Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelman ytimessä on tulevaisuuden palvelut, vastuullinen liiketoimintaosaaminen sekä asiakaslähtöinen kehittäminen ravitsemisalalla. Tutkinto-ohjelmassa edistetään YK:n kestävän kehityksen tavoitteita ja sen mukaisia toimintamalleja osana kilpailukykyistä palveluliiketoimintaa.

Valmistunut restonomi osaa kehittää matkailu- ja ravitsemisalan palvelujen laatua ja johtaa kestävää sekä kannattavaa alan liiketoimintaa. Esimiehinä toimiessaan restonomit luotsaavat vastuullisesti monikulttuurisia työyhteisöjä sekä Suomessa että ulkomailla. Uusien palveluiden kehittäminen asiakasta kuunnellen, luovuutta ja uusia ideoita hyödyntäen on koulutuksen keskiössä.

Kenelle?

Hae restonomikoulutukseen, jos sinulla on

  • kiinnostusta palveluiden kehittämiseen ja niiden parissa työskentelyyn 
  • kiinnostusta liiketoimintaosaamisen kehittämiseen
  • kykyä opiskella ja työskennellä englannin kielellä.

Opiskeltavia aineita

  • Palveluliiketoiminta
  • Kuluttajakäyttäytyminen
  • Kestävä kehitys
  • Digitaaliset palvelut
  • Palvelumuotoilu
  • Palvelujen johtaminen ja markkinointi
  • Kestävä ruokajärjestelmä
  • Ravitsemus

Opintojen rakenne pohjautuu yksilölliseen urapolkuun.

Kielitaitoa tarvitaan

Kielitaidon tarve matkailu- ja ravitsemisalalla on kasvanut viime vuosina. Siksi myös restonomikoulutuksessa merkittävä osa opintojaksoja toteutetaan englannin kielellä. Tourism Management -ohjelma toteutetaan täysin englanninkielisenä. Palveluliiketoiminnan ja kestävän gastronomian opinnoista vähintään 30 opintopistettä suoritetaan englanniksi. Näin saat valmiudet toimia kansainvälisessä toimintaympäristössä.

Koulutuksen sisältö

Palveluliiketoiminnan restonomikoulutuksessa henkilökohtainen opintopolkusi rakentuu oman yksilöllisen urasuunnitelmasi ja ammatillisen kiinnostuksesi pohjalta monialaiseksi. Opintoja voit valita sekä palveluliiketoiminnan, että kestävän gastronomian opinnoista. Restonomikoulutus tarjoaa halutessasi mahdollisuuden käynnistää opintojen aikana oma yritystoiminta yksilöllisen yrittäjyyspolun avulla. Opiskeluun kuuluvat olennaisina myös alan yrityksiin tehtävät kehittämisprojektit, työelämäyhteistyö sekä kansainväliset Study Tourit.

 

Restonomitutkinto 210 op

  • perusopinnot 50 op
  • ammattiopinnot 100 op
  • vapaasti valittavat opinnot 15 op
  • harjoittelu 30 op
  • opinnäytetyö 15 op

Tutustu opetussuunnitelmaan ja opintojen rakenteeseen.

International Study Path

Tourism and hospitality business is international by its very nature. In addition to our own studies in JAMK you should deepen your knowledge and competences abroad. Our partner institutions provide high quality education. Here you can see some examples of our wide network.  Select the appropriate theme and destination, apply for exchange and become a distinguished professional! During the study abroad period students have the possibility to increase their professional know-how, improve their personal knowledge and skills and get to know different languages and cultures as well as make new friends and create worldwide networks that can improve chances of employment after graduation.

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa

Restonomikoulutus rakentuu ja kehittyy jatkuvassa yritysyhteistyössä. Teemme tiivistä yhteistyötä alan yritysten kanssa. Opiskelijamme ovat olleet mukana mm. Asuntomessuilla, Baarimikko- ja Kasvu Open -tapahtumissa.

Projektit, ryhmätyöt ja harjoittelujakso mahdollistavat sen, että opittua sovelletaan välittömästi käytäntöön ja opiskelijalla on runsaasti tilaisuuksia luoda verkostoja työelämään.

