Johannes Torppa, JAMK alumni (kone- ja tuotantotekniikan insinööri), myynti-insinööri ja yrittäjä

Mitä minä hyödyin JAMKista?

" Aluksi oli tarkoitus vain saada koulu nopeasti ohi ja päästä töihin, mutta toisin kävi. JAMK teki vaihto-oppilaaksi lähtemisen niin helpoksi, että pakkohan tilaisuus oli käyttää hyväkseen. Päätin opiskella puoli vuotta Saksassa ja palata viimeistelemään opinnot Suomeen. Vaihdon aikana tarjottiin kuitenkin mahdollisuutta tehdä myös työharjoittelu Saksassa."

Herätyskellon korviaviiltävä piipitys pärähtää soimaan. Nousen istumaan sängynlaidalle ja katson kelloa: 05:00. Per*ele. Valun ameeban lailla keittiöön, jossa tiskipöydällä odottaa illalla valmiiksi laittamani lautanen täynnä kaurahiutaleita.

Ei tarvi ajatella, sillä lihasmuisti tuntuu tekevän kaiken työn. Kahvinkeitin napsahtaa päälle, kaurahiutaleiden päälle valahtaa vettä ja lautanen työntyy mikroon.

Vedän puuron väkisin kitusiin. Eihän tätä kukaan mielellään syö, mutta ravintoarvot ovat kohdillaan. Kai. Kahvikuppi solahtaa perässä ja vartalo rupeaa pikkuhiljaa heräämään.

Salikamppeet päälle, vaihtovaatteilla valmiiksi pakattu laukku olalle ja reippain askelin Etelä-Suomen pimeään ja lumettomaan talveen. Tässä vaiheessa kaikki väsymys on jo poistunut kropasta ja odotan innolla, mitä päivä tuo tullessaan. Aikainen herätys on aiheuttanut pienen hyvänolohormonien aktivoitumisen.

Syy aikaiseen heräämiseen on selkeä. Jos haluaa keretä salille, niin ainoastaan aamulla on aikaa. Työpäivä alkaa heti salin jälkeen ja saattaa kestää myöhään iltaan. Syy tähänkin on selkeä.

Teen päivätyökseni myyntitöitä Festo Oy:lle, saksalaisen perheen omistamalle myyntiyhtiölle. Illat kulutan oman yrityksen, The Ten Essentials Oy:n kehittämiselle. Teen juuri niitä asioita, joita haluan.

Kansainvälistyminen auttoi työnsaannissa

Olen aina ollut keskiverto suorittaja. JAMK:ssa pärjäsin niissä aiheissa, jotka olivat oikeasti itseäni kiinnostavia. Kaikki muut meni rimaa hipoen läpi.

Aluksi oli tarkoitus vain saada koulu nopeasti ohi ja päästä töihin, mutta toisin kävi. JAMK teki vaihto-oppilaaksi lähtemisen niin helpoksi, että pakkohan tilaisuus oli käyttää hyväkseen.

Päätin opiskella puoli vuotta Saksassa ja palata viimeistelemään opinnot Suomeen. Vaihdon aikana tarjottiin kuitenkin mahdollisuutta tehdä myös työharjoittelu Saksassa. Joku “Festo” niminen yritys oli kiinnostunut erityisesti Suomalaisista opiskelijoista.

Olin valmistautunut työskentelemään konservatiivisessa Saksalaisessa yrityksessä, jossa tummapukuiset vanhat yrmyt katsovat nuorta ulkomaalaista opiskelijaa pitkin nenänvartta ja tarkkailevat jokaista liikettäni. Olin väärässä.

Feston työilmapiirin avoimuus ja nuorekkuus hämmästytti minut alusta alkaen. Perheyhtiön arvot tuntuivat kohtaavan täysin omieni kanssa ja kyttäyksestä ei ollut tietoakaan. Aamulla töihin astellessa tuntemattomat kollegat tervehtivät hymyissä suin.

