uutinen 25.8.2022

Jyväskylän ammattikorkeakoulu on allekirjoittanut matkailualan globaalin ilmastojulistuksen

Jyväskylän ammattikorkeakoulu on liittynyt mukaan n. 500 matkailualan toimijan ilmastojulistukseen, jossa sitoudutaan hiilineutraaliuteen.

Telttailija järven rannalla nuotiolla illalla

Marraskuussa 2021 pidetyssä COP26-ilmastokokouksessa Glasgowssa tehtiin matkailualan oma ilmastojulistus Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism. Ensimmäistä kertaa matkailualan historiassa sadat kansainväliset matkailutoimijat yhdistivät voimansa alan päästöjen vähentämiseksi. Julistuksen allekirjoittaneet toimijat sitoutuvat puolittamaan hiilidioksidipäästönsä tämän vuosikymmenen aikana ja pyrkivät saavuttamaan hiilineutraaliuden ennen vuotta 2050.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu allekirjoitti julistuksen 13.7.2022 ja on mukana julistuksessa ensimmäisenä suomalaisena korkeakouluna. Matkailu on yksi Jamkin vahvuusaloista. Matkailualan koulutuksen lisäksi Jamk panostaa vahvasti tutkimus- ja kehitystoiminnassaan matkailuyritysten kehittämiseen, vastuulliseen matkailuun sekä luonto- ja hyvinvointimatkailuun. 

”Jamk on jo asettanut oman tavoitteensa olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä, ja on edistänyt kestävää ja vastuullista matkailua jo vuodesta 2009 lähtien niin koulutuksen kuin erilaisten kehittämisprojektienkin kautta. Kehittämistyötä tehdään kansainvälisesti ja kansallisesti laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa”, kertoo Jamkin matkailun lehtori Petra Blinnikka, joka on kansainvälisen ICRT (International Centre for Responsible Tourism) Suomen verkoston koordinaattori ja perustanut yli 100 asiantuntijasta koostuvan asiantuntijaverkoston Suomeen vuonna 2015.

Julistus on laadittu YK:n tukeman kansainvälisen One Planet -verkoston kestävän matkailun ohjelman puitteissa, ja julistuksen on allekirjoittanut jo yli 500 tahoa ympäri maailman, joista noin 60 on Suomesta. Kaikki allekirjoittajat löytyvät One Planetin sivuilta.

Glasgown’n julistus on matkailualan laajin ja monipuolisin ilmastonmuutosta käsittelevä kannanotto. Julistus sisältää puitteet, jotka yhdistävät kaikki matkailualan toimijat ensimmäistä kertaa yhteisten sitoumusten ympärille viidellä eri tavalla: mittaamalla ja vähentämällä hiilidioksidipäästöjä, uudistamalla toimintatapoja, lisäämällä yhteistyötä ja varmistamalla kehitystyön vaatima rahoitus.

Lue lisää:
Glasgow Declaration | One Planet network

Lisätietoja

Petra Blinnikka

Lehtori, Senior Lecturer
Matkailu ja palvelut, Tourism and Service Business
Liiketoiminta, School of Business
+358405399185