alumnitarina

Fysioterapeutista kolminkertaiseksi yrittäjäksi

Teksti
Hanna-Riikka Kantelinen

Martti Myllymäki, Jyväskylän ammattikorkeakoulun kasvatti, on kulkenut ainutlaatuisen polun yrittäjäksi. Tärkeimpänä voimavaranaan Martti pitää laajaa tukiverkostoaan, johon kuuluvat niin yrittäjäkumppanit, läheiset kuin yrityskummikin.

Kuvituskuva

Fysioterapeutin opinnoista vahva tausta valmentajan työhön

Alun perin Jamk valikoitui liikunnasta kiinnostuneelle Martille opinahjoksi hyvien jatkokoulutusmahdollisuuksien ja Jyväskylän liikunnallisen imagon vuoksi. Martin opiskeluaikana unohtumattominta oli vuosikurssin ryhmähenki ja opiskelijakollegat, joista monesta tuli ystäviä. Martti kertoo, että vapaa-ajan lisäksi ystävien kanssa tuli tehtyä paljon opintoja. Erityisesti erilaisten asiakasryhmien kanssa työskentelyyn keskittyneet harjoitukset ovat jääneet mieleen työharjoittelupaikkojen ja siellä tapahtuvien ensimmäisten asiakaskohtaamisten ohella.

"Aikaisemmin olin kiinnostunut erityisesti tuki- ja liikuntaelinsairauksista, mutta nyt ymmärrän, että laajempi näkemys fysioterapian alalta on todellinen vahvuus, kun työskentelen nyt CrossFit-valmentajana", Martti kertoo. 

 

Kolme yritystä kahdessa vuodessa

Hyvin pian vuonna 2021 valmistumisensa jälkeen Martti päätti rohkeasti hypätä yrittäjyyden maailmaan. Nykyään hän omistaa kolme yritystä: oman toiminimen, vuonna 2021 perustetun Harjun treenikontin sekä CrossFit Harjun, jonka ovet avattiin vuonna 2022. Vauhti ei ole kuitenkaan vielä loppumassa, sillä CrossFit Harju suuntaa suurempiin tiloihin kevättalvella 2024.

Huimassa vauhdissa tukena ja turvana on ollut samaan päämäärään tähtäävä tiimi ja muu tukiverkosto. ”Varsinkin Harjun treenikontin perustamisen aikaan kaikki oli vielä niin uutta, mutta onneksi pystyi jakamaan sekä iloja että epävarmuuksia toisen yrittäjän kanssa. Toisaalta Harjun treenikontin ensimmäisen kesän aikana teimme Jannen kanssa paljon päällekkäistäkin työtä. CrossFit Harjussa olemme jakaneet työnjakoa paljon paremmin”, Martti kertoo.

 

Ajatus treenikonttiyrittäjyydestä syntyi omasta tarpeesta
 

”Olin aina ajatellut, etten halua olla yrittäjä, sillä yrittäjänä toimimiseen liittyy aina tietty epävarmuus”, Martti paljastaa. Sen sijaan Martti harrasti CrossFittiä, ja haaveissa oli työskentely CrossFit-salilla valmentajana. Ala on kuitenkin pieni, ja työllistyminen on siksi haastavaa. Aikaisemmin entisessä kotikaupungissaan Turussa ja vieraillessaan Helsingissä Martti oli törmännyt treenikontteihin. Siinä vaiheessa kukaan yrittäjä ei vielä pitänyt treenikonttia Jyväskylässä, ja Martti päätti tarttua tuumasta toimeen ja perustaa sellaisen ystävänsä Janne Kinnusen kanssa.

”Yritys perustettiin tavallaan siinä sivussa, ensisijaisena tavoitteena oli päästä valmentamaan CrossFittiä. Treenikontti oli myös turvallisempi tapa testata yrittäjyyttä, sillä perustamiskustannukset, ja tätä myöten riskit, ovat huomattavasti pienemmät kuin kiinteän salin perustamisessa”, Martti selventää. Treenikontti-kesän aikana Martti ja Janne tutustuivat kattavasti yrittäjyyteen ja syvensivät valmennusosaamistaan. Lopulta kesän aikana erään treenin jälkeen Martille ja Jannelle tultiin ehdottamaan toiminnan laajentamista.

