jamk.fi

Restonomi on innovatiivinen palvelujen asiantuntija, joka osaa johtaa ja kehittää alan liiketoimintaa. 

Koulutuksessamme voit erikoistua matkailuun, käyttäjälähtöisiin tilapalveluihin tai ruoka- ja ravitsemispalveluihin. Ainoana restonomikoulutuksena Suomessa tarjoamme opintoja kestävään gastronomiaan - perehdy ruokakulttuureihin ja vastuullisiin ruokapalveluihin!

Kenelle?

Hae restonomikoulutukseen, jos sinulla on

 • kiinnostusta palveluiden kehittämiseen ja niiden parissa työskentelyyn 
 • kiinnostusta liiketoimintaosaamisen kehittämiseen
 • kykyä opiskella ja työskennellä englannin kielellä.

Ammattiopinnoissa suuntaat asiantuntijuuttasi

Ammattiopinnoissa voi suunnata opintojasi matkailupalveluihin, kestävään gastronomiaan tai käyttäjälähtöisiin tiloihin.

Hakeutuessasi restonomiopintoihin, sinulta kysytään jo valintakokeen yhteydessä, mihin haluaisit suuntautua: matkailu, käyttäjälähtöiset tilat vai kestävä gastronomia. Opintojen alettua saat tarkemman kuvan eri suuntautumisista ja voit tehdä lopullisen valintasi.

Kestävä gastronomiaOletko utelias ruuasta kiinnostunut muutoksen tekijä? Näiden opintojen aikana pääset kokemaan ruokaketjun pellolta pöytään. Opit ymmärtämään ruokakulttuuria, ruuan laatua ja vaikutusta hyvinvointiin, tuotantotapoja, bisnestä. Kaikkea tätä kestävän kehityksen linssin läpi.

Katsot ruokaa sekä paikallisesta että maailmanlaajuisesta näkökulmasta. Huomaat, että vastuullisuus on tärkeää sekä kuluttajalle että tuottajalle ja se voi olla kilpailuvaltti yrittäjälle. Elintarvikeala on myös isoa globaalia bisnestä.

Teet aktiivista yhteistyötä ruokakentän toimijoiden kanssa ja viestit monenlaisissa verkostoissa. Tapahtumien järjestäminen, opintomatkat ja yritysvierailut ovat olennainen osa opintojasi. Tällä reseptillä sinusta tulee ruoka-alan vastuullinen kehittäjä!

Opiskeltavia aiheita

 • kuluttajakäyttäytyminen
 • ruokakulttuuri ja trendit
 • ruuan ja raaka-aineiden tuotantopolut
 • ruuan ja palvelun laaduntekijät
 • ympäristötekijöiden vaikutus alan kehitykseen
 • ruoka- ja elintarvikealan johtaminen

Aiheita tarkastellaan sekä kotimaisesta että globaalista näkökulmasta.

Matkailu

Globaali kilpailu ja muuttuvat kulutuskäyttäytymisen trendit matkailussa vaativat ala osaajilta innovatiivisia ratkaisuja. Matkailun opinnoissa opit johtamaan ja kehittämään innovatiivisia ja asiakaslähtöisiä matkailupalveluja matkailun eri sektoreilla. Opit tuottamaan matkailupalveluja huomioiden kestävän kehityksen sekä teknologian luomat mahdollisuudet. Koulutuksessa painottuvat palvelutuotteiden myynti, asiakaslähtöisyys, elämystuotanto sekä vastuullinen liiketoiminta.

Opiskeltavia aiheita

 • Kestävä matkailuelinkeino
 • Customer Oriented Experiences
 • Future Trends in Tourism
 • Matkailun palveluketjut
 • Bränding in Tourism
 • Destination Management
 • Hotel Management
 • Event Management
 • Congress and Meetings Management

Käyttäjälähtöiset tilat

Oletko joskus miettinyt miten palvelut toimivat vaikkapa kauppakeskuksissa tai festareilla? Taustalla on käyttäjälähtöinen palvelu- ja tilasuunnittelu. Joku on miettinyt, miten asiakas kulkee ja mitä hän tarvitsee. Palvelu- ja tilasuunnittelua opiskellut restonomi tuntee käyttäjälähtöisen suunnittelun periaatteet ja osaa soveltaa niitä tilojen ja toimitilapalvelujen suunnittelussa ja kehittämisessä uudella ja innovatiivisella tavalla. Parhaimmillaan toimitilat ja palvelut tuovat asiakkaalle unohtumattomia elämyksiä! Opinnoissa tutustut aula- ja turvapalveluihin, tilojen suunnitteluun ja uusien palvelujen kehittämiseen esimerkiksi hotelleissa, ostoskeskuksissa, toimistoissa ja kouluissa. Ymmärrät myös rakennetun ympäristön merkityksen osana palveluympäristöä ja suomalaista kulttuuriperintöä.

Opiskeltavia aiheita

 • tilapalvelujen tuotantoprosessien johtaminen
 • tilapalveluiden myynti ja markkinointi
 • tilapalveluiden tuotekehitys
 • tilapalveluiden johtaminen
 • tilainnovaatiot
 • kestävä kehitys

Restonomitutkinto 210 op

 • perusopinnot 50 op
 • ammattiopinnot 90 op
 • vapaasti valittavat opinnot 25 op
 • harjoittelu 30 op
 • opinnäytetyö 15 op

Tutustu opetussuunnitelmaan ja opintojen rakenteeseen.

Ensin perusopinnot

Restonomiopintojen ensimmäisenä vuonna opiskelet perusteet mm. viestinnästä ja kielistä, liiketoiminnan johtamisesta, palvelu- ja tuotantoprosesseista sekä tuotekehityksestä.

