uutinen 8.12.2022

Anna-Liisa Ojalalle nuorisotutkimuksen dosentin arvo

Teksti
Leena Suomi

Jamkin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa työskentelevälle vanhemmalle asiantuntijalle, Anna-Liisa Ojalalle, on myönnetty nuorisotutkimuksen dosentin arvo.

Mies ja lapsi kiinnostuneena jostain aiheesta

Tampereen yliopisto on myöntänyt Jamkin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa vanhempana asiantuntijana työskentelevälle Anna-Liisa Ojalalle (FT) nuorisotutkimuksen, erityisesti nuorten liikunta- ja urheilukulttuurien tutkimuksen, dosentin arvon. Dosentuuri on Jamkin opekorkealle ensimmäinen.

"Nuorisotutkimus on kulkenut tavalla tai toisella tutkijanurallani aina", Anna-Liisa kertoo iloisena nimityksestään. Anna-Liisalla on vankka, monitieteinen tausta, jota hän on päässyt hyödyntämään työurallaan. Hän on opiskellut yhteiskuntatieteitä, kulttuurintutkimusta, kasvatustieteitä ja hänellä on opettajan pedagoginen pätevyys. Väitöskirjaansa varten hän tutki nuorisokulttuurien ja kilpaurheilun leikkauspistettä. Tutkijatohtorina ollessaan hän teki etnografisen tutkimuksen nuorten miesten lätkäharrastamisesta investointina.

"Viimeisimmät tutkimukseni ovat hypänneet aivan eri aihealueisiin, mutta lähestyvät mahdollisesti taas jatkossa nuorisotutkimuksen kenttää", Anna-Liisa kertoo. Hän on ollut mukana Jamkin IT-instituutin tutkimuksessa, jossa selvitettiin, miten kyberturvallisuuskoulutukset kannattaisi järjestää, jotta niistä olisi mahdollisimman suuri hyöty osallistujille ja että organisaatioiden oppimisen varmistettaisiin.

"Toivon, että tulevaisuudessa voisin yhdistää nämä tutkimussuunnat ja tarkastella vaikkapa nuorten ja nuorten aikuisten digitalisoituvaa arkea - myös oppilaitosten kontekstissa. Tutkimustyö tuntuu enemmänkin harrastamiselta kuin työltä, ja toki tutkimustyötä tulee tehtyä paljon vapaa-aikana. Oma työni liittyy enemmän opekorkean TKI-salkun hallintaan kuin tutkimukseen, mutta kyllä sen huomaa, että tutkijakokemuksestakin on hyötyä", hän pohtii.

"Dosentuuri voi tuoda meille tarjolle sellaisia rahoitusinstrumentteja, jotka eivät muuten olisi mahdollisia. Toivottavasti voimme dosentuurin avulla auttaa Jamkia yhä paremmin pedagogisen osaamisen ja jatkuvan oppimisen kehittämisessä ja tutkimuksessa, ja tehdä entistä vahvempaa yhteistyötä myös Tampereen yliopiston kanssa", Anna-Liisa toteaa.

Dosentin arvosta säädetään yliopistolain (558/2009) 89 §:ssä. Rehtori voi myöntää hakemuksesta dosentin arvon (a title of docent/docenttitel) henkilölle, joka on suorittanut tohtorin tutkinnon tai tohtorin arvoon kuuluvat opinnäytteet ja jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muilla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tieteelliseen työhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

Kysy lisää

Anna-Liisa Ojala

Vanhempi asiantuntija, Senior Advisor
AOKK T&K, Research, Development & Innovations (RDI)
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Professional Teacher Education
+358405834993

Hannele Torvinen

Päällikkö TKI, Head of Department R&D
AOKK T&K, Research, Development & Innovations (RDI)
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Professional Teacher Education
+358405323047