”Ollie oli haaveillut CrossFit-salin perustamisesta, ja hän tuli kertomaan meille omista ajatuksistaan erään treenin jälkeen. Huomasimme, että olimme tilanteessa, jossa joko voimme alkaa kilpailemaan muutenkin melko pienellä markkinalla tai yhdistää voimamme. Kilpailu ei ollut missään vaiheessa vaihtoehto, ja päädyimmekin siihen, että aloimme suunnitella yhteistä salia eli CrossFit Harjua”, Martti taustoittaa.

 

CrossFit Harjun suunnittelu lähti yhteisistä arvoista

Martti oli tuntenut Ollien jo entuudestaan yhteisten tuttavien kautta, mutta yhteisen salin perustaminen alkoi kuitenkin toisiinsa tutustumisesta. ”Pikkuhiljaa olemme jakaneet roolejamme niin, että Ollie vastaa enemmän valmentamisesta, ja minä vastaan enemmän liiketoiminnan kehittämisestä”, Martti kertoo.

”Koko ajan tavoitteenamme on kuitenkin ollut, että CrossFit Harjulle ovat tervetulleita kaikki asiakkaat riippumatta lähtötasosta. Meillä on esimerkiksi omia ryhmävalmennuksia äideille, junioreille ja senioreille”, Martti kertoo. Asiakastarpeiden kuunteleminen ja asiakaslähtöinen ote onkin ollut tärkeää CrossFit-salia kehitettäessä. CrossFit Harjun perustamisen aikana Martti ja Ollie tekivät muun muassa asiakaspersoonakuvauksia, sillä esimerkiksi kilpaurheilijalla ja kuntoutujalla on hyvin erilaiset lähtökohdat valmennukseen. Kehittäminen ei tietystikään ole jäänyt pelkkään yrityksen perustamiseen, vaan toimintaa kehitetään jatkuvasti pari kertaa vuodessa kerättävien jäsenpalautteiden avulla.

 

Tukea liiketoiminnan kehittämiseen Yritystehtaan Yrittäjävalmennuksesta
 

”Päädyin Yritystehtaan yrittäjävalmennukseen, kun kuulin mahdollisuudesta siihen KS-yritysidean yritysneuvonnasta”, Martti kertoo. Yritystehtaan yrittäjävalmennus on maksuton Jamkin ja Jyväskylän yliopiston opiskelijoille, tutkijoille ja henkilökunnalle sekä alumneille vuoden ajan valmistumisesta.

”Yritystehtaan yrittäjävalmennuksesta olemme saaneet paljon lisätukea liiketoiminnan kehittämiseen ja suunnitteluun. Yrittäjävalmennus on tavallaan paikannut sitä, että opinnoissa ei ollut juurikaan liiketoiminnan kursseja. Valmennuksen aikana olemme kehittäneet mm. myynnin- ja markkinoinnin prosesseja ja automaatiota sekä tehostaneet liiketoiminnan suunnittelua. Valmennuksen aikana olemme esimerkiksi ottaneet käyttöön erilaisia liiketoiminnan mittareita, ja yrittäjävalmennuksessa meille vinkattiin myös toimeksiannon antamisesta InnoFlashiin ja Turbiini-Rahastosta”, Martti kertoo.

 

Täysi kierros InnoFlashiä
 

InnoFlash on asiakaslähtöiseen kehittämiseen ja innovointiin keskittyvä opintojakso, jossa opiskelijat ratkaisevat työelämän toimeksiantoja. Yhtä toimeksiantoa on aina ratkaisemassa noin 60 opiskelijaa, ja uusia kehittämisideoita syntyy satoja. InnoFlash -opintojakso oli Martille tuttu juttu jo omilta opiskeluajoilta, ja oman toimeksiannon antaminen opiskelijoille tuntui hienolta mahdollisuudelta.