Kotiinpaluuahdistus

Palattuani Suomeen iski paniikki. Työtilanne näytti heikolta ja valmistumisen esteenä oli vielä haastavia kursseja sekä opinnäytetyön viimeistely. Motivaatio oli täysin tiessään.

Saksassa työharjoittelun aikana olin tajunnut, että koneensuunnittelu, aikaisemmin unelma-ammattina pitämäni työnkuva oli pelkästään koneen ääressä istumista ja pienten yksityiskohtien hiomista. Sosiaalisena ja isommasta pensselistä pitävänä henkilönä työnkuva ei enää innostanutkaan.

Toinen asia, mikä ei innostanut, oli kohtalon uhrina eläminen. Otin puhelimen käteeni ja soitin Saksassa Festolla tapaamalleni suomalaiselle kollegalle. Tero oli Feston projektipuolen “Customer Solutionin” vetäjä Suomessa.

“No se on Johannes Torppa tässä terve. Tavattiin Saksassa muutama kuukausi sitten. Oisko sulla mulle töitä?”

Kyllä oli. Parin haastattelukierroksen jälkeen allekirjoitin työsopimuksen, jossa luki “toistaiseksi voimassa oleva” ja “myynti-insinööri”. Olin saanut vakipaikan ennen kuin minulla oli edes insinöörin papereita. Nyt motivaatio valmistumiselle löytyi ja sain kurssit läpi sekä opinnäytetyön viimeisteltyä

Hautomosta vauhtia yrittäjyydelle

Suunnittelin jo opiskeluaikoina oman yrityksen perustamista. Sitä sanotaan, että yrittäjyys on veressä ja sitä se taitaa minunkin kohdalla olla. Isäni on ollut mukana useammassa yrityksessä ja teini-ikäisenä kesät tulikin vietettyä töissä yhdessä isän yrityksistä.

JAMK tarjosi opiskelijoille Hautomo kurssia, jossa tavoitteena oli keksiä liikeidea, luoda liiketoimintasuunnitelma ja käydä sitä läpi sparraajien kanssa. Meillä oli erään luokkakaverin kanssa todella pitkälle viety suunnitelma, mutta jänistin viime hetkellä. Halusin hengähtää varmassa työssä ja tulonlähteessä, jonka Festo tarjosi. Jotain jäi kuitenkin hampaankoloon.

Uran käännekohta

Syksyllä 2016 Suomessa tapahtui jotain. Markkinat alkoivat oikeasti vetämään ja teollisuuden tuotannon käyrässä näytti olevan positiivinen kulmakerroin. Myyntimiehistä oli pulaa. Tämän huomasi lisääntyvistä rekrytointipuheluista.

Oma myyntityö tuntui kuitenkin junnaavan paikoillaan ja juuri ne asiakkaat, mitä minä hoidin, tuntui pitävän enemmän pörssiyhtiön, kuin perheyhtiön tuotteista. Suomeksi sanottuna en ollut päässyt tavoitteisiini ja kunnianhimoisena persoonana se tuuppasi harmittamaan.

Eräs yritys oli kiinnostunut työntekijäprofiilistani ja he olivat aloittamassa liiketoiminnan Suomessa. Ruotsissa tehtiin jo 10 miljoonaa euroa liikevaihtoa ja yritys oli ollut siellä vasta viisi vuotta.

Aluksi nimike olisi ollut myyntipäällikkö ja mahdollisuudet toimitusjohtajan pestistä maalailtiin taivaanrantaan. Palkka tulisi olemaan useita kymmeniä prosentteja isompi mitä nyt, täysi autoetu ja kuukausittain mahdollisuus hurjaan bonukseen mikäli saavuttaisin realistisen tavoitteen.

Vein tämän rekryprosessin niin pitkälle, että minulle lähetettiin sopimus allekirjoitettavaksi sähköpostiini. Koko prosessin ajan minua oli kuitenkin kalvanut ajatus siitä, onko tämä todella sitä mitä haluan.

