Projekti

Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta

Rahoitusohjelma

Lyhenne
Maito
Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Biotalous
Toteutusaika
1.9.2008 - 31.8.2013
Yksikkö
Teknologia
Rahoitusohjelma
ELY-keskus (maaseudun kehittäminen)
Projektin kuvaus

Globaalissa taloudessa epävarmuus maataloustuotteiden markkinoilla, tukipolitiikan muutokset ja heikko maatalouden tulokehitys ovat heikentäneet maatilayrittäjien tulevaisuudenuskoa. Tarvitaan innostavia esimerkkejä, yhteistyötä ja hyväksi havaittuja toimintamalleja. Erikoistumisen ja suunnitelmallisuuden lisääminen kaikissa tuotantotoiminnan vaiheissa parantaa tuotannon kannattavuutta ja kilpailukykyä sekä vähentää riskiä.

Tavoitteenanne on maidontuotannon ja naudanlihantuotannon jatkuvuuden turvaaminen sekä tuottavuuden ja kannattavuuden parantaminen.

Teemme tämän vahvistamalla maatilayrittäjien tulevaisuudenuskoa, parantamalla yrittäjien osaamista, tiukentuvien vaatimusten hallintaa maatilalla ja omaehtoista ammattiosaamisen ajan tasalla pitämistä.
Koulutuksen avulla lisäämme yrittäjien liikkeenjohtotaitoja sekä talouden ja tuotantotoiminnan hallintaa. Näiden tavoitteena on lisätä maatilojen investointeja ja parantaa perusmaatalouden kilpailukykyä ja kannattavuutta tuotantokustannuksia alentamalla. Uuden tiedon ja uusien tuotantomenetelmien nopea välittäminen yrittäjille lisää menestymismahdollisuuksia alalla.

Toimenpidekokonaisuudet:

  1. Tukitiimitoiminta pienryhmäkoulutukset, jossa mittavaa investointia suunnittelevalle yrittäjälle tarjotaan ammattilaisverkoston eli tukitiimin koulutus- ja neuvontatukea investointihankkeen hallittuun toteutukseen orastavasta ideasta valmiiseen investointiin, toiminnan käynnistämiseen ja vakiinnuttamiseen asti
  2. Koulutus yhteistyöverkostojen luomiseksi
  3. Pienryhmätilaisuudet (keskustelua, työpajoja, asiantuntijaluentoja) koulutuspäivien teemojen pohjalta
  4. Liikkeenjohtamiseen ja tuotantotoiminnan hallintaan liittyvät koulutukset
  5. Opintomatkat ja benchmarking
  6. Tukipalvelujen tuottajien koulutus
  7. Agritietopankki -tietopalvelu


Kohderyhmänä ovat ensisijaisesti keskisuomalaiset maatilayrittäjät. Koulutusta kohdennetaan myös mm. tuontoneuvojille, että kaikki maatalouden parhaaksi työtä tekevät kehittäjätahot ttulevat toimimaan paremmin yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.

Projektin rahoittajana on Keski-Suomen ELY-keskus, maaseudun kehittäminen.

Lisätietoja

Susanna Lahnamäki-Kivelä, 040 725 6603, etunimi.sukunimi@jamk.fi tai
Sanna Ahonen, 040 354 7400, etunimi.sukunimi@jamk.fi
Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti