatii yritykseltä dataa, osaamista, laskentakapasiteettia ja ennen kaikkea uskallusta ja aikaa, kuvailee aiADDVA-hankkeen projektipäällikkö Kati Valpe-Ojala Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Verkkokurssi antaa valmiuksia ymmärtää missä ja miten tekoälyä voidaan soveltaa ja millaisia periaatteita algoritmien toiminnan takana on. Tekoälyalgoritmin rakentaminen vaatii aina dataa ja sitä on saatettu käyttää valtavasti valmiiden tekoälyalgoritmien tuottamiseen.

– ChatGPT-sovellus on esimerkki sellaisesta. Sitä on mahdollista hyödyntää sisällön tuottamisessa tai käyttää Google-haun korvikkeena. On hyvä huomioida, että sisällöllisesti se on ajan tasalla vain siihen asti kuin sen käyttämä koulutusaineistokin on ollut, Pölönen kommentoi.

Verkkokurssi on osa ”aiADDVA – Adding value by Artificial Intelligence” -hanketta, jonka Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto toteuttavat Euroopan sosiaalirahaston (ESR) tuella 6.9.2021–31.10.2023. Hankkeessa tarjotaan erityisesti Keski-Suomen teollisuuden pk-yrityksille kohdennettua maksutonta tekoälyvalmennusta. Valmennuksen voi suorittaa kokonaan tai osittain, omaan tahtiin ja täysin etänä.

aiADDVA - Tekoälystä lisäarvoa hankkeen verkkosivut

Linkki Tekoälystä lisäarvoa -verkkokurssille

 

Lisätietoja

Projektipäällikkö Kati Valpe-Ojala
Tekoälystä lisäarvoa -hanke, Jamk
[email protected]
+358 50 471 6888

Apulaisprofessori Ilkka Pölönen
Jyväskylän yliopisto
[email protected]
+358 40 024 8140