Oppilaitoksessa sekä opiskelijakunta että henkilöstö koostuvat moninaisista ja monikulttuurisista ihmisistä: on eri ikäisiä, erilaisista kulttuuritaustoista tulevia, luonteeltaan tai toimintakyvyltään erilaisia kollegoita ja opiskelutovereita. Erilaisuuden arvostaminen sekä koko oppilaitosyhteisön osaamisen tunnistaminen ja hyödyntäminen on tärkeää. Erilaisuuden kunnioittaminen, hyvät monikulttuuriset käytänteet, kulttuurisensitiivisyys ja kielitaito ovat kullanarvoisia kehittämiskohteita. Yhteisön hyvinvointi lisääntyy, opettajien on sujuvampaa työskennellä, kansainvälisten opiskelijoiden ohjaaminen paranee ja opiskelijat saavat taitoja kohdatakseen moninaisuutta myös työelämässä.

Osa moninaisuutta on erityisen tuen tarve. Opetushenkilöstöltä edellytetään monipuolisia taitoja yksilöllisen oppimisen tukemiseen - jokainen opettaja tarvitsee valmiuksia ohjata erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita. Hyvin toteutuva tuki edellyttää suunnitelmallista ja koordinoitua erityisopetusta oppilaitoksissa.

Erityisopettajan rooli oppilaitoksessa on muuttunut aiempaa enemmän konsultatiiviseen ja kehittävään suuntaan. Ammatillisessa koulutuksessa tarvitaan osaavien erityisopettajien lisäksi opettajia ja muuta henkilöstöä, joilla on valmiuksia ohjata erityistä tukea tarvitsevia oppijoita. Koulutuksissamme saat työkaluja erityisopetuksen kokonaisvaltaiseen kehittämiseen. Lisäksi räätälöimme oppilaitoksen tarpeisiin suunniteltua konsultaatiota sekä erityisopetuksen kokonaisselvityksiä ja kehittämisprosessien ohjausta.

Erityisen tuen, moninaisuuden ja monikulttuurisuuden teemoista tarjoamme Opetushallituksen ja OKM:n rahoittamaa osallistujille maksutonta koulutusta, maksullisia koulutuksia sekä organisaatioille räätälöityjä palveluja.

 

Tutustu koulutuksiin

Koulutushankkeissamme tarjoamme Opetushallituksen ja OKM:n rahoittamaa osallistujille maksutonta koulutusta. Samoista teemoista voit tilata myös maksullisia koulutuksia sekä organisaatioille räätälöityjä palveluja.

Pedagoginen sparraus

Kaipaako työporukkasi ratkaisuja opetus- ja ohjaustyön arkeen? Mietityttävätkö oppimisympäristöjen rakentaminen, eri tilanteisiin sopivat pedagogiset menetelmät, työelämäyhteistyön muodot tai muu ajankohtainen aihe?

Älä jää pulmien kanssa yksin, vaan kutsu apuun pedagoginen sparraaja! Te määrittelette aiheen, me autamme löytämään uusia ideoita, hyviä käytänteitä ja toimintatapoja.

Tutustu sparraukseen!

Aiheesta muualla:

Podcast: Psykologinen ja sosiaalinen turvallisuus

Mitä on psykologinen ja sosiaalinen turvallisuus ammatillisessa koulutuksessa opiskelijan näkökulmasta? Ammatillisen opettajakorkeakoulun lehtori Jari Karttunen tapaa Aicha Niquen Maulan, joka kertoo kokemuksistaan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kehittymisestä. Podcast on tuotettu "Hyvinvoiva ja turvallinen amis" -koulutushankkeessa, jonka rahoitti Opetushallitus. Hankkeen koulutuksissa on kehitetty hyvinvointiosaamista ja turvallisuuskulttuuria ammatillisessa koulutuksessa. Jakson tekstivastine (pdf)

Kuuntele podcast-jakso Soundcloudissa

Video: Pehmeät taidot

Pehmeille taidoille on yhä enemmän kysyntää. Lehtorimme Jari Karttunen tapaa videolla projektikoordinaattori Annariikka Kyllösen, joka kertoo kuinka opettaja voi ottaa haltuun pehmeitä taitoja, käyttää niitä omassa opetustyössään ja mistä löytää vapaasti käytettävää materiaalia. Materiaali on tuotettu Hyvinvoiva ja turvallinen amis -hankkeen koulutuksissa. Opetushallitus rahoittaa hanketta.

Podcast: Tiedostava hengitys

Miten tiedostavan hengityksen avulla voi lievittää stressiä ja vähentää ahdistusta? Voisiko hengitysharjoittelulla tukea opiskelua ja päästä parempiin oppimistuloksiin? Kuuntele podcast, jossa JAMKin ammatillisen opettajakorkeakoulun lehtori Jari Karttunen haastattelee liikuntaneuvoja, joogaopettaja Emma Heinosta. Materiaali on tuotettu "Hyvinvoiva ja turvallinen amis" -koulutushankkeessa, jonka rahoitti Opetushallitus. Hankkeen koulutuksissa on kehitetty hyvinvointiosaamista ja turvallisuuskulttuuria ammatillisessa koulutuksessa. Jakson tekstivastine (pdf)

Kuuntele podcast-jakso Soundcloudissa

 

Ota meihin yhteyttä

Haluaisitko tietää lisää täydennyskoulutuksistamme? Oletko kiinnostunut teemaan liittyvistä tilauskoulutuksistamme, jotka räätälöidään organisaatiosi ja alueesi tarpeisiin?

Yhteystietomme on tarkoitettu juuri sinun käyttöösi. Ota rohkeasti yhteyttä suoraan koulutussuunnittelijoihimme tai laita sähköpostia yhteiseen osoitteeseemme aokk(at)jamk.fi.

Leppäkorpi Anna

Leppäkorpi Anna

Koulutussuunnittelija, Education Planner
Jatkokoulutukset, Further Education
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Professional Teacher Education
+358504430357
Isohanni-Pynnönen Tiia

Isohanni-Pynnönen Tiia

Koulutussuunnittelija, Education Planner
Jatkokoulutukset, Further Education
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Professional Teacher Education
+358503131083