Kielitaitoa tarvitaan

Opinnoista 30 opintopistettä suoritetaan englanninkielellä. Näin saat valmiudet toimia kansainvälisessä toimintaympäristössä.

Opiskelijat ja alumnit kertovat

Lue matkailu- ja ravitsemisalan opiskelijoiden ja valmistuneiden tarinoita.

Opinnot ovat mahdollisuus

YAMK-opintojen luonnetta voisi kuvata termillä mahdollisuus. Opinnot mahdollistavat oman ajattelun kehittymisen, kansainvälistymisen, ammatillisen kasvun, verkostoitumisen sekä uralla suuntautumisen. Se miten nämä mahdollisuudet toteutuvat on täysin riippuvaista omasta aktiivisuudestasi ja tavoitteistasi, sillä mitä enemmän itsestäsi annat, sitä enemmän myös saat.

Kiinteistönvälittäjän ensimmäinen kauppa

Työhön kuuluu paljon lakipykäliä, mutta onneksi trainee-ohjelmassa on myös lakimies kouluttajana. Restonomikouluksesta olen saanut tärkeää asiakaspalvelu- ja liiketoimintaosaamista.

Kaikki työkokemus on auttanut minua asiakaspalvelussa

Minusta on hienoa, että voin vaikuttaa asiakkaan mielialaan, vaikkapa hymyilemällä. Siitä tulee itsellekin hyvä mieli.

Restonomi työssään

Restonomien työllistymismahdollisuudet ovat monipuoliset. Tässä muutamia esimerkkejä meiltä valmistuneiden työtehtävistä.

Restonomiksi Susanna Kinnunen kertoo työstään hotellin vuoropäällikkönä.

Voit katsoa videon myös täältä »

Vastaanottovirkailija Mirella Timonen kertoo työstään hotellissa.

Voit katsoa videon myös täältä »

Parasta on..

Kansainvälisyys, ryhmätyöt - ja huippu kaupunki! Restonomiopiskelijat kertovat, mikä restonomiopinnoissa on parasta.

Voit katsoa videon myös täältä »

Videotervehdys Etelä-Koreasta

Restonomi Lotta järjesti opinnäytetyönään blogilukijoilleen matkan Japaniin – ja siitä se lähti! Nyt hän toimii matkanjohtajana ja vie ryhmiä Suomesta Itä-Aasiaan. Katso Lotan terveiset Etelä-Koreasta!

Voit katsoa videon myös täältä »

Opiskelu täynnä elämyksiä

Restonomiopiskelija Anni kävi tutustumassa restonomien toimintaan Kasvu Open –tapahtumassa, Ravintolapäivässä sekä pääkampuksen tiloissa. Opiskelu on aktiivista tekemistä ja osallistumista!

Voit katsoa videon myös täältä »

Hakuohjeet

Ennakkomateriaali

Matkailu- ravitsemis- ja talousalan AMK-tutkintojen valtakunnalliseen valintakokeeseen liittyvä ennakkoaineisto oli saatavilla 5.5.-6.6.2017. 

Retkikeitin -blogi

Jyväskylän ammattikorkeakoulun restonomikoulutuksen opiskelijat ja henkilöstö kertovat ruokaan, matkailuun ja toimitiloihin liittyvistä mielenkiintoisista ilmiöistä ja ajankohtaisista asioista. Meillä ja maailmalla. Opintoihin liittyen tai sitten ei.

2.6.2017 14:48

Visit Finland, China Road Show

Aloittaessani työharjoittelun Visit Finlandilla, en ikinä olisi uskonut eteeni tulevan näin hienon mahdollisuuden. Pääsin työmatkalle Kii...

29.5.2017 15:12

Unelmieni harjoittelupaikka Visit Finlandilla

Harjoittelu Visit Finlandilla muodostui haaveekseni opintojeni edetessä, ja varsinkin ollessani vaihdossa Hollannissa vuonna 2015 haaveen...

24.5.2017 10:46

Matkailuopintoja ja hostellihommia Japanissa

Saavuin Japaniin viime syyskuussa, ja olen nyt ollut opiskelijavaihdossa Osakassa sijaitsevassa Kindain yliopistossa noin yhdeksän kuukau...

12.5.2017 10:45

Streetfoodia Tanskassa

Saavuimme Kööpenhaminan juna-asemalle päivällä ja vietyämme tavarat hotellille lähdimme kohti Torvehallernea. Joka on käytännössä kahdess...

11.5.2017 3:12

Torvehallerne, kauppahalli Kööpenhaminassa

24.4 saavuimme Kööpenhaminaan ja tutustuimme pieneen ja idylliseen kauppahalliin ”Torvehallerne”, jossa sijaitsi useita pieniä ravintoloi...

11.5.2017 3:00

Yhteistyötä naapurissa

Kööpenhaminan ja Skånen opintomatkallamme tutustuimme  ruotsin opiskelun lisäksi moniin eri ruoka-alan yrityksiin . Kiinnitimme jo ennen ...

Näytä lisää

Restonomit Facebookissa

Kiinnostuitko?
Jätä meille sähköpostiosoitteesi ja pidämme sinut ajan tasalla matkailu- ja ravitsemisalan koulutukseen liittyvissä asioissa.

Lisätietoja koulutuksesta

Hiekkataipale Minna-Maaria

Koulutuspäällikkö, Head of Department
Matkailu ja palvelut sekä YAMK, Tourism and Service Business and Master´s Degrees
Liiketoiminta, School of Business
+358400698174