Opiskelijatarina: Tiina Karjalainen, logistiikan monimuoto-opiskelija

Logistiikan AMK-insinööriksi täysin etänä

"Kiinnostuin logistiikan opinnoista jo toisen asteen koulutuksessa ja ollessani varastolla töissä. Halusin opiskella lisää. Kun JAMKin logistiikkainsinöörin monimuoto-opinnot julkaisiin, päätin hakea heti. Suoritin tutkinnon käytännössä kokonaan etänä."

Tiina Karjalainen on 27-vuotias rovaniemeläinen, joka on juuri valmistunut logistiikan tutkinto-ohjelmasta insinööriksi JAMKista, Jyväskylästä. Hän opiskeli tutkinnon täysin etänä, käytännössä käymättä edes kampuksella. Miten kaikki onnistui?

Tiina tiesi, mitä tahtoi opiskella

Tiina on sai ensikosketuksen logistiikkaan toisen asteen koulutuksessa. "Suoritin lukion jälkeen logistiikan perustutkinnon, minkä jälkeen päädyin Rovaniemen kelkkatehtaan varastolle töihin. Varastohommissa innostuin logistiikasta vielä enemmän ja aloin haaveilla uudestaan opiskelemisesta parin vuoden työssäolojakson jälkeen", Tiina kertoo. 

Tiina päätyi ensin opiskelemaan tuotantotaloutta etänä toiseen ammattikorkeakouluun, koska logistiikkaa ei ollut vielä tarjolla etänä. Kun opinnot olivat loppusuoralla, hän löysi Jyväskylän ammattikorkeakoulun sivuilta logistiikkainsinöörin monimuoto-opinnot. "Paljoa en aikaillut, vaan päätin suorittaa loput tuotantotalouden opinnoista todella ripeästi ja laittaa hakupaperit Jyväskylään. Niinhän siinä sitten kävi, että sain opiskelupaikan JAMKista, ja opinnot jatkuivat heti edellisen tutkinnon perään", Tiina naurahtaa.

Etäopiskelusta enemmän irti työn ohessa

"Normaalisti etäopiskelijoilla olisi ollut joka kuukausi lähipäivät Jyväskylässä, mutta sain edellisestä tutkinnosta (tuotantotaloudesta) todella paljon hyväksilukuja, joten minun ei tarvinnut käydä Jyväskylässä paikan päällä käytännössä ollenkaan. JAMKissa opettajat olivat myös hyvin ymmärtäväisiä", Tiina kertoo.

Tiinan opettajat tekivät opintojaksoista aktiivitoteutuksia, jotka hän pystyi suorittamaan itsenäisesti etäopiskellen. Opintoja oli mahdollista suorittaa omassa tahdissa, minkä vuoksi hän pystyi käymään samanaikaisesti kokopäivätöissä. "Sain opiskelustani huomattavasti enemmän irti, kun kävin samanaikaisesti töissä. Opiskeltuja asioita pystyi näkemään joka päivä omassa työssä, joten asioiden sisäistäminen oli helppoa", hän iloitsee.

Sisälogistiikan järjestelmät ja sovellukset kiinnostavat

Logistiikka on laaja ja kehittyvä ala, jonka monipuolisuus kiehtoo myös Tiinaa. "Pidän asioiden suunnittelusta ja järjestelemisestä, ja logistiikassa suunniteltavaa ja kehiteltävää löytyy aina. Minua kiinnostavat erityisesti sisälogistiikan logistiset järjestelmät ja sovellukset, ja se, miten ne toimivat. On kiinnostavaa nähdä, miten järjestelmien avulla pystytään ohjaamaan tavaravirtoja jouhevasti varaston läpi tuotantoon ja siitä vielä valmiiksi tuotteeksi asti", hän kertoo.

Logistiikan monimuoto-opinnoissa pystyy rakentamaan itselleen sopivan opintokokonaisuuden. "Itse valitsin kaikki sisälogistiikkaan liittyvät kurssit ja niiden lisäksi pari opintojaksoa kuljetuksista ja hankinnoista. Sisälogistiikka on aina kiinnostanut minua eniten logistiikan osa-alueista. Varastointi ja sisälogistiikka olivat minulle tuttua jo entuudestaan, joten tuntui luontevalta jatkaa samalla tiellä. Opinnoissani sain syvennettyä jo olemassa olevaa osaamistani, jota olen päässyt heti hyödyntämään työelämässä", kertoo Tiina valinnoistaan.  

Logistiikan opiskelu sopii ongelmanratkojille ja asioiden kehittäjille ajasta ja paikasta riippumatta

"Logistiikka sopii mielestäni sellaisille, jotka haluavat nähdä työnsä jäljen, ja sellaisille, jotka tykkäävät ratkoa ongelmia sekä kehittää asioita", Tiina summaa. Monimuotoa hän kiittelee sopivaksi alasta kiinnostuneelle, joka haluaa tehdä töitä opintojensa ohessa. "Opiskelu monimuotona onnistuu hyvin töiden ohessa ja opiskelutahdin pystyy määrittelemään paljolti itse. Opiskelu onnistuu hyvin myös toiselta puolelta Suomea. Monimuoto-opiskelu on suurimmaksi osaksi itsenäistä opiskelua, joten itsekuria pitää löytyä, jotta opiskelut etenevät hyvin," hän kiteyttää.

Tulevaisuudessa sisä- ja tuotantologistiikan tehtäviin ja jatko-opintoja sitten joskus myöhemmin

"Logistiikkaopintojeni aikana päädyin varastosta tuotannonsuunnittelijan tehtäviin. Logistiikkaopinnoista on ollut minulle hyvin paljon hyötyä erilaisissa projekteissa, jotka ovat liittyneet sisälogistiikkaan", Tiina toteaa. Tulevaisuudessa hän haluaisi tehdä töitä yhä enemmän sisä- ja tuotantologistiikan tehtävissä. 

"Kouluni ovat nyt tällä erää käyty, mutta haluaisin suorittaa myöhemmin vielä ylemmän korkeakoulututkinnon. Haluan keskittyä nyt uusiin työtehtäviini täysillä, ja katsotaan jatkokoulutuksia sitten myöhemmin," ahkera Tiina kertoo.

Kiinnostuitko? Logistiikan monimuoto-opiskelu JAMKissa Lue lisää
Takaisin