Koulutusta kehitetään yhdessä työelämästä koostuvan neuvottelukunnan, opiskelijapalautteen sekä valtakunnallisen hanketyön kautta.

Työelämäyhteistyö voi olla esim:

  • yritys antaa opiskelijoille projektitehtävän, johon opiskelijatiimi hakee ratkaisun. Työ esitellään lopuksi yrityksen edustajalle
  • opiskelijat tekevät yritykselle tutkimuksen yrityksen tarpeiden ja tavoitteiden mukaan
  • yrityksestä vierailee opintojaksoilla asiantuntijoita
  • opiskelijat vierailevat yrityksissä
  • harjoittelujakso
  • opinnäytetyö
  • yrityksen edustaja voi olla sparraajana tai kummina esim. yrittäjäksi aikovalle
 

Kestävä gastronomia


Painottaessasi opintosi kestävään gastronomiaan pääset kokemaan ja näkemään ruokaketjun pellolta pöytään. Opit ymmärtämään ruokaan liittyvää liiketoimintaa teollisuudesta ravintoloihin, ruokakulttuuria, ruuan laatua ja vaikutusta hyvinvointiin sekä ruoan tuotantotapoja.

Katsot ruokaa sekä paikallisesta että maailmanlaajuisesta näkökulmasta. Huomaat, että vastuullisuus on tärkeää sekä kuluttajalle että tuottajalle ja myös merkittävä kilpailuvaltti yrittäjälle. Tapahtumien järjestäminen, opintomatkat ja yritysvierailut ovat olennainen osa opintojasi. Tällä reseptillä sinusta tulee ruoka-alan vastuullinen kehittäjä!

Opiskeltavia aiheita

  • kuluttajakäyttäytyminen
  • ruokakulttuuri ja trendit
  • ruuan ja raaka-aineiden tuotantopolut
  • ruuan ja palvelun laaduntekijät
  • ympäristötekijöiden vaikutus alan kehitykseen
  • ruoka- ja elintarvikealan johtaminen

Aiheita tarkastellaan sekä kotimaisesta että globaalista näkökulmasta.

Tutustu koulutuksen rakenteeseen! Tutustu koulutuksen kurssitarjontaan ja opintojen rakenteeseen Lue lisää
 

Opiskelijat ja alumnit kertovat

Lue matkailu- ja ravitsemisalan opiskelijoiden ja valmistuneiden tarinoita.

Maikke Palander (restonomi (YAMK), Matkailu- ja palveluliiketoiminta)

YAMK-tutkinto avasi Maikelle uusia uramahdollisuuksia työpaikalla

Olin kaavaillut ylemmän ammattikorkeakoulu-tutkinnon hankkimista jo monta vuotta, mutta elämäntilanteeni vuoksi se ei ole ollut mahdollista – toisaalta tämän kaltainen monimuoto-opiskelukaan ei ole aiemmin ollut mahdollista. Yön yli mietittyäni päätin hakeutua JAMKiin. Yllätyksekseni myös pääsin kouluun ja aloin vakavissani miettimään, mitä se käytännössä tarkoittaisi. En löytänyt mitään estettä opintojen aloittamiselle, koska perheenikin tuki minua asiassa. Tunsin melkoista sisäistä ylpeyttä päätösteni myötä!

Eveliina Saarimaa

Yritysvierailu- ja harjoittelu poiki vakituisen työpaikan

Parasta työssäni on auttaa matkailuyrityksiä ja matkailualueita kehittymään ja antaa heille apua selvitäkseen alati muuttuvassa digitaalisessa maailmassa. Tervetuloa kasvavalle alalle! Restonomikoulutus avaa monia ovia matkailun saralla – hyödyntäkää mahdollisuuksia tutkia eri matkailualan polkuja. Asiat alalla muuttuvat nopeasti ja aina kannattaa olla valmiina oppimaan uutta.

Trendikäs nykypäivän valinta kestävästä kehityksestä kiinnostuneelle

Opiskeleminen JAMKissa kehitti erityisesti englanninkielen taitojani, sillä etenkin kestävän gastronomian kursseista suurin osa käytiin englannin kielellä. Monella kurssilla tehtiin antoisia opintomatkoja eri kaupunkeihin, missä päästiin tutustumaan erilaisiin yrityksiin.

