Haluatko toimia oppaana Keski-Suomen alueella? Oletko kiinnostunut paikallisesta ja alueellisesta historiasta, Keski-Suomen käyntikohteista, ryhmien kanssa työskentelystä ja mieleenpainuvien kokemusten tarjoamisesta matkailijoille? Opiskele oppaaksi!

Jyväskylässä järjestetään 1.9.2020 – 31.5.2021 suomenkielinen opaskoulutus yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Jyväskylän yliopiston, Gradian ja Jyväskylän Matkailuoppaat ry:n kanssa. Koulutus toteutetaan etäopiskeluna ja lähipäivinä.
Sivun kuvat: Jyväskylän matkailuoppaat ry. 

Koulutuksen hyödyt

 • saat valmiuksia työllistyä matkailualalle työtehtävään, johon sisältyy opastyötä ja jossa edellytetään vahvaa aluetietämystä
 • saat tilaisuuden ansaita lisätuloja opastuskeikoilla
 • tarjoaa mahdollisuuden työskennellä kevytyrittäjänä esimerkiksi sivutoimisena paikallisoppaana tai freelancer-oppaana matkailuyrittäjien apuna
 • saat eväitä omien opaspalveluiden kehittämiseen
 • antaa lisää tietotaitoa matkailualalla jo työskenteleville, mutta joilta puuttuu alan koulutus
 • pääset tutustumaan tarkemmin Keski-Suomen matkailukenttään ja saat mahdollisuuden osallistua Järvi-Suomen kansainvälisen matkailun kehitystyöhön
 • pääset kartuttamaan osaamistasi oppimistehtävin, käytännönharjoituksin ja kokein.

Koulutuksen sisällöt

Osaamista kartutetaan tehtävin, käytännönharjoituksin ja kokein. Koulutuksessa opit mm. Suomen ja Keski-Suomen historiasta, Keski-Suomen erityispiirteistä kohdevierailuineen, matkailutoimialasta, asiakkaan kohtaamisesta ja oppaana toimimisesta. Opastusta pääset harjoittelemaan käytännössä kävellen, liikkuvassa ajoneuvossa ja kohteissa. Koulutuksesta merkittävä osa on itseopiskelua, joka tarkoittaa kirjallisuuteen ja muuhun materiaaliin perehtymistä sekä oman opastusmateriaalin tuottamista.
Opetuskielenä on suomi. Koulutus vastaa noin 200 tuntia, josta merkittävä osa on itsenäistä opiskelua. Itsenäiseen opiskeluun sisältyy muun muassa kirjallisuuteen ja muuhun materiaaliin perehtymistä, oman opastusmateriaalin tuottamista ja tutustumiskäyntejä Keski-Suomen matkailullisesti kiinnostaviin kohteisiin.

Koulutus sisältää lähitapaamisia Keski-Suomen alueella, verkko-oppimista, oppimistehtäviä ja käytännön harjoituksia seuraavista teemoista:
• Lakeland-alueen erityispiirteet
• Paikallistietous ja Keski-Suomen historia
• Asiakkaan kohtaaminen ja oppaana toimiminen matkailutoimialalla
• Tiedonhankintataidot ja tarinallistaminen
• Opastaminen kävellen, liikkuvassa ajoneuvossa ja käyntikohteissa
• Voit lisäksi valita itseäsi kiinnostavan alateeman, jossa haluat syventää tietotaitoa (esim. Alvar Aalto, sauna, luontokohteet ja kansallispuistot, Unescon kohteet).

Kenelle

Keski-Suomen maakunnassa asuvat

 • työssäkäyvät henkilöt, joilla on jo tietämystä/yrittäjyyttä/harrastuneisuutta Keski-Suomesta ja haluavat työskennellä oppaana.
 • työttömät työnhakijat, jotka ovat kiinnostuneet matkailualasta ja haluavat työllistyä alalle opastustehtäviin.
 • maahanmuuttajat, joilla on hyvä suomenkielentaito.
 • matkailuyritysten työntekijät, jotka haluavat työskennellä (sivutoimisina) oppaana.
 • matkailutuotteita tarjoavat paikalliset, jotka haluavat työskennellä (sivutoimisina) oppaina. 

Annen kokemukset oppaana toimimisesta

Valmistuin Jyväskylän kaupunkioppaaksi jo vuonna 1990 ja olen erittäin kiitollinen siitä, että sitä kautta löysin tämän mielenkiintoisen ja antoisan sivutyön matkailun parissa. Olen tavannut paljon ihania ihmisiä, päässyt tutustumaan paikkoihin, joihin muutoin en ehkä olisi löytänyt ja oppinut paljon uutta kotikaupungistani. Olen laajentanut tietämystäni erityisesti paikallishistoriasta ja -kulttuurista. Alvar Aallon elämänvaiheet ja lukuista työt Jyväskylän seudulla ovat tulleet tutuiksi, suorastaan rakkaiksi.

Kannustan sinua osallistumaan kurssille, mikäli pidät ihmisten kanssa työskentelystä, mutta myös itsenäisestä opiskelusta ja tiedon etsimisestä ja sen tarinallistamisesta. Sillä pohjimmiltaan opastaminen on tarinoiden kertomista, silmien avaamista ja elämysten tarjoamista matkailijoille. Oma innostunut ja utelias mieli välittyy kuulijoille ja jättää heille mahdollisesti pitkäaikaisenkin mielikuvan vierailukohteesta. Opas on paikkakuntansa käyntikortti ja työ vaatii vastuullisuutta ja kunnianhimoa.

Alueopaskurssi tarjoaa sinulle perustiedot ja -taidot oppaana toimimiseen. Sen jälkeen opiskelu jatkuu käytännön työtä tekemällä. Koskaanhan tässä työssä ei tule valmiiksi, mutta sen tiedostaminen pitää aktiivisena ja tiedonhaluisena.

Anne Yliniemi
Jyväskylän matkailuopas

Hinta

Koulutus on ilmainen Keski-Suomen asukkaille. Mikäli haluat suorittaa auktorisoidun oppaan kokeen ja liittyä Jyväskylän Matkailuoppaat ry:n jäseneksi, tästä maksetaan erillismaksu.

Ilmoittautuminen

Ennakkoilmoittaudu koulutukseen jo nyt, niin saat kuulla ensimmäisenä, kun koulutusohjelma on julkaistu! Varsinainen ilmoittautuminen avataan keväällä 2020, kun koulutusohjelma on julkaistu. Koulutusohjelman sisältö ja lähitapaamiset suunnitellaan ennakkoilmoittautujien antaman tiedon perusteella.

Ennakkoilmoittautuminen koulutukseen

Kiinnostuitko? Kysy minulta lisää

Siltanen Henna

Siltanen Henna

Asiantuntija, Specialist
Matkailu ja palvelut sekä YAMK, Tourism and Service Business and Master´s Degrees
Liiketoiminta, School of Business
+358406679344