opiskelijatarina

Opinnoista uusia näkökulmia ja tukea yritystoiminnan aloittamiseen

Grassroots VSA valmentaa hyvänmielen jalkapalloa Vaasassa. Otteluvoittojen ja mitalien sijaan lapsesta vaariin löytyvissä ryhmissä pääpaino on kuntoilussa, uusien kavereiden löytämisessä sekä ajanvietossa raittiissa ulkoilmassa.

-

Markkinoilla kysyntää kuntoiluun pohjautuvaan harrastetoimintaan

Alun perin filosofian maisteriksi viestinnän puolelta kouluttautunut Raisa Haq perusti Grassroots VSA:n vuonna 2020 – eli ”sopivasti koronan korvilla”, kuten hän asiaa itse kuvailee. Tie yrittäjyyteen ja kuntoiluun painottavan jalkapallon pariin piti sisällään kouluttautumisen aikuisiällä lähihoitajaksi, pitkän uran urheiluseurassa kuntoutusvalmennuksessa, sekä pienen mietintäjakson päiväkodin puolella.

”Se päiväkotijakso tarjosi sellaisen hengitys- ja tuumailuvälin. Kuulin sen aikana liikunta-alan keskusteluissa, että jalkapallonkin saralla olisi kysyntää kuntoilupohjaiselle valmennukselle. Minulla oli pitkä tausta jalkapallovalmennuksesta, mutta otteluihin painottavassa joukkuetoiminnassa tuntui, ettei se ollut oikea puite kuntovalmennukseen. Siksi innostuin ajatuksesta! Mietin, että eihän sitä tiedä, ellei kokeile, ja perustin Grassroots VSA -osakeyhtiön.”

Tukea ja näkemystä yritystoimintaan KKD-opinnoista

Hyvinvoinnin, liikunnan ja urheilun liiketoimintaosaamisen korkeakouludiplomi (KKD) tuli Raisalle ensimmäistä kertaa vastaan sosiaalisessa mediassa. ”Olen aina tykännyt opiskella ja hankkia sitä kautta uutta tietoa ja näkemyksiä. Kun näin noston opinnoista ensimmäistä kertaa, lisäsin ne heti suosikkeihini. Asiaa hetken mietittyäni mietin, että saisin opinnoista hyvin tukea alkaneeseen yritystoimintaan.”

Opintojen aikana Raisalle nousi esille yksi yllättävä suosikki ylitse muiden – taloushallinto! ”Taloushallinto oli itselleni täysin uusi kokonaisuus enkä ollut ennen opiskellut mitään siihen liittyvää. Yrittäjyyden myötä minun tuli hankkia kirjanpitäjä, ja puhuimme alkuun hänen kanssaan täysin eri kieltä. Kurssien myötä opin ymmärtämään enemmän kirjanpidosta ja siitä, mitä siinä tapahtuu. Sen myötä tuntuu, että koko yritystoiminta on enemmän käsissä, kun ymmärrän tästäkin puolesta enemmän.”

Grassroots VSA:n tuote on uudenlainen kokonaisuus markkinoilla, jonka vuoksi Raisan oli tärkeää pystyä myös tuotteistamaan se oikein – eli tehdä sekä itselleen että asiakkaille selväksi, mitä hän myy. ”Tuotteistamisen opinnot ovat erityisesti tällaisella palvelualalla erittäin hyvä tuki siihen tuotteistamiseen”, hän huomauttaa.

Konkreettisia työkaluja liiketoimintaan

”Olen saanut konkreettisia työkaluja moneen asiaan”, Raisa kertoo, kun kysyn mitä muuta hän haluaa nostaa opinnoistaan esille. ”Esimerkiksi taloushallinnon ja strategian puolelle – tein Grassrootsin strategian erään strategiakurssin aikana, siellä esiin nostettujen työkalujen tuella.”

Yrittäjille on tarjolla lukuisia toimintaa helpottavia työkaluja ja malleja, jotka tulee vain löytää: ”Opintojen aikana olen oppinut paljon siitä, millaisia valmiita työkaluja yrityksille on käytössä – enkä olisi varmasti huomannut niitä muuten”, Raisa kertoo naurahtaen.

Raisa haluaa kuitenkin korostaa opinnoissa myös kurssikaverien merkitystä: ”Vaikka olemme olleet etänä koko opintojen ajan, olen huomannut, että olen silti päässyt keskustelemaan aiempia piirejäni laajemmin alan edustajien kanssa ja laajentamaan siten myös omia näkemyksiäni alan mahdollisuuksista. Siinä, missä ennen pyörin pääasiassa vain urheiluseuraihmisten kanssa, olen nyt opintojen aikana päässyt paljon erilaisessa yritystoiminnassa ja eri tehtävätasoilla toimivien henkilöiden kanssa.”

Raisan terveiset opintoja harkitseville

”Jos opintoihin törmätessäsi mietit edes hetken, että onkohan nämä opinnot sinulle, vastaus on todennäköisesti kyllä. Itse seurassa pitkään toimineena ja yritystoiminnan aloittaneena suosittelen opintoja erityisesti uutta tehtävää urheiluseurassa tai sen hallituksessa aloittavalle henkilölle, tai kaltaiselleni yrittäjäksi alkavalle. Jos haluat viedä uutta tietoa mukanasi uuteen tehtävään, niin nämä opinnot auttavat siinä. Jos olet esimerkiksi siirtymässä toiminnanjohtajaksi seuraan, niin strategiakursseista ja vastaavista on sinulle tosi paljon hyötyä.

Hyvinvoinnin, liikunnan ja urheilun liiketoiminnan osaamisen opinnot ovat niin monipuoliset, että ne tarjoavat myös monipuolisesti tukea erilaisiin tehtäviin – erityisesti jo urheilun saralla toimivien liiketoimintaosaamiseen.”