Syksyllä 2016 oli tapahtunut muutakin. Ideoimme JAMKissa tapaamani hyvän ystäväni Heikin kanssa eräillä rapukesteillä yritysideaa. Alkoholilla ei ollut osuutta asiaan. 

Rekryprosessin ohessa olimme myös vienyt tätä ajatusta eteenpäin ja huomasin olevani jälleen samassa tilanteessa, kun JAMKin hautomon aikoihin. Nyt en aikonut päästää tilaisuutta oman yrityksen perustamisesta käsistäni.

Toukokuussa 2017 rekisteröimme The Ten Essentials Oy:n kaupparekisteriin ja elokuussa 2017 saimme verkkokaupan auki. Olin saavuttanut yhden unelmistani.

Osapäiväisen yrittämisen vaikutukset päivätyöhön

Kommunikoin alusta asti erittäin avoimesti Festolla esimiehilleni oman yritykseni perustamisesta. Jos itse kuulisin, että palkolliseni on perustamassa yritystä, niin olisin huolissani, että kauankohan tuo jannu on vielä meillä töissä.

Yrittäminen on tuonut paljon tietoa, jota voin soveltaa myös päivätyössäni. Ymmärrän suomalaisten koneenrakentajien organisaatioita ja haasteita nyt paremmin. Osaan kysyä tarkentavia kysymyksiä ja kun joku puhuu yhtiöjärjestyksestä tai yrityksen strategian kulmakivistä pysyn keskustelussa kärryillä. Pystyn jopa haastamaan asiakkaita heidän mielipiteissään ja hakea yhdessä ratkaisuja, josta kaikki osapuolet hyötyvät parhaiten.

Tämän lisäksi olen opiskellut digitaalista markkinointia, yritysten strategioita ja mainostamisen tehokeinoja. Tulen varmasti antamaan Festolle lisäarvoa myös näiden aihepiirien parissa.

Johanneksen vinkit opiskeluun

Tuntuu, että minun ikäpolveni on kasvanut yhteiskunnassa, jossa opiskellaan yksi ammatti ja tavoitellaan pitkäikäistä työsuhdetta. Tämä saattaa aiheuttaa ahdistusta siinä vaiheessa, kun on tarkoitus päättää opiskelupaikka.

Onneksi elämme kuitenkin murrosvaiheessa ja nyt ei enää tehdä yhtä lopullisia päätöksiä. Älä siis stressaa liikaa opintosuunnan valinnasta, vaan valitse se, mikä tällä hetkellä tuntuu hyvältä. Jos myöhemmin alkaa arveluttamaan, niin muista, että maailma on vaihtoehtoja täynnä etkä ole sulkenut mitään ovia.

Muistilista aloittavalle opiskelijalle:

1.    Mene JAMKiin opiskelemaan sitä, mikä nyt tuntuu hyvältä
2.    Liity tutortoimintaan ja ota selvää oman liittosi opiskelijajärjestöistä. (minä tutustuin yhtiökumppaniini ja luottoystävääni Heikkiin tutortoiminnan takia)
3.    Mene vaihtoon.
4.    Älä aseta itsellesi rajoja. (En osaa, en pysty, en voi blaablaablaa, kaikki tekosyitä)
5.    Nauti tuloksista.

 

Tekstin kirjoittaja Johannes Torppa on JAMK:sta vuonna 2014 valmistunut kone- ja tuotantotekniikan insinööri. Johannes työskentelee päivätyökseen Festo Oy:ssä myynti-insinöörinä ja iltatyönään hän kehittää yrityksensä The Ten Essentials Oy:n toimintaa.

Vähäisen vapaa-aikansa Johannes viettää mieluiten kavereiden ja avovaimon kanssa luonnon helmassa tai moottoripyörän selässä. Vapaa-ajan vähäisyys ei haittaa, kun tekee töissä sitä mistä tykkää.

Insinööriksi? Tutustu konetekniikan tutkinto-ohjelmaan Lue lisää
Takaisin