Kiinnostus IT-alaa kohtaan kasvoi avoimessa ammattikorkeakoulussa
Arttu Piitulainen on työskennellyt Rajavartiolaitoksella yhteensä 15 vuotta, rajatarkastajana ja oman työnsä ohella asiakirjatutkijana. Koronapandemian aikana hänen työnkuvansa, työskentelytavat ja työajat muuttuivat siten, että vapaa-aikaa tuli lisää. Opiskeluintoa oli, ja kyberturvallisuus kiinnosti Arttua.
”Materiaalia löytyi niin paljon kuin vaan sitä osasi hakea. Materiaalia tuli etsittyä ja luettua erinäisistä lähteistä, alan kirjallisuudesta ja katsottua verkosta videoita. Hiljalleen ajatus muotoutui siihen, että tietotekniikkaa voisi opiskella”, Arttu muistelee.
Artun työkaveri oli tehnyt Jamkin avoimen ammattikorkeakoulun kursseja ja mainitsi niistä Artulle. Kun hän selasi kurssitarjontaa, oli osuvasti parhaillaan haussa kyberturvallisuuden ensimmäinen moduuli. Myöhemmin avautui toinen moduuli hakuun. Arttu suoritti molemmat kokonaisuudet vuosina 2021–2022, minkä myötä innostus kyberturvallisuudesta kasvoi. Hänen aikaisemmat opintonsa ovat Raja- ja merivartiokoulusta, jossa luonnontieteellisiä opintoja ei ollut lainkaan ja lukiostakin on vierähtänyt aikaa melkein 20 vuotta.
Opiskelemaan hakeminen
Vuonna 2023 Joensuussa asuva Arttu haki opiskelupaikkaa ensimmäisenä Kareliaan ja toisena Jamkiin monimuotototeutuksiin tieto- ja viestintätekniikan puolelle. Molemmissa ammattikorkeakouluissa oli pääsykoekurssi, Kareliassa aiheena tietojenkäsittely ja Jamkissa tietokannat. Artulla kävi tuuri, sillä hän oli suorittamassa juuri tietokannat kurssia avoimen ammattikorkeakoulun puolella.
”Tietokannat kurssi on hyvää perustaa opintoihin. En nähnyt, että tulisin tietokantoihin erikoistumaan vaan kyberturvallisuuteen. Kurssi oli helppo suorittaa, kun intoa ja aikaa oli ”, Arttu toteaa.
Lopulta Arttu sai opiskelupaikan Jamkista. Panostus Karelian pääsykoekurssiin ei mennyt kuitenkaan hukkaan, koska kurssi hyväksyttiin nykyisiin opintoihin.
”Monimuoto-opinnot oli selvä valinta, koska asun Joensuussa eikä viikoittainen matkustaminen Jyväskylään olisi ollut mahdollista”, Arttu kertoo.
Onnistumiset ja haasteet opinnoissa
Avoimen ammattikorkeakoulun opinnoista sai kokemusta ryhmätöiden tekemisiin ja siihen, miten kurssit suoritetaan ammattikorkeakoulussa. Artun mielestä näistä on ollut hyötyä monimuoto-opintoihin.
Arttu tykkää erityisesti kursseista, joissa pääsee rakentamaan omatoimisesti virtuaalikoneita. Eniten hän käyttää aikaa kursseihin, joissa on opintomateriaalin ulkopuolista selvittämistä ja jotka sisältävät analysointia.
”Kiinnostavimmilla kursseilla pääsee tutkimaan jotain tuntematonta. Esimerkiksi nyt on menossa kurssi takaisinmallinnuksesta, jossa pääsee ohjelmien toiminnallisuuksia tutkimaan ja saa omatoimisesti syventää ymmärrystä aiheesta tehtävien parissa”, Arttu toteaa.
Haasteitakin on ilmennyt opintojen aikana. Artun omat ennakkoluulot oppia ruotsia ilmenivät ensimmäisenä opiskeluvuonna. Ruotsin kertauskurssilla hän huomasi oppivansa melko helposti, ja sanavarastoa kertyi lisää ruotsin kurssilla. Opiskelumotivaatio ajoi eteenpäin.
Lähitulevaisuudessa harjoittelu ja opinnäytetyö
Aikuiskoulutustuki mahdollistaa täysipäiväisen opiskelun vielä syksyllä 2025, jolloin Arttu aikoo suorittaa loput pakolliset kurssit. Tällä hetkellä hän on työstään opintovapaalla ja etsii harjoittelupaikkaa.
Opinnäytetyön tekeminen on Artulla todennäköisesti edessä vuonna 2026. Hän haluaisi aiheen liittyvän tietoverkkojen kyberturvallisuuteen. Artun tavoitteena on valmistua AMK-insinööriksi ennen kuin hän täyttää 40-vuotta.
Opintojen myötä Arttu toivoisi saavansa uutta nykyiseen työhönsä. Tulevaisuudessa hän haluaisi työn olevan enemmän teknologisempaa. Tämä olisi mahdollista myös nykyisellä työnantajalla, koska sielläkin työt muuttuvat teknologisempaan suuntaan. Viranomaispuoli, IT-alalla ja Valtiolla työskentely kiinnostavat myös Arttua.