Projekti

Myllyjoki-Mäntyjoki kalataloudellinen kunnostussuunnitelma

Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Biotalous
Toteutusaika
31.3.2022 - 30.4.2023
Yksikkö
Teknologia
Rahoitusohjelma
Muu kansallinen
Projektin kuvaus

Viitasaaren Suovanlahdella sijaitsevissa Mylly- ja Mäntyjoessa on nousuesteitä, jotka estävät vaelluskalojen liikkumisen. Aikanaan joissa on tiettävästi esiintynyt luonnonvaraista taimenta. Suotajärvestä lähtevä Myllyjoki laskee suoraan Keiteleeseen, jossa tunnetusti on hyvät taimenen syönnösalueet. Nousuesteet ovat yksi syy vaelluskalojen uhanalaisuuteen koko Suomessa. Myllyjoen sekä Mäntyjoen vaellusesteiden poistaminen tai niiden ohittaminen mahdollistaisi vaelluskaloille vapaan liikkumisen lisääntymis- ja syönnösalueiden välillä.

Hankkeessa suunnitellaan jokien nousuesteiden purkamisen ja ohittamisen ratkaisut. Sekä tehdään kalataloudellinen kunnostussuunnitelma siten, että vaelluskaloille olisi lisääntymis- ja pienpoikasalueet sekä suuremmille kaloille myös talvehtimisalueet.

Lisätiedot:
Samuli Lahtela, projektipäällikkö
040 596 2378, samuli.lahtela@jamk.fi

Projektin tulokset

Hankkeen tuloksena syntyi Mylly- ja Mäntyjoelle kalataloudellinen kunnostussuunnitelma kokonaisuus. Tämä sisältää Jamkin tekemän yleisluontoisen kalataloudellisen kunnostussuunnitelman ja KVVY Tutkimus Oy:n suunnittelemat nousuesteiden poisto/ohitusratkaisut. Suunnitelmat toimivat pohjana mahdolliselle varsinaiselle kunnostushankkeelle, jossa voitaisiin toteuttaa suunnitelmat. Toteuttaminen toisi vaelluskaloilla mahdollisuuden liikkumiseen lisääntymis- ja syönnösalueiden välille, sekä uusia lisääntymis- ja pienpoikas elinympäristöjä. 24.4.2023