jamk.fi

Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelmassa opit heittäytymään haasteisiin, saavuttamaan tavoitteita ja luomaan rohkeasti uutta! Koulutuksen ytimessä ovat tulevaisuuden palvelut, liiketoimintaosaaminen sekä asiakaslähtöinen kehittäminen. Koulutusohjelmassa voit suuntautua joko palveluliiketoimintaan tai kestävään gastronomiaan.

Palveluliiketoiminnasta valmistuva restonomi osaa kehittää alan liiketoiminnan laatua ja johtaa kestävää sekä kannattavaa alan liiketoimintaa. Esimiehinä toimiessaan restonomit luotsaavat vastuullisesti monikulttuurisia työyhteisöjä sekä Suomessa että ulkomailla.

Koulutuksen sisältö

Palveluliiketoiminnan restonomikoulutuksessa henkilökohtainen opintopolkusi rakentuu oman yksilöllisen urasuunnitelmasi ja ammatillisen kiinnostuksesi pohjalta monialaiseksi. Restonomikoulutus tarjoaa halutessasi mahdollisuuden käynnistää opintojen aikana oma yritystoiminta yksilöllisen yrittäjyyspolun avulla. Opiskeluun kuuluvat olennaisina myös alan yrityksiin tehtävät kehittämisprojektit, työelämäyhteistyö sekä kansainväliset Study Tourit.

Kenelle?

Hae restonomikoulutukseen, jos sinulla on

  • kiinnostusta palveluiden kehittämiseen ja niiden parissa työskentelyyn 
  • kiinnostusta liiketoimintaosaamisen kehittämiseen
  • kykyä opiskella ja työskennellä englannin kielellä.

Opiskeltavia aineita

  • Palveluliiketoiminta
  • Kuluttajakäyttäytyminen
  • Kestävä kehitys
  • Digitaaliset palvelut
  • Palvelumuotoilu
  • Palvelujen johtaminen ja markkinointi
  • Kestävä ruokajärjestelmä
  • Ravitsemus
  • Yksilöllinen urapolku

Kielitaitoa tarvitaan

Restonomikoulutuksessa merkittävä osa opintojaksoja toteutetaan englanninkielellä. Uusin AMK-koulutuksemme, Tourism Management toteutetaan kokonaan englanninkielisenä. Palveluliiketoiminnan ja kesätävän gastronomian opinnoista vähintään 30 opintopistettä suoritetaan englanninkielellä. Näin saat valmiudet toimia kansainvälisessä toimintaympäristössä.

Restonomitutkinto 210 op

  • perusopinnot 50 op
  • ammattiopinnot 100 op
  • vapaasti valittavat opinnot 15 op
  • harjoittelu 30 op
  • opinnäytetyö 15 op

Tutustu opetussuunnitelmaan ja opintojen rakenteeseen.

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa

Restonomikoulutus rakentuu ja kehittyy jatkuvassa yritysyhteistyössä. Teemme tiivistä yhteistyötä alan yritysten kanssa. Opiskelijamme ovat olleet mukana mm. asuntomessuilla, Nordic Business Forumissa, Baarimikko- sekä Kasvu Open-tapahtumissa.

Projektit, ryhmätyöt ja harjoittelujakso mahdollistavat sen, että opittua sovelletaan välittömästi käytäntöön ja opiskelijalla on runsaasti tilaisuuksia luoda verkostoja työelämään.
Koulutusta kehitetään yhdessä työelämästä koostuvan neuvottelukunnan, opiskelijapalautteen sekä valtakunnallisen hanketyön kautta.

