Restonomialumni Eveliina Saarimaa - digitaalisen matkailumarkkinoinnin asiantuntija

Yritysvierailu- ja harjoittelu poiki vakituisen työpaikan

Eveliina Saarimaa

"Parasta työssäni on auttaa matkailuyrityksiä ja matkailualueita kehittymään ja antaa heille apua selvitäkseen alati muuttuvassa digitaalisessa maailmassa. Tervetuloa kasvavalle alalle! Restonomikoulutus avaa monia ovia matkailun saralla – hyödyntäkää mahdollisuuksia tutkia eri matkailualan polkuja. Asiat alalla muuttuvat nopeasti ja aina kannattaa olla valmiina oppimaan uutta. "

Olen Eveliina Saarimaa, alun perin Pohjois-Pohjanmaalta opintojen perässä Jyväskylään muuttanut digitaalisen matkailumarkkinoinnin asiantuntija. Restonomiopintoni tein JAMKissa matkailun koulutusohjelmassa 2014-2017 ja myöhemmin osaamistani olen kehittänyt markkinointiviestinnän ammattitutkinnolla matkailumarkkinoinnista. Opintojeni aikana tein myös vaihtovuoden Englannissa Bournemouthin yliopistossa.

Lukiossa minulla oli paljon haasteita tulevaisuuden suunnitelmien miettimisessä – en vain osannut vastata kysymykseen, mitä isona haluaisin tehdä. Muistan vältelleeni opinto-ohjaajaani viimeiseen asti, kunnes valintapaperit oli pakko täyttää. Kävin lukioaikana Rotaryn kautta kolmen viikon kesäleirillä Saksassa ja siellä heräsi kiinnostus ihmisten kanssa tekemiseen, kansainvälisyyteen, kulttuurien erilaisuuteen ja matkailualaan erityisesti. Lähdinkin sitten haaveilemaan uraa matkailun saralla. Matkailu opiskelualana on myös erittäin monipuolinen, ja vaikka urahaaveet eivät vielä valmiita olleetkaan, tulisi restonomin tutkinto avaamaan paljon erilaisia ovia moneen suuntaan. Restonomina voi olla töissä niin monessa eri paikassa ja niin monenlaisissa tehtävissä eri puolilla maailmaa – mahdollisuudet olivat suuret.

Suunnittelin tuolloin lähteväni opiskelemaan matkailua Englantiin ja vaihtoehtoja selatessa myös JAMK ja Jyväskylä nousivat paljon esille. Pidin lukion jälkeen välivuoden ja jäin miettimään vielä vaihtoehtoja. Kuitenkin JAMK korostui matkailun koulutusohjelmassa liiketalousnäkökulmalla muihin vastaaviin korkeakouluihin verrattuna ja sijaintina Jyväskylä oli minulle oikein mainio. Aloin kiinnostua markkinoinnista, ja yritystoiminnan sekä liiketalouden ymmärtäminen toisi minulle paljon tähän tukea. JAMKiin ei myöskään tarvinnut maksaa suuria lukukausimaksuja, jotka Englannissa olisivat tulleet esille. Näin päädyin muuttamaan Jyväskylään ja opiskelemaan JAMKiin.

Opiskelu käytännönläheistä ja mielenkiintoisia yritysprojekteja täynnä

Opiskelu JAMKissa oli käytännönläheistä. Pidin siitä toimintatavasta, että ratkoimme oikeita ongelmia ja käsittelimme sellaisia asioita, joita luultavasti alalla työskennellessä tulevat vastaan. Yrityksiin oli usein hankala olla kontaktissa, sillä usein opintojaksoilla yrityskontaktit täyttyivät haastattelukyselyistä eikä heillä aina ollut aikaa vastata meidän kysymyksiimme. Olen itse erittäin sosiaalinen ja puhelias ihminen, joten ryhmätyöskentely sopi minulle. Kuitenkin välillä teki hyvää keskittyä asioihin itsenäisesti. Opettajat tekivät myös paljon erilaisia tutkimus- ja kehitysprojekteja, joihin pääsimme usein mukaan. Yrittäjien ja alalla työskentelevien tapaaminen antoi paljon uutta näkökulmaa siihen, mitä kaikkea alalla todellisuudessa voikaan tehdä.

