jamk.fi

Restonomi on innovatiivinen palvelujen asiantuntija, joka osaa johtaa ja kehittää alan liiketoimintaa. 

Koulutuksessamme voit erikoistua matkailuun tai ruoka- ja ravitsemispalveluihin. Ainoana restonomikoulutuksena Suomessa tarjoamme opintoja kestävään gastronomiaan - perehdy ruokakulttuureihin ja vastuullisiin ruokapalveluihin!

Kenelle?

Hae restonomikoulutukseen, jos sinulla on

 • kiinnostusta palveluiden kehittämiseen ja niiden parissa työskentelyyn 
 • kiinnostusta liiketoimintaosaamisen kehittämiseen
 • kykyä opiskella ja työskennellä englannin kielellä.

Ammattiopinnoissa suuntaat asiantuntijuuttasi

Ammattiopinnoissa voi suunnata opintojasi matkailupalveluihin tai kestävään gastronomiaan.

Kestävä gastronomiaOletko utelias ruuasta kiinnostunut muutoksen tekijä? Näiden opintojen aikana pääset kokemaan ruokaketjun pellolta pöytään. Opit ymmärtämään ruokakulttuuria, ruuan laatua ja vaikutusta hyvinvointiin, tuotantotapoja, bisnestä. Kaikkea tätä kestävän kehityksen linssin läpi.

Katsot ruokaa sekä paikallisesta että maailmanlaajuisesta näkökulmasta. Huomaat, että vastuullisuus on tärkeää sekä kuluttajalle että tuottajalle ja se voi olla kilpailuvaltti yrittäjälle. Elintarvikeala on myös isoa globaalia bisnestä.

Teet aktiivista yhteistyötä ruokakentän toimijoiden kanssa ja viestit monenlaisissa verkostoissa. Tapahtumien järjestäminen, opintomatkat ja yritysvierailut ovat olennainen osa opintojasi. Tällä reseptillä sinusta tulee ruoka-alan vastuullinen kehittäjä!

Opiskeltavia aiheita

 • kuluttajakäyttäytyminen
 • ruokakulttuuri ja trendit
 • ruuan ja raaka-aineiden tuotantopolut
 • ruuan ja palvelun laaduntekijät
 • ympäristötekijöiden vaikutus alan kehitykseen
 • ruoka- ja elintarvikealan johtaminen

Aiheita tarkastellaan sekä kotimaisesta että globaalista näkökulmasta.

Matkailu

Globaali kilpailu ja muuttuvat kulutuskäyttäytymisen trendit matkailussa vaativat alan osaajilta innovatiivisia ratkaisuja. Matkailun opinnoissa opit johtamaan ja kehittämään innovatiivisia ja asiakaslähtöisiä matkailupalveluja matkailun eri sektoreilla. Opit tuottamaan matkailupalveluja huomioiden kestävän kehityksen sekä teknologian luomat mahdollisuudet. Koulutuksessa painottuvat palvelutuotteiden myynti, asiakaslähtöisyys, elämystuotanto sekä vastuullinen liiketoiminta. 

Voit valita myös tilapalvelujen suunnitteluun liittyviä opintoja. Toimitilapalvelujen opinnot auttavat sinua urallasi, jos tähtäät työhön aula- ja turvapalveluissa tai vaikkapa uusien palvelujen ja tilojen kehittämiseen esimerkiksi hotelleissa, ostoskeskuksissa, toimistoissa ja kouluissa.

Opiskeltavia aiheita

 • Kestävä matkailuelinkeino
 • Customer Oriented Experiences
 • Future Trends in Tourism
 • Matkailun palveluketjut
 • Bränding in Tourism
 • Destination Management
 • Hotel Management
 • Event Management
 • Congress and Meetings Management
 • Tilapalveluiden johtaminen
 • Tilapalveluiden myynti ja markkinointi

Restonomitutkinto 210 op

 • perusopinnot 50 op
 • ammattiopinnot 90 op
 • vapaasti valittavat opinnot 25 op
 • harjoittelu 30 op
 • opinnäytetyö 15 op

Tutustu opetussuunnitelmaan ja opintojen rakenteeseen.

Ensin perusopinnot

Restonomiopintojen ensimmäisenä vuonna opiskelet perusteet mm. viestinnästä ja kielistä, liiketoiminnan johtamisesta, palvelu- ja tuotantoprosesseista sekä tuotekehityksestä.

Kielitaitoa tarvitaan

Vähintään 30 opintopistettä suoritetaan englanninkielellä. Näin saat valmiudet toimia kansainvälisessä toimintaympäristössä.

International Study Path

Tourism and hospitality business is international by its very nature. In addition to our own studies in JAMK you should deepen your knowledge and competences abroad. Our partner institutions provide high quality education. Here you can see some examples of our wide network.  Select the appropriate theme and destination, apply for exchange and become a distinguished professional! During the study abroad period students have the possibility to increase their professional know-how, improve their personal knowledge and skills and get to know different languages and cultures as well as make new friends and create worldwide networks that can improve chances of employment after graduation.

Opiskelijat ja alumnit kertovat

Lue matkailu- ja ravitsemisalan opiskelijoiden ja valmistuneiden tarinoita.

Restonomi-opiskelija (monimuoto) Johanna Uskali

Verkkototeutus on ollut jo tähän mennessä uskomaton kokemus. Webinaarit ja skype-keskustelut mahdollistavat työskentelyn pidemmänkin matkan takaa. Meidän ryhmästä yksi opiskelija asuu jopa ulkomailla. On hienoa, että voimme työskennellä toistemme ja monien muidenkin eri alojen opiskelijoiden kanssa ryhmässä, vaikka emme olisi ikinä tavanneetkaan toisiamme kasvotusten.

Monimuoto-opiskelua ja PRO-tunnustuspalkinto

Opiskelu aikuisiällä kannattaa, verkko-opiskelu on joustavaa ja ryhmähenki hyvä! Monimuoto-opiskelu verkossa on monelle aikuiselle hyvä tapa kehittää osaamistaan ilman, että joutuu taloudellisesti miettimään mahdollisuutta opiskeluun.

Yritysvierailulla syttyi intohimo tapahtumiin

Ensimmäisen vuoden syksyllä kävimme yritysvierailulla HimosLomilla. Kuulimme HimosLomien monipuolisesta toiminnasta ja etenkin tapahtumatuotannosta. Sillä hetkellä tuli tunne, että tänne haluan harjoitteluun ja siellä sitten olinkin seuraavan kevään. Harjoittelun jälkeen aloin hakeutua opinnoissani tapahtumaprojekteihin.

Restonomi työssään

Restonomien työllistymismahdollisuudet ovat monipuoliset. Tässä muutamia esimerkkejä meiltä valmistuneiden työtehtävistä.

Restonomiksi Susanna Kinnunen kertoo työstään hotellin vuoropäällikkönä.

Voit katsoa videon myös täältä »

Vastaanottovirkailija Mirella Timonen kertoo työstään hotellissa.

Voit katsoa videon myös täältä »

Parasta on..

Kansainvälisyys, ryhmätyöt - ja huippu kaupunki! Restonomiopiskelijat kertovat, mikä restonomiopinnoissa on parasta.

Voit katsoa videon myös täältä »

Videotervehdys Etelä-Koreasta

Restonomi Lotta järjesti opinnäytetyönään blogilukijoilleen matkan Japaniin – ja siitä se lähti! Nyt hän toimii matkanjohtajana ja vie ryhmiä Suomesta Itä-Aasiaan. Katso Lotan terveiset Etelä-Koreasta!

Voit katsoa videon myös täältä »

Opiskelu täynnä elämyksiä

Restonomiopiskelija Anni kävi tutustumassa restonomien toimintaan Kasvu Open –tapahtumassa, Ravintolapäivässä sekä pääkampuksen tiloissa. Opiskelu on aktiivista tekemistä ja osallistumista!

Voit katsoa videon myös täältä »

Hakuohjeet kevät 2018

Ennakkomateriaali

Matkailu- ravitsemis- ja talousalan AMK-tutkintojen valtakunnalliseen valintakokeeseen liittyvä ennakkoaineisto on saatavilla 21.5.-5.6.2018 (linkki alla). Aineisto ei saa olla mukana koetilanteessa.

Konu, H., Tyrväinen, L., Pesonen, J., Seija Tuulentie, S., Pasanen, K. & Tuohino, A. 2017. Uutta liiketoimintaa kestävän luontomatkailun ja virkistyskäytön ympärille. Luvut 1-3, sivut 1-53. Kirjallisuuskatsaus. Valtioneuvoston kanslia. Viitattu 2.5.2018

Retkikeitin -blogi

Jyväskylän ammattikorkeakoulun restonomikoulutuksen opiskelijat ja henkilöstö kertovat ruokaan, matkailuun ja toimitiloihin liittyvistä mielenkiintoisista ilmiöistä ja ajankohtaisista asioista. Meillä ja maailmalla. Opintoihin liittyen tai sitten ei.

18.6.2018 12:38

Palloilua Madridissa

Restonomiopiskelijoiden Madridin opintomatka jatkui viikonloppuna jalkapallopainotteisesti. Lauantaiaamuna osallistuimme luennoille, jois...

6.6.2018 12:56

Matkalla Madridissa

Olimme toukokuun alussa pienellä Marata-opiskelijoiden porukalla opintomatkalla Espanjan pääkaupungissa, Madridissa. Matkamme aurinkoises...

26.4.2018 10:47

Tunnelmia Berliinin matkamessuilta

Tätä matkaa monet matkailun kärjen opiskelijat olivat odottaneet jo koulun ensimmäisestä vuodesta asti; Euroopan suurimmat matkamessut Be...

23.4.2018 12:23

Loppuuko vesi? Olisiko sinunkin mahdollista pienentää kulutustasi?

Blogin juttuartikkeli käsittelee tällä kertaa vesitilannetta Etelä-Afrikassa. JAMKin kestävän gastronomian ja asiakaspalvelun opettaja Ki...

6.4.2018 18:01

Ahvenanmaa opetti

  Siellä Ahvenanmaan opetus-ja kulttuuriministeri Tony Asumaa kertoi meille mielenkiintoisia faktatietoja Ahvenanmaasta. Ahvenanmaan...

5.4.2018 17:04

Stallhagen ja Bolstaholmsgård

  Stallhagen on Ahvenanmaalainen panimo, joka on kasvanut Suomen neljänneksi suurimmaksi oluttehtaaksi. Panimon yhteydessä on ravint...

Näytä lisää

Restonomit Facebookissa

Lisätietoja koulutuksesta

Hiekkataipale Minna-Maaria

Koulutuspäällikkö, Head of Department
Matkailu ja palvelut sekä YAMK, Tourism and Service Business and Master´s Degrees
Liiketoiminta, School of Business
+358400698174