Oppilaitoksessa sekä opiskelijakunta että henkilöstö koostuvat moninaisista ja monikulttuurisista ihmisistä: on eri ikäisiä, erilaisista kulttuuritaustoista tulevia, luonteeltaan tai toimintakyvyltään erilaisia kollegoita ja opiskelutovereita. Erilaisuuden arvostaminen sekä koko oppilaitosyhteisön osaamisen tunnistaminen ja hyödyntäminen on tärkeää. Erilaisuuden kunnioittaminen, hyvät monikulttuuriset käytänteet, kulttuurisensitiivisyys ja kielitaito ovat kullanarvoisia kehittämiskohteita. Yhteisön hyvinvointi lisääntyy, opettajien on sujuvampaa työskennellä, kansainvälisten opiskelijoiden ohjaaminen paranee ja opiskelijat saavat taitoja kohdatakseen moninaisuutta myös työelämässä.
Osa moninaisuutta on erityisen tuen tarve. Opetushenkilöstöltä edellytetään monipuolisia taitoja yksilöllisen oppimisen tukemiseen - jokainen opettaja tarvitsee valmiuksia ohjata erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita. Hyvin toteutuva tuki edellyttää suunnitelmallista ja koordinoitua erityisopetusta oppilaitoksissa.
Erityisopettajan rooli oppilaitoksessa on muuttunut aiempaa enemmän konsultatiiviseen ja kehittävään suuntaan. Ammatillisessa koulutuksessa tarvitaan osaavien erityisopettajien lisäksi opettajia ja muuta henkilöstöä, joilla on valmiuksia ohjata erityistä tukea tarvitsevia oppijoita. Koulutuksissamme saat työkaluja erityisopetuksen kokonaisvaltaiseen kehittämiseen. Lisäksi räätälöimme oppilaitoksen tarpeisiin suunniteltua konsultaatiota sekä erityisopetuksen kokonaisselvityksiä ja kehittämisprosessien ohjausta.
Erityisen tuen, moninaisuuden ja monikulttuurisuuden teemoista tarjoamme Opetushallituksen ja OKM:n rahoittamaa osallistujille maksutonta koulutusta, maksullisia koulutuksia sekä organisaatioille räätälöityjä palveluja.