Tarkemmin muistan yhden ensimmäisen vuoden yritysvierailun yrityksestä FlowHousen. Silloin vierailun aikana ajattelin, että vau, olisipa hienoa työskennellä juuri digitaalisen markkinoinnin parissa. Luennon jälkeen kävin vierailijaa jututtamassa, otin yhteystiedot talteen ja seurasin yritystä sosiaalisessa mediassa. Tämän yrityksen aioin pitää mielessä. Enpäs olisi ikinä silloin arvannut, että tästä kyseisestä vierailijasta tulisi myöhemmin minun kollegani! 

Vaihtovuosi Englannissa elämäni parasta aikaa!

Englannissa opiskeleminen kuitenkin kiinnosti minua kovasti. Siksi päätinkin selata tarkemmin vaihtoon menemisen vaihtoehtoja ja kappas, JAMKin yhteistyökouluna oli juuri se yliopisto, jonne suunnittelin aikaisemmin meneväni suorittamaan koko tutkintoni! Bournemouthin yliopistossa on suuri matkailulinja, joka on yksi sen maan parhaista. Taisi olla maailmassakin top 200 yliopiston joukossa matkailualalla. Silloin JAMKilla oli vähän matkailumarkkinoinnin ja digitaalisen markkinoinnin kursseja matkailun koulutusalaan suunnattu. Englannissa niitä kuitenkin oli ja niinpä lähdin viettämään vaihtovuotta Englantiin.

Tein JAMKin toisen vuoden Bournemouthin yliopistossa, jossa opiskelin heidän neljännen vuoden kurssejaan, jotka parhaiten vastasivat toiveitani. Koskaan elämässäni en ole opiskellut niin paljon, kuin mitä silloin opiskelin. Kurssini koostuivat siellä suurimmaksi osaksi matkailumarkkinoinnista, digitaalisesta markkinoinnista, liiketaloudesta ja sosiaalisesta mediasta matkailualalla. Vaihtovuosi oli yksi elämäni parhaimmista vuosista, enkä vaihtaisi sitä kokemusta mihinkään! Suosittelen erityisesti matkailualalle haluaville tai sitä jo opiskeleville vaihtoaikaa ulkomailla.

Eveliina Bourmouthessa

Elämys avartaa sekä omaa itsetuntemusta että matkailualaa toimialana täysin uudesta näkökulmasta – ja siitä on ollut minulle erittäin suuri apu. Myös englanninkielentaito kehittyi omaan akateemiseen suuntaansa ja vanha brittiaksenttini sai ihan aidon sävyn. Sain myös paljon ystäviä ja kontakteja eri puolilta maailmaa, joihin vielä tänäkin päivänä pidän yhteyttä.

Harjoittelun kautta vakinaiseen työhön

Takaisin JAMKiin tullessani jäljellä oli vielä viimeiset 1,5 vuotta. Sain kursseillani korvattua paljon pakollisia kursseja eikä valmistumiseni venynyt, vaikka yhden vuoden olinkin poissa. Syventävän harjoitteluni halusin tehdä FlowHousella, sillä nyt minulla oli paljon tietämystä digitaalisesta markkinoinnista ja matkailumarkkinoinnista. Aloitin siellä harjoittelun keväällä 2017 ja sille tielle olen jäänyt. FlowHouse alkoi tuolloin erikoistumaan nimenomaan matkailualaan, mikä oli minun näkökulmastani vielä parempi.

Tein FlowHousen toimeksiantona opinnäytetyöni, jossa tutkin matkailun alueorganisaatioiden digitaalisen markkinoinnin osaamista ja tuntemusta. Hassua ajatella, että nyt monet näistä alueorganisaatioista ovat asiakkaitani.