Riina Finnberg

Restonomin YAMK-opintoja Espanjan auringon alla

Työskentelen matkailualalla, joka tällä hetkellä muuttuu valtavasti koko ajan, ja opinnoista olen saanut hyödyllistä tietoa suoraan työhön sovellettavaksi. Verkossa toteutetut opinnot toimivat hyvin koko ajan myös ulkomailta käsin. Itsekuri ja motivaatio ovat verkko-opiskelussa yksi tärkeimmistä asioista.

Uusi suunta uralle JAMKin koulutuksesta

Kestävä gastronomia jo sinällään on herättänyt todella paljon kiinnostusta työmarkkinoilla hakiessani uusia työpaikkoja. Löysin viimein ihannetyöpaikan ruoka- ja ravitsemusasiantuntijana, joka vastaa täysin tätä mitä nyt opiskelen ja jossa saan toisaalta myös käyttää kaikkea aiemmin hankkimaani osaamista.

Nina Vuolio

Nina Vuolio, restonomi-opiskelija, kestävä gastronomia

Ehdottomasti parhaita opiskelumuistojani ovat kaksi opintomatkaa, jotka olen tehnyt koulutoverieni kanssa!

Restonomi työssään

Restonomien työllistymismahdollisuudet ovat monipuoliset. Tässä muutamia esimerkkejä meiltä valmistuneiden työtehtävistä.

"Opinnot tukevat käytännön työssä oppimista"

Restonomi Susanna Kinnunen kertoo työstään hotellin vuoropäällikkönä.

Voit katsoa videon myös täältä »

"Oman työn jäljen näkee välittömästi"

Vastaanottovirkailija Mirella Timonen kertoo työstään hotellissa.

Voit katsoa videon myös täältä »

Parasta on..

Kansainvälisyys, ryhmätyöt - ja huippu kaupunki! Restonomiopiskelijat kertovat, mikä restonomiopinnoissa on parasta.

Voit katsoa videon myös täältä »

Videotervehdys Etelä-Koreasta

Restonomi Lotta järjesti opinnäytetyönään blogilukijoilleen matkan Japaniin – ja siitä se lähti! Nyt hän toimii matkanjohtajana ja vie ryhmiä Suomesta Itä-Aasiaan. Katso Lotan terveiset Etelä-Koreasta!

Voit katsoa videon myös täältä »

Opiskelu täynnä elämyksiä

Restonomiopiskelija Anni kävi tutustumassa restonomien toimintaan Kasvu Open –tapahtumassa, Ravintolapäivässä sekä pääkampuksen tiloissa. Opiskelu on aktiivista tekemistä ja osallistumista!

Voit katsoa videon myös täältä »
Restonomiksi verkossa Restonomiksi voit opiskella verkko-opintoina työn ohessa Lue lisää

Jatko-opintomahdollisuudet

Restonomitutkinnon ja kolmen vuoden työkokemuksen jälkeen voit hakea ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Voit myös täydentää osaamistasi osallistumalla täydennyskoulutukseen vaikkapa työn ohella. Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneilla on mahdollisuus hakeutua myös yliopistojen jatkotutkintoihin. Yliopisto arvioi tapauskohtaisesti tutkinto-opiskelijaksi pääsyn kriteerit.

 

Hakuohjeet kevät 2021

Opintopolku.fi Hakuaika 17.-31.3.2021 klo 15.00 Hae!
 

Retkikeitin -blogi

Jyväskylän ammattikorkeakoulun restonomikoulutuksen opiskelijat ja henkilöstö kertovat ruokaan, matkailuun ja toimitiloihin liittyvistä mielenkiintoisista ilmiöistä ja ajankohtaisista asioista. Meillä ja maailmalla. Opintoihin liittyen tai sitten ei.

Restonomit Facebookissa

Lisätietoja koulutuksesta

Väisänen Karoliina

Väisänen Karoliina

Lehtori, Senior Lecturer
Matkailu ja palvelut sekä YAMK, Tourism and Service Business and Master´s Degrees
Liiketoiminta, School of Business
+358408656879