Yöpuu Yhtiön terveiset matkailu- ja ravitsemisalan opiskelijoille

Yöpuu Yhtiö mahdollistaa urapolun restonomiopiskelijalle

"Yöpuu Yhtiöllä työskentely mahdollistaa kehittymisen hotelli- ja ravintola-alan huippuosaajaksi ja tarjoaa loistavat etenemismahdollisuudet, kertovat yrittäjä Katriina Pilppula sekä palvelupäällikkö Riikka Vehkaoja."

Laadukkaasta palvelusta ja herkullisesta paikallisesta ruuasta tunnettu Yöpuu Yhtiö koostuu Jyväskylän keskustassa toimivasta Boutique Hotelli Yöpuusta, Ravintola Pöllöwaarista, sekä Hotelli Versosta ja sen yhteydessä toimivasta Verso Baari & Keittiöstä. Yrittäjien Katriina Pilppulan ja Ari Pärnäsen lisäksi henkilöstöä Yöpuu Yhtiöltä löytyy noin 80. Erilaisiin työtehtäviin ja virkoihin kuuluvat muun muassa kerroshoitaja, vastaanottovirkailija, kokki, tarjoilija, ravintolapäällikkö, myyntiosaaja sekä vuoropäälliköt eri osastoilla. Yöpuu Yhtiö tarjoaa siispä monenlaisia vaihtoehtoja työuralla kiinnostuksesta ja osaamisesta riippuen.

Pilppula kertoo, että restonomeille tarjotaan työtehtäviä useimmiten hotellin vastaanotossa, myynnissä sekä esimiestehtävissä. Restonomeja työskentelee kaikilla osastoilla, mutta eniten heitä näkyy kuitenkin vastaanoton puolella.

Yrittäjä Pilppula toteaa, että restonomiopiskelijoiden on mahdollista löytää tietoa Yöpuu Yhtiöllä avoinna olevista työllistymismahdollisuuksista oppilaitosten kanavien kautta, sosiaalisesta mediasta sekä Yöpuu Yhtiön kotisivuilta. Pilppula mainitsee myös, että heiltä kannattaa kysyä suoraan esimerkiksi harjoittelupaikoista ottamalla yhteyttä esimerkiksi sähköpostitse.

– Olemme tarjonneet myös urapolkumahdollisuutta restonomiopiskelijoille. Tämä tarkoittaa, että harjoittelun lisäksi tarjoamme kesätyön opiskelun ajaksi ja mahdollisesti myös työpaikan. Meiltä löytyy työpaikkoja normaalisti kaikenlaisiin työsuhteisiin.

Millaista osaamista ja kokemusta Yöpuu Yhtiöllä työskentely sitten vaatii? Pilppula kertoo, että heille tärkeää on opiskelijoiden kohdalla aito innostus ja kiinnostus matkailu- ja ravitsemisalaa kohtaan. Lisäksi hyvät sosiaaliset taidot ja siisti olemus ovat harjoittelujaksolla tärkeitä. Myös kielitaidosta on hyötyä, mutta pääsääntöisesti englannilla pärjää.

Joillakin restonomiopiskelijoilla saattaa herätä kysymys, onko heidän mahdollista päästä Yöpuu Yhtiölle töihin, mikäli aiempaa kokemusta hotellissa tai ravintolassa työskentelystä ei ole vielä kerennyt kertyä. Ei tarvitse kuitenkaan huolestua, sillä yrittäjä Pilppula kertoo, että harjoitteluun on mahdollista päästä ilman aiempaa kokemusta, mutta muihin tehtäviin pääsy on vaikeampaa. Hän toteaa, että Yöpuulle on rekrytoitu useita työntekijöitä harjoittelujen kautta, vaikka muuta työkokemusta alalta ei vielä olisikaan. Harjoitteluun pääsyn edellytyksenä on kuitenkin, että hygieniapassi löytyy, sekä työtehtävistä riippuen anniskelupassi. Hyvällä ja mieleenpainuvalla hakemuksella voi päästä haastattelun kautta harjoitteluun.

