Digitaalinen osaamismerkki (open badge) on saavutetun osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen väline. Digitaalinen merkki ei itsessään luo lisäarvoa, vaan sen merkitys rakentuu merkin osaamiskuvausten ja myöntämisperiaatteiden kautta. Merkki ansaitaan osaamista osoittamalla, ei koulutuksissa istumalla.

Opettajan työ on jatkuvaa oman opetuksen ja osaamisen kehittämistä. Osaamista kertyy sekä työssä että vapaa-ajalla. Osaamismerkkien avulla eri tavoin kertynyt osaaminen on mahdollista tehdä näkyväksi.

Tule ja osoita osaamisesi – innostu osaamismerkeistä! 

JAMKin ammatillinen opettajakorkeakoulu tarjoaa mahdollisuuden osoittaa osaamista kolmesta eri teemasta seuraavilla merkeillä.

Teknologisen toimintaympäristön hallinta

Osaamismerkit:

Ohjelmistojen käyttöönotto
Tietosuoja ja tietoturva
Pilvipalvelut ja käytön opastus
Kuvapuhelut ja käytön opastus

Kehittämistoiminta

Osaamismerkki:

Kehittämisosaaminen

Digitaaliset oppimisen resurssit

Osaamismerkit:

Tiedonhaku ja hyödyntäminen opetuksessa
Medialukutaito
Tekijän oikeudet: cc-lisenssit ja digilupa
Oppimisresurssien luominen ja uudelleen muotoilu

Open merkit -esite Tutustu merkkien osaamiskuvauksiin ja myöntämisperiaatteisiin Lataa pdf

1. Osaamismerkit osaksi opintoja

JAMKin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa sinulla on mahdollisuus hyödyntää osaamismerkkisi osaksi opintoja. Jos opiskelet ammatillisessa opettajankoulutuksessa, voit valita opintojaksoja osaksi “Pedagogisen osaamisen kehittämisen” opintojasi. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautumisohjeet löytyvät opinto-oppaasta. 

Opinto-oppaaseen

2. Osaamismerkit täydennyskoulutuksessa

Osallistutko parhaillaan täydennyskoulutukseen JAMKin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa? Koulutuksissamme vastaamme opettajan muuttuvan toimintaympäristön tuottamiin haasteisiin kasvattamalla ja syventämällä osaamistasi. Haluaisitko hyödyntää osaamismerkkejä osaamisesi osoittamisessa? Merkkien suorittaminen ja hakeminen on mahdollista täydennyskoulutuksen yhteydessä. Katso merkit ja niiden kriteerit tarkemmin Open merkit -esitteestä ja ota yhteyttä Santtu Hartikaiseen, etunimi.sukunimi(at)jamk.fi.

3. Oman osaamisen osoittaminen osaamismerkillä

Tänä lukuvuonna voit hyödyntää JAMKin osaamismerkkipilottia osaamisesi osoittamisessa, vaikket ole opiskelijamme tai osallistujana täydennyskoulutuksessamme. Merkkejä voi hakea 1.11.2018 - 30.5.2019. Tutustu merkkeihin ja kriteereihin tarkemmin Open merkit -esitteestä ja ota yhteyttä Minna Koskiseen, etunimi.sukunimi(at)jamk.fi.

Open merkit -hanke

Ammatillisten opettajakorkeakoulujen Open merkit -verkostohanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Tavoitteena on luoda valtakunnallinen osaamismerkkijärjestelmä ammatillisen opettajan osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen. Järjestelmä tekee näkyväksi toisen asteen ammatillisen koulutuksen reformin edellyttämän opettajan osaamisen. Se mahdollistaa näyttöön perustuvan tavan osoittaa opettajuuteen liittyvää osaamista ja sen kehittymistä. JAMKissa hankkeen avulla pilotoidaan osaamismerkkejä kolmesta eri teemasta.

Hanketta koordinoi Hämeen ammattikorkeakoulun ammatillinen opettajakorkeakoulu ja osatoteuttajina ovat mukana kaikki ammatilliset opettajakorkeakoulut: Haaga-Helia, Jyväskylä, Oulu ja Tampere. Ruotsinkielisen koulutuksen osalta yhteistyötä tehdään Åbo Akademin ja Yrkesakademin i Österbottenin kanssa.

Ota yhteyttä

Hartikainen Santtu

Hartikainen Santtu

Koulutussuunnittelija, Education Planner
Opettajankoulutus, Teacher Education
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Professional Teacher Education
+358408256330
Näytä lisää
Asiakaslupaus:
Digipedagogiikan osaaminen seuraavalle tasolle! Kysy lisää digimaailman valmennusohjelmista ja täydennyskoulutuksista.