Työelämäyhteistyö voi olla esim:

  • yritys antaa opiskelijoille projektitehtävän, johon opiskelijatiimi hakee ratkaisun. Työ esitellään lopuksi yrityksen edustajalle
  • opiskelijat tekevät yritykselle tutkimuksen yrityksen tarpeiden ja tavoitteiden mukaan
  • yrityksestä vierailee opintojaksoilla asiantuntijoita
  • opiskelijat vierailevat yrityksissä
  • harjoittelujakso
  • opinnäytetyö
  • yrityksen edustaja voi olla sparraajana tai kummina esim. yrittäjäksi aikovalle

Kestävä gastronomia


Painottaessasi opintosi kestävään gastronomiaan pääset kokemaan ja näkemään ruokaketjun pellolta pöytään. Opit ymmärtämään ruokaan liittyvää liiketoimintaa teollisuudesta ravintoloihin, ruokakulttuuria, ruuan laatua ja vaikutusta hyvinvointiin sekä ruoan tuotantotapoja.
Katsot ruokaa sekä paikallisesta että maailmanlaajuisesta näkökulmasta. Huomaat, että vastuullisuus on tärkeää sekä kuluttajalle että tuottajalle ja myös merkittävä kilpailuvaltti yrittäjälle. Elintarvikeala on myös isoa globaalia bisnestä! Tapahtumien järjestäminen, opintomatkat ja yritysvierailut ovat olennainen osa opintojasi. Tällä reseptillä sinusta tulee ruoka-alan vastuullinen kehittäjä!
Globaali kilpailu ja muuttuvat kulutuskäyttäytymisen trendit palvelualalla vaativat alan osaajilta innovatiivisia ratkaisuja. Koulutuksessa painottuvat palvelutuotteiden myynti, asiakaslähtöisyys, elämystuotanto sekä vastuullinen liiketoiminta.

Opiskeltavia aiheita

  • kuluttajakäyttäytyminen
  • ruokakulttuuri ja trendit
  • ruuan ja raaka-aineiden tuotantopolut
  • ruuan ja palvelun laaduntekijät
  • ympäristötekijöiden vaikutus alan kehitykseen
  • ruoka- ja elintarvikealan johtaminen

Aiheita tarkastellaan sekä kotimaisesta että globaalista näkökulmasta.

Tutustu restonomikoulutuksen opinnäytetöihin! Opinnäytetyöt

International Study Path

Tourism and hospitality business is international by its very nature. In addition to our own studies in JAMK you should deepen your knowledge and competences abroad. Our partner institutions provide high quality education. Here you can see some examples of our wide network.  Select the appropriate theme and destination, apply for exchange and become a distinguished professional! During the study abroad period students have the possibility to increase their professional know-how, improve their personal knowledge and skills and get to know different languages and cultures as well as make new friends and create worldwide networks that can improve chances of employment after graduation.

Opiskelijat ja alumnit kertovat

Lue matkailu- ja ravitsemisalan opiskelijoiden ja valmistuneiden tarinoita.

Unelmista totta - paikallisuutta korostava The Local kulttuurihostelli Jyväskylän sydämessä

Harva opiskelija haaveilee yrittäjäksi ryhtymisestä opiskeluaikana, mutta yrittäjyysopinnoilla voidaan avata aivan upeita mahdollisuuksia tulevaisuuden työelämässä. Vinkkinä Rinna Valjakalta tämän hetken opiskelijoille: Hyödynnä JAMKin tarjoamat yrittäjyysopinnot!

Restonomi-opiskelija (monimuoto) Johanna Uskali

Verkkototeutus on ollut jo tähän mennessä uskomaton kokemus. Webinaarit ja skype-keskustelut mahdollistavat työskentelyn pidemmänkin matkan takaa. Meidän ryhmästä yksi opiskelija asuu jopa ulkomailla. On hienoa, että voimme työskennellä toistemme ja monien muidenkin eri alojen opiskelijoiden kanssa ryhmässä, vaikka emme olisi ikinä tavanneetkaan toisiamme kasvotusten.

Monimuoto-opiskelua ja PRO-tunnustuspalkinto

Opiskelu aikuisiällä kannattaa, verkko-opiskelu on joustavaa ja ryhmähenki hyvä! Monimuoto-opiskelu verkossa on monelle aikuiselle hyvä tapa kehittää osaamistaan ilman, että joutuu taloudellisesti miettimään mahdollisuutta opiskeluun.

Restonomi työssään

Restonomien työllistymismahdollisuudet ovat monipuoliset. Tässä muutamia esimerkkejä meiltä valmistuneiden työtehtävistä.

Restonomiksi Susanna Kinnunen kertoo työstään hotellin vuoropäällikkönä.

Voit katsoa videon myös täältä »

Vastