jamk.fi

Ota seuraava askel hoitotyön ja terveyspalvelujen kehittäjänä - opiskele sosiaali- ja terveysalan ylempi ammattikorkeakoulututkinto! Kehitä ja kehity yhdessä muiden alan ammattilaisten ja kouluttajiemme kanssa.

Koulutuksessa hankit valmiuksia vaativaan hoitotyön päätöksentekoon ja samalla opit toimimaan kliinisen hoitotyön asiantuntijana eri työympäristöissä. Saat osaamista hoitotyön muutos- ja kehittämisprosessien suunnitteluun ja toteutukseen sekä näyttöön perustuvaan terveydenhuollon uudistamiseen.

Opintojen avulla saat valmiuksia

 • vaativaan hoitotyön päätöksentekoon
 • hoitotyön uudistamiseen ja kehittämiseen näyttöön perustuen
 • hoitotyön vastaanottotoiminnan kehittämiseen
 • erilaisten muutos- ja kehittämisprosessien käynnistämiseen
 • monikulttuurisissa toimintaympäristöissä työskentelyyn
 • yrittäjyyteen ja kansainväliseen toimintaan

Syventäviä ja valinnaisia opintoja

Tutkinto-ohjelman ydinopinnot koostuvat kliinisen hoitotyön asiantuntijuuteen liittyvistä opinnoista sekä tutkimus- ja kehittämisopinnoista. Lisäksi voi valita henkilökohtaisen opiskelu- ja urasuunnitelman (HOPS) mukaisesti myös mielenterveys- ja päihdetyön opintoja sekä painottaa opintojasi johtamiseen tai yrittäjyyteen.

Henkilökohtainen opiskelu- ja urasuunnitelma antaa sinulle mahdollisuuden valita opintoja Jyväskylän ammattikorkeakoulun koko YAMK-opintotarjonnasta. Voit suunnata oppimistehtävät ja opinnäytetyön oman osaamisesi ja/tai työyhteisösi kehittämistarpeiden mukaan. Opinnäytetyönä (30 op.) toteutettava työelämän kehittämistehtävä on olennainen osa opintoja.

Halutessasi voit hakea hyväksilukua aiemmin hankitusta osaamisesta.

Opintojen aihealueet

 • hoidon tarpeen arviointi ja kliininen tutkiminen
 • terveyden edistäminen ja kansansairauksien ennaltaehkäisy, hoito ja kuntoutus
 • mielenterveys- ja päihdetyö
 • farmakologia ja kliininen lääkeaineoppi
 • näyttöön perustuva hoitotyö
 • tutkimus- ja kehittämisosaaminen

Tutustu opetussuunnitelmaan

"Hoitotyö on minun juttuni."

Sairaanhoitaja Hanna Lampinen haluaa kehittää näyttöön perustuvaa hoitotyötä ja hakeutui suorittamaan kliinisen asiantuntijan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa JAMKiin.

Voit katsoa videon myös täältä »

Hakeminen ylempiin AMK-tutkintoihin

Katso videolta hakijapalvelujen vinkit hakemiseen.

Voit katsoa videon myös täältä »

Minkälaista YAMK-opiskelu on?

Kliinisen asiantuntijan YAMK-tutkinto toteutetaan monimuotona. Opiskelet pääasiassa itsenäisesti ja oman ryhmäsi kanssa verkossa. Verkko-opintojen lisäksi opiskeluun sisältyy lähiopetusta keskimäärin kaksi päivää kuukaudessa ensimmäisen puolentoista vuoden aikana. Opintojen kesto on 2 - 3 vuotta työn ohessa suoritettuna.

Lue lisää opiskelusta

Opinnäytetyö YAMK-tutkinnossa

Opinnäytetyö on ylemmän AMK-tutkinnon ydin. Pääset kehittämään ja osoittamaan kykysi soveltaa tutkimustietoa sekä käyttämään valittuja menetelmiä työelämän ongelmien erittelyyn ja ratkaisemiseen. Sen tarkoitus on valmentaa itsenäiseen ja vaativaan asiantuntijatyöhön. Se voi olla työelämää palveleva projekti, soveltava tutkimus tai kehitystehtävä. 