Työuran mielekkyyden kannalta merkittävää ja virkistävää vaihtelua edesauttavat kehitysmahdollisuudet, joita Yöpuulla toteutetaan tarjoamalla koulutuksia ja tarjoamalla mahdollisuus tehdä laadukasta työtä. Työskentely Yöpuu Yhtiöllä mahdollistaa kehittymisen alan huippuammattilaiseksi. Eteneminen työuralla on myös mahdollista. Pilppula toteaa, että monesti ura alkaa harjoittelusta, jonka jälkeen siirrytään suorittaviin työtehtäviin ja lopuksi mahdollisesti esimiestehtäviin.

Entinen restonomiopiskelija ja nykyinen Yöpuu Yhtiöllä palvelupäällikkönä työskentelevä Riikka Vehkaoja kertoo matkastaan opiskelijasta esimieheksi. Vehkaoja aloitti työuransa Yöpuu Yhtiöllä vuonna 2005 tekemällä opintojensa toisen harjoittelun Ravintola Pöllöwaarissa työskentelemällä ravintolasalin puolella, jonka jälkeen hän jäi Yöpuulle töihin. Aikaisempaa kokemusta hänellä oli lounasravintoloista, tarjoilukeikoista ja hotellin kerroshoidosta.

Aloitettuaan Ravintola Pöllöwaarissa salin puolella, Vehkaoja työskenteli samoissa tehtävissä hieman yli vuoden, jonka jälkeen hän siirtyi Yöpuun vastaanottoon vastaanottovirkailijaksi ja myöhemmin vastaanottopäälliköksi. Tämän lisäksi Vehkaoja on tehnyt myyntipalvelua ja hotellin hinnoittelua muun työn ohessa. Vehkaoja on näin ikään päässyt tekemään monipuolisesti eri tehtäviä työuransa aikana.

Tällä hetkellä Vehkaoja vastaa sekä Hotelli Yöpuun, että Verso Urban Hotel -yksikön siivouksesta toimimalla siivoojien esimiehenä. Nykyisissä tehtävissä hän on aloittanut vuoden 2018 syksyllä. Keväällä 2019 molempien talojen siivous alkoi omalla henkilöstöllä, kun aiemmin siivous oli tehty ostopalveluna.

Vehkaoja kertoo, että hänen työssään on hyötyä erityisesti monipuolisesta alan tuntemuksesta, sekä erilaisten ihmisten kanssa toimeen tulemisesta.

Mitä työviihtyvyyteen tulee, Vehkaoja toteaa:

– Hyvin olen viihtynyt. Aina on löytynyt uutta mielenkiintoista tekemistä ja haasteita.

Lopuksi vielä Vehkaoja lähettää terveiset restonomiopiskelijoille:

– Voin lämpimästi suositella Yöpuu Yhtiötä harjoittelu- ja työpaikaksi. Yritys ottaa mielellään harjoittelijoita ja harjoittelun jälkeen on hyvät mahdollisuudet saada työpaikka. Ilmapiiri yrityksessämme on hyvä ja yrittäjät tosi mukavia ja kannustavia.

Miksi sitten restonomiopiskelijan kannattaa hakea juuri Yöpuulle Yhtiölle töihin? Yöpuu Yhtiö on kasvava ja kehittyvä yritys, joka on alalla tunnettu ja luotettu toimija, sekä hyvä työnantaja, kertoo yrittäjä Pilppula. Yöpuu Yhtiö on saanut lukuisia kunniamainintoja muun muassa vuoden 2019 matkailun tunnustuspalkinnon.

Valmistuva restonomiopiskelija Mandi Nassir selvitti Yöpuu Yhtiön tarjoamia urapolkuja restonomeille haastattelemalla Yöpuu Yhtiön yrittäjää Katriina Pilppulaa ja palvelupäällikköä Riikka Vehkaojaa. Haastatteluiden avulla selvitettiin muun muassa, miten on mahdollista päästä töihin Yöpuu Yhtiölle, millaista työskentely Yöpuulla on, sekä millaisia kehittymis- ja etenemismahdollisuuksia heillä on tarjota työuralla.

Lähteet:
Pilppula, K. 2020. Yrittäjä. Yöpuu Yhtiö. Sähköpostihaastattelu 21.5.2020.
Vehkaoja, R. 2020. Palvelupäällikkö. Yöpuu Yhtiö. Sähköpostihaastattelu 17.5.2020.

JAMKilla ja Yöpuu-yhtiöllä on kumppanuussopimus, johon kuuluvat mm. asiantuntijapalvelut, luennoitsijavierailut sekä aktiivinen opiskelijayhteistyö.

Takaisin