Mikko Vatanen, Information Technology, Cyber Security

Uusia näkökulmia omaan työhön

"Koulun tarjoama opetus ei ole kaikki mitä opiskelusta saa irti vaan kanssaopiskelijoiden kertomukset ja näkökulmat laittavat myös ajattelemaan asioita eri tavalla. Omasta ympäristöstä irrottautuminen hetkeksi ja sen tarkastelu ulkopuolelta parantaa myös omaa työn laatua."

Vantaalainen 37-vuotias Mikko Vatanen on yksi ensimmäisistä Information Technoloty YAMK -tutkinto-ohjelmasta valmistuneista. Mikko kertoo kokemuksistaan tuoreen valmistuneen näkökulmasta: 

"Työllistyi heti informaatiotekniikan insinööriksi valmistuttuaan vuonna 2001 sisäasiainhallinnon alalle. Vuoden 2011 alussa siirryin Viestintävirastoon tietoturva-asiantuntijaksi, jossa työskentelen edelleen uudessa kyberturvallisuuskeskuksessa.

Itselleni koulutuksen ajankohta ja sisältö kohtasivat niin hyvin, että hain opiskelijaksi ensimmäisten joukossa. Seurasin vuosia jatkotutkintojen eri vaihtoehtoja, mutta vasta JAMKin tarjoama kokonaisuus tarjosi omalla alallani kehittymisen mahdollisuuden. Koulutus ei liiaksi painottunut pelkästään hallinnolliseen turvallisuuteen tai tekniikkaratkaisuihin, joihin ei voi itse juurikaan vaikuttaa. Koulutusohjelman englanninkielisyys oli vain positiivista, koska samalla tuli harjoiteltua sitäkin.

JAMKin koulutus toi uusia näkökulmia koulun tai kanssaopiskelijoiden kautta tuttuihinkin aiheisiin. Pääsimme tutustumaan teknologioihin, joihin ei joka päivä pääse käsiksi. Kattava laboratorioympäristö antoi mahdollisuuden nähdä toteutuksia, joita näkevät vain harvat ja valikoidut. Koulun tarjoama opetus ei ole kaikki mitä opiskelusta saa irti vaan kanssaopiskelijoiden kertomukset ja näkökulmat laittavat ajattelemaan asioita eri tavalla. Omasta työympäristöstä irrottautuminen hetkeksi ja sen tarkastelu ulkopuolelta parantaa myös omaa työn laatua.

Omalta osaltani opiskelu oli vaivatonta, koska sen aihealueet tukivat suoraan työtäni. Työantajani tuki opiskelua antamalla aikaa opiskeluun. Lopputyöaiheen valinta tuki ja kehitti suoraan tekemääni työtä ja pystyin näin tekemään lopputyöhön liittyvää tutkimusta työn ohessa.

Nyt valmistumisen jälkeen on aika vetään vähän henkeä koulumaisesta opiskelusta ja keskittyä ellaisten asioiden testaamiseen ja tutkimiseen, jotka on pitänyt siirtää taka-alalle hetkeksi. Jossain vaiheessa olen ajatellut katsoa opintoja myös johtamisen alueelta.”

Tiesitkö? Kyberturvallisuudesta voit suorittaa ylemmän AMK-tutkinnon Lue lisää
Takaisin