 Lue lisää opinnäytetyöstä

Mitä YAMK-opiskelu maksaa?

Mitä opiskelu maksaa? YAMK-tutkinto-ohjelmassa ei ole lukukausimaksuja. Opiskelijana sinulla on monia etuja, saat esim. käyttää opiskeluterveydenhuollon palveluja Jyväskylässä, voit ruokailla opiskelijaruokaloissamme edullisesti sekä voit saada taloudellista tukea opintoihisi.

Lue lisää käytännön asioista

Kenelle?

Opinnot on suunnattu jo työelämässä oleville ammattilaisille, joilla on korkeakoulututkinto ja vähintään kolmen vuoden työkokemus asianomaiselta alalta.

Ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa hakukelpoisuuden

 • julkiseen virkaan tai tehtävään, jonka vaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto
 • ammatilliseen opettajankoulutukseen
Kiinnostuitko?
Jätä meille sähköpostiosoitteesi ja pidämme sinut ajan tasalla sosiaali- ja terveysalan koulutukseen liittyvissä asioissa.

Heli Rousu: Kaiken takana on oma halu oppia uutta

"Olen työelämässä tuonut esille oppimaani ja yhden kyselynkin suorittanut opiskelutehtävääni varten työkavereilleni. Oma työ on antanut hyvää pohjaa esimerkiksi joidenkin kurssien suorittamiseen ja opinnäytetyön tekemiseen."

Lue lisää

Laura Elola: Halusin välineitä erilaisten kehittämisprojektien käynnistämiseen ja läpiviemiseen työyhteisössäni

"Lähitulevaisuuden suunnitelmani liittyvät hoitotyön vastaanottotoiminnan kehittämiseen omassa työyksikössäni ja asiantuntijasairaanhoitajana työskentelemiseen. Koen olevani vahvoilla osaamiseni suhteen erilaisissa kehittämisprojekteissa."

Lue lisää
98%
suosittelee

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittaville teetetyn kyselyn mukaan vastaajista 98 prosenttia suosittelee JAMKia opiskelupaikkana. Emme pröystäile, tämä on fakta.

Pääsyvaatimukset ja hakeminen

Pohjakoulutusvaatimus

 • Soveltuva sosiaali- ja terveysalan AMK-tutkinto (sairaanhoitaja (AMK), kätilö (AMK), terveydenhoitaja (AMK), Bachelor of Health Care)
  TAI
 • Jos hakijalla on muu soveltuva korkeakoulututkinto: kasvatustieteen, terveystieteen, terveydenhuollon tai yhteiskuntatieteen kandidaatin tai maisterin tutkinto, hakijalla tulee lisäksi olla aiempi sosiaali- ja terveysalan opistoasteen tutkinto, kuten kätilön, sairaanhoitajan tai sairaanhoitaja-terveydenhoitajan opistoasteen tutkinto.

Työkokemus

Pohjakoulutuksen lisäksi vaaditaan vähintään 3 vuoden (36 kk) työkokemus sosiaali -ja terveysalalta yllä mainitun tutkinnon valmistumisen jälkeen.

Valintakoe

Valintakoe kliinisen asiantuntijan tutkinto-ohjelmassa järjestetään 28.5.2018. Valintakoe sisältää kirjallisen kokeen (max. 100 p.). Aineisto jaetaan valintakoetilanteessa. Koulutus ei ole mukana valtakunnallisessa valintakoeyhteistyössä, mutta kaikki JAMKin sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK -hakukohteet tekevät valintakoeyhteistyötä. Haettaessa siis useampaan JAMKin sosiaali- ja terveysalan YAMK-hakukohteeseen (kliininen asiantuntija, monialainen kuntoutus, sosiaali- ja terveysalan johtaminen, terveyden edistäminen tai sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK verkostojohtaminen) saa hakukelpoinen hakija vain yhden valintakoekutsun.

Lisätietoja koulutuksesta

Hopia Hanna

Yliopettaja, Principal Lecturer
HYVI T&K, Research and Development
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358400989446
Näytä lisää