opiskelijatarina

Minna suoritti restonomin YAMK-tutkinnon Floridasta käsin

Minna Pajala on monipuolisen koulutustaustan omaava lentoalan ammattilainen. Vuonna 2017 Minnan miehen työ vei koko perheen Floridaan, jossa Minna otti hoitaakseen päävastuun perheen lasten sopeuttamisesta uuteen kulttuuriin. Lasten kasvaessa isommaksi Minnan palo opiskelua kohtaan alkoi taas herätä, ja hän hakeutui opintovapaan turvin laajentamaan osaamistaan YAMK-tutkinnolla.

Nainen seisoo rannalla lierihattu päässään ja katsoo kameraan

Alkujaan Etelä-Pohjanmaan Alavudelta kotoisin oleva Minna Pajala on monipuolisen koulutustaustan omaava lentoalan ammattilainen. Ennen tradenomiksi valmistumistaan vuonna 2010 Minna opiskeli merkonomitutkinnon lisäksi myös kauneudenhoito- ja hevosalaa. Lentoala vei kuitenkin mukanaan, ja työvuosia Minnalle onkin kertynyt alalta jo 17. Kuutisen vuotta sitten Minna muutti miehensä työn perässä Floridaan, jossa Minna otti hoitaakseen päävastuun perheen lasten sopeuttamisesta uuteen kulttuuriin. Lasten kasvaessa isommaksi Minnan palo opiskelua kohtaan alkoi taas herätä, ja hän hakeutui opintovapaan turvin laajentamaan osaamistaan YAMK-tutkinnolla.

YAMK-koulutuksesta pontta ulkomaan työnhakuun

Freelance-lentoemäntänä Suomeen työskennellyt Minna sai matkailu- ja palveluliiketoiminnan johtamisen opintojen avulla päivitettyä ja laajennettua matkailu- ja lentoalan osaamistaan. Lasten kasvettua ja päivitetyn matkailu- ja lentoalan tietotaidon myötä Minna alkoi suunnitella työnhaun aloittamista Yhdysvalloissa. ”Oli mahtavaa, että sain opintojen kautta itselleni sellaista omaa juttua, ja nyt sitten kun lapset ovat vähitellen sopeutuneet uuteen kulttuuriin ja alkavat olla ikään kuin sisässä tässä ympäristössä, niin minulla on mahdollisuus oikeastaan ensimmäistä kertaa hakea töitä.”

Tutkintoa suorittaessaan Minna mietti paljon tulevaisuuden työllistymistään Yhdysvalloissa ja sitä, miten opinnot häntä siinä tukisivat. Kuitenkin lopulta Minnan sanoin ”palaset alkoivat loksahtaa paikalleen”, ja Minna koki olevansa valmis siirtymään työnhakuun. ”Koin, että haluan edetä nimenomaan matkailu- ja lentoalalla. Valitsin nämä opinnot, koska sain niistä tietotaitoa – ja kyllähän se CV:ssäkin näyttää hyvältä, että on valmistunut matkailupuolelta.”

Verkko-opinnot ja aikaero toivat joustoa kalenteriin

Minnalle oli tärkeää, että hän pystyi suorittamaan opinnot kokonaan verkko-opintoina. Suomen ja Floridan välistä aikaeroa (- 7 h) hän kuvailee hyväksi asiaksi: ”Aikaero oli opiskellessa todella hyvä. Kun Suomessa oli jo illansuu, niin Floridassa oli vasta aamu. Tämä sopi älyttömän hyvin omiin aikatauluihini.”

Opintoja suunnitellessaan ja aikatauluttaessaan Minna toimi hyvin systemaattisesti ja tarkasti. Näin ei syntynyt ikäviä yllätyksiä esimerkiksi deadlinejen suhteen. Vahva motivaatio alaa ja oppimista kohtaan kannustivat Minnaa opintojen aikana eteenpäin: ”Tavoitteeni oli, että ei mennä siitä, missä aita on matalin, vaan haetaan mahdollisimman hyvää lopputulosta ja oikeasti opitaan asioita.” Tavoitteensa Minna myös kokee saavuttaneensa.

Parasta opinnoissa olivat opiskelukaverit

Minna nimeää opiskelukaverit ”ehdottomasti parhaaksi” asiaksi opinnoissa: ”Meille sattui ihan älyttömän hyvä porukka. Oli samanhenkisiä ihmisiä, joista osa myös lentoalalta. Teimme aika monta ryhmätyötä yhdessä, ja ne sujuivat ihan mielettömän hyvin.” Minna koki hyödylliseksi myös sen, että halutessaan opiskelukavereiden kanssa pystyi peilaamaan ja käymään läpi opintoasioita.

Minna oppi opintojen aikana myös itsestään paljon. Hän kertoo ymmärtäneensä, että usein täytyy mennä omalle epämukavuusalueelle, jotta voi saavuttaa hyvän lopputuloksen: ”Joskus kurssi saattaa tuntua alkuun tosi vaikealta ja voi ajatella että ”ei vitsi, ei tästä tule yhtään mitään”. Mutta pilkkomalla opintojakson aihetta pienempiin osiin ja lähtemällä pienistä asioista hahmottamaan kokonaisuutta homma lähteekin rullaamaan.” Minna painottaa, että on tärkeää, ettei heti ensimmäisten inhottavien fiilisten jälkeen heitä hanskoja tiskiin, vaan jatkaa sinnikkäästi päämääräänsä kohti.

Kenelle matkailu- ja palveluliiketoiminnan johtamisen opinnot soveltuvat?

Minna suosittelee opintoja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita alasta ja itsensä kehittämisestä. ”Olen sitä mieltä – ja sen takia olen varmasti opiskellutkin niin paljon – koska koen, että opiskelu on aina hyvästä.”

Vuonna 2024 matkailu- ja palveluliiketoiminnan johtamisen opinnot sulautuvat osaksi johtamisen YAMK-tutkintoa.