Toimeksiantajaksi InnoFlash -opintojaksolle sopivat kaikki työelämän edustajat. Toimeksiantajina on ollut pienistä yksinyrittäjistä suurempiin organisaatioihin, yksittäisistä hankkeista isoihin järjestöihin ja julkisiin toimijoihin.

”Mielestäni toimeksiannon antaminen opiskelijoille on hyödyllistä kaikille sellaisille yrityksille, jotka tarvitsevat tuoreita, seuraavan sukupolven ideoita johonkin omaan ongelmaansa. Meidän toimeksiantomme liittyi aamuaikojen käyttöasteen nostamiseen, sillä salillamme on huomattavasti hiljaisempaa aamupäivisin. Minua yllätti se, kuinka hyvin opiskelijat pystyivät syventymään aiheeseen yhden viikon aikana”, Martti kertoo.

InnoFlashin aikana opiskelijat haastattelevat asiakasryhmän jäseniä sekä ideoivat tulosten perusteella uusia konsepteja. Paras toimeksianto onkin sellainen, johon toivotaan paljon vaihtoehtoisia ratkaisuja.

”InnoFlashin opiskelijoiden avulla saimme valtavasti uusia ajatuksia kuplamme ulkopuolelta. Omat silmämme avautuivat uusille ideoille, ja asiakkaiden mielikuvat CrossFitistä selkeytyivät entisestään. Meitä esimerkiksi yllätti, että edelleen iso osa asiakkaista luulee, että CrossFit tarkoittaa aina kovilla painoilla treenaamista ja hurjia suorituksia. Todellisuudessa kyse ei kuitenkaan pelkästään siitä, vaan CrossFit on monipuolisesti toimintakykyä ylläpitävää liikuntaa ja sopii monille eri asiakasryhmille. Opiskelijoiden ideoiden perusteella olemme jo kehittäneet esimerkiksi viestintäämme, ja tulemme hyödyntämään ideoita myös uusien palveluiden kehittämisessä”, Martti kertoo toimeksiantajakokemuksestaan.

Tukiverkosto ja tiimi 
 

Yrittäjyyttä Martilla on jo takana useampi vuosi. Vielä tässäkin vaiheessa Martti kokee, että yrittäjyys oli hyvä ratkaisu valmistumisen jälkeen ja yrittäjämatkan aikana on tullut opittua paljon. Yrityksen perustamiseen liittyi kuitenkin varsinkin alkuvaiheessa paljon paineita.

”Varsinkin alussa oli epävarmuutta siitä, että onnistuuko tämä homma ja tuleeko asiakkaita. Toisaalta onnistumiset tuntuvat mahtavilta”, Martti kertoo. Onnistumisen kokemuksia on Martin mukaan pienempiä ja suurempia. Suurempia onnistumisen hetkiä Martin mukaan on ollut CrossFit Harjun avajaispäivä ja kun syksyllä 2023 alkeiskurssit täyttyivät nopeasti. Pienempiä, arkisempia mutta sitäkin palkitsevampia onnistumisia puolestaan Martin mukaan on se, että asiakkaat tulevat aina uudestaan takaisin ja kehittyvät.

Onnistumisen ilonhetkissä ja epävarmuuden hetkillä Martti on voinut luottaa vahvaan tukiverkostoonsa. Hänen tukiverkostonsa koostuu yrittäjäkumppaneista, läheisistä sekä Yritystehtaan yrittäjävalmennuksesta, mutta lisäksi Martin tukena on yrityskummi. Yrityskummit ovat kokeneita ja vapaaehtoisia yrittäjiä, jotka tarjoavat arvokasta tukea ja ohjausta uusille yrittäjille.

Martti mainitsee tukiverkoston myös yhdeksi tärkeimmäksi vinkiksi yrittäjyydestä haaveilevalle. Yrittäjyydestä haaveilevalle Martti sanoisi: 

”Mielestäni kannattaa lähteä vaan rohkeasti yrittämään ja selvittämään onko omalle liikeidealle tai palvelulle kysyntää. Mieti vaikka pystyisitkö testaamaan yritystäsi kevyesti. Toisena vinkkinä, jonka tärkeyttä en pysty liikaa korostamaan, on taustatukiverkoston ja tiimin kerääminen ympärille.”