Restonomiopiskelija Meri Hämäläinen, Lapua

Tilojen toimivuus on osa palvelua

"Työharjoittelussa minua kiinnostaa uuden sairaalan tilojen kehittäminen asiakkaan ja käyttäjän näkökulmasta. Olen ollut mukana seuraamassa, miten esimerkiksi puhtauspalvelut tullaan organisoimaan uudessa sairaalassa."

Meri Hämäläinen kirjoitti ylioppilaaksi Lapuan lukiosta ja välivuoden jälkeen aloitti opinnot JAMKilla.

 ”Restonomikoulutuksessa minua kiinnosti palvelunäkökulma, palvelujen tuottaminen ja johtaminen. Haluan työskennellä ihmisläheisessä ammatissa, kehittää ja olla tekemissä asiakkaiden kanssa – en kaipaa pelkkää toimistossa istumista, mutta en myöskään epäsäännöllisiä työaikoja, kuten ravintola-alalla usein”, kertoo Meri.

”Alassa kiehtoi myös se, että palvelua ei voi ulkoistaa, palvelu tehdään tässä ja nyt”, hän jatkaa.

Elämyksellisyys ja asiakaspalvelu ovat yhä tärkeämpiä. Tuotteen lisäksi asiakas kaipaa usein tuotteen tarinaa. Myös tilat ja tilojen toimivuus ovat osa palveluprosessia.

 Tilapalvelujen suunnittelun opinnoissa opiskelijat ovat esimerkiksi suunnitelleet yrityspuiston palveluja sekä perehtyneet siivous- ja kiinteistöhuollon mitoitukseen.

 ”Arvioimme ohjelman avulla montako työtuntia menee tietyn kiinteistön siivoamiseen. Opettelimme käyttämään Dust Detectoria, joka mittaa tilojen pölytasoja. Teimme vertailua ennen ja jälkeen siivousta”, kuvailee Meri.

 ”Selvitimme myös, mitä on huomioitava, kun yrityspuistoon, useita yrityksiä sisältävään isoon kiinteistöön, haetaan kiinteistöhuoltopalveluja, turvallisuuspalveluja ja aulapalveluja.”

 Meri tekee harjoitteluaan jyväskyläläisessä Uusi sairaala -hankkeessa. Keski-Suomen keskussairaalan alueelle Kukkumäkeen valmistuu täysin uusi keskussairaala vuonna 2020, ja tilojen suunnittelu on käynnissä.

 ”Tämä on valtava projekti”, iloitsee Meri. "Mukana on mm. sairaalan työntekijöitä, arkkitehtejä ja insinöörejä, kuvailee Meri monipuolista työryhmää. Pohjapiirustukset alkavat olla valmiina, ja yksi malli potilashuoneesta on jo tehty", kertoo Meri ja esittelee uuden sairaalan piirustuksia.

 Taustalla on potilas ensin -ajattelu ja uuden sairaalan kehittämistyössä käytetäänkin myös kokemusasiantuntijoita – eli potilaita.

 ”Tilojen uudistuessa myös työtä organisoidaan uudelleen, rinnalla on käynnissä myös prosessisuunnittelua”, tietää Meri.

 ” Työharjoittelussa minua kiinnostaa erityisesti tilojen kehittäminen asiakkaan ja käyttäjän näkökulmasta. Olen ollut mukana seuraamassa, miten esimerkiksi puhtauspalvelut tullaan organisoimaan uudessa sairaalassa." 

Harjoittelunsa päätteeksi Meri tekee opinnäytetyön, ja tämän jälkeen hän on valmis restonomi.

 Opinnäytetyössään Meri kartoittaa sairaalan käyttäjien mielipiteitä siitä, millaisia palveluja uuden sairaalan tiloissa voitaisiin tarjota terveydenhuollon palveluiden lisäksi.

Teksti: Paula Pasanen, kuva Meri Hämäläinen

Kiinnostuitko restonomiopinnoista? Lue lisää

Takaisin