artikkeli

Monika työskentelee vaarallisten taivaankappaleiden pysäyttämiseksi

Teksti
Lauha Puoliväli
Kuva
Heli Sutinen

Jamkin tutkija Monika Wolfmayr on työskennellyt viimeiset kaksi ja puoli vuotta NASAn ja avaruusjärjestö ESAn projekteissa, joissa valmistaudutaan kohtaamaan Maata lähestyvä asteroidi. Monika toivoo voivansa parantaa maailmaa tutkijana vielä monella tapaa.

Monika Wolfmayr

Monika Wolfmayr kuuluu NASAn Dart-tiimiin, joka työskentelee luodakseen vaihtoehtoisia keinoja muuttaa taivaankappaleen suuntaa tilanteessa, jossa asteroidi suuntaa kohti Maata. Jotta asteroidin kulkuun voidaan vaikuttaa, on ensin tiedettävä, mistä materiaalista se koostuu. Avuksi tulevat Monikan kehittämät algoritmit.

”Avaruudessa asteroidi voidaan kuvata hyperspektrikameralla niin tarkasti, että se paljastaa kohteen koostumuksen. Minun tehtäväni on tehdä kuvista parempia algoritmien avulla, jotta materiaali voidaan tunnistaa mahdollisimman nopeasti ja luotettavasti”, Monika sanoo. Monikan kehittämien algoritmien avulla kohina ja muut häiriöt voidaan poistaa kuvista nopeasti, jolloin käyttöön saadaan aiempaa parempilaatuista dataa. ”Tämä on merkittävää, sillä vaikka dataa kerätään nykyään laajalti, aina se ei ole käyttökelpoista”, Monika kertoo.

Tekoälyä ja muita hankkeita

NASAn ja ESAn avaruusprojektien lisäksi Monika työskentelee Jamkissa erilaisissa dataa koskevissa hankkeissa. Viimeaikoina Monika on ollut mukana muun muassa vastikään menestyksekkäästi päätökseen saadussa coADDVA-hankkeessa, jossa hyödynnettiin innovatiivisia tekoälymetodeja. Hankkeessa ei tutkittu avaruutta, mutta Monika pohtii että ”myös avaruuden hyperskeptrikuvantamisessa tekoälystä voisi olla hyötyä silloin, kun dataa halutaan luokitella nopeasti.”

”Tekoälyn käyttömahdollisuudet ovat todella moninaiset. Tekoälyn voi opettaa ennustamaan tulevaa, kuten vaikkapa säätilaa”, Monika jatkaa tekoälyn laajemmista käyttömahdollisuuksista.

Tutkijana maailmaa voi parantaa monella tavalla

Monikalle avaruus on ollut intohimo lapsesta saakka ja hän iloitsee voidessaan tehdä tärkeää työtä sitä tutkimalla. Mahdollisia soveltamiskohteita Monikan osaamiselle on kuitenkin lukuisia.

”Tutkijana maailmaa voi parantaa niin monella tavalla. Tulevaisuudessa minua kiinnostaa kyberturvallisuus, vastuullinen tekoälyn käyttö sekä myös luonnon tutkiminen”, Monika kertoo kiinnostuksen kohteistaan.

Monika, joka on erikoistunut hyperspektrikuvantamiseen ja algoritmeihin, pystyy heti nimeämään osaamisensa sovelluskohteita omien kiinnostuksen kohteidensa pohjalta.

Esimerkiksi biotaloudessa hyper­spektrikuvantamista voidaan käyttää maaperän analysoinnissa tavalla, joka suojelisi myös ympäristöä.

Monikan osaaminen ja sen kautta saavutettu laadukas data voisi kiinnostaa myös monia yrittäjiä ja organisaatioita. ”Laadukas data tarkoittaa säästöjä yrityksille, jotka hyödyntävät sitä”, Monika summaa.”

22.11.2023