Harjoittelun jälkeen jäin hetkeksi tekemään projekti- ja tutkimustyötä FlowHouselle yhteistyössä Visit Finlandin kanssa. Samalla tein digitaalisen matkailumarkkinoinnin kampanjointeja sekä muita alan hommia. Tämän jälkeen minut vakinaistettiin ja nyt toimin FlowHousella digitaalisen matkailumarkkinoinnin asiantuntijana.

Työtehtäviini kuuluu digitaalisen matkailumarkkinoinnin suunnittelu ja toteutus, strateginen suunnittelu, sisällöntuotanto, matkailun sekä yritystoiminnan kehittämistyöt, digitaalisen matkailumarkkinoinnin valmennukset sekä verkko-oppimisympäristöjen rakennus ja ylläpito. Hallussa on monia työkaluja, kanavia sekä toimintatapoja digitaalisessa ympäristössä.

Haastavaksi tämän alan tekee se, ettei voi koskaan täysin tietää, mitä kaikkea uutta esimerkiksi sosiaalisen median kanaviin on tullut; seuraavana aamuna kaikki saattaakin somessa näyttää täysin erilaiselta.

Itseopiskelu ja sisäinen motivaatio toimialaan korostuvat erityisesti tällaisessa työssä. Aina täytyy pysyä kaikesta ajan tasalla. Meillä on upea tiimi, jonka kanssa saamme paljon aikaan ja jossa tuemme omalla osaamisellamme toisiamme. 

Parasta tässä työssä on auttaa matkailuyrityksiä ja matkailualueita kehittymään ja antaa heille apua selvitäkseen alati muuttuvassa digitaalisessa maailmassa. Teemme paljon töitä alueorganisaatioiden, matkailuyritysten sekä matkailun kehittämistahojen kanssa. Olemme esimerkiksi Visit Finlandin/Business Finlandin asiantuntijakumppani ja hallinnoimme useita erilaisia kehittämishankkeita. Tapaan paljon alan yrityksiä myös valmennuspäivissä, joissa pyrin kouluttamaan ja auttamaan heitä digitaalisuuteen liittyvissä haasteissa. Avun antaminen ja kehityksen näkeminen palkitsevat eikä vielä kertaakaan ole tullut sellaista oloa, ettei haluaisi aamulla mennä töihin. Nautin tästä työstä, meidän tiimistämme ja matkailualalla työskentelevien henkilöiden tapaamisesta. Voisi siis sanoa, että olen löytänyt paikkani.

Terveiset alan opintoja pohtiville

Uusille matkailun opiskelijoille haluan sanoa, että tervetuloa kasvavalle ja tilanneherkälle alalle! Restonomikoulutus avaa erittäin monia ovia matkailun saralla – hyödyntäkää mahdollisuuksia tutkia eri matkailualan polkuja, myös tällaista digitaalista polkua. Asiat alalla muuttuvat nopeasti ja aina kannattaa olla valmiina oppimaan uutta. Jos teillä on mahdollisuus lähteä opiskelemaan tai harjoitteluun ulkomaille – tehkää se (olosuhteet kuitenkin huomioon ottaen)! Sitä elämystä ei voi matkailualalla liikaa korostaa.

Juttu ja kuvat: Eveliina Saarimaa

Kenelle?

Hae restonomikoulutukseen, jos sinulla on

  • kiinnostusta palveluiden kehittämiseen ja niiden parissa työskentelyyn 
  • kiinnostusta liiketoimintaosaamisen kehittämiseen
  • kykyä opiskella ja työskennellä englannin kielellä.
 

Opiskelijat ja alumnit kertovat

Lue matkailu- ja ravitsemisalan opiskelijoiden ja valmistuneiden tarinoita.

Katso kaikki tarinat

Restonomiksi Voit opiskella päiväopintoina tai joustavassa aikuiskoulutuksessa Lue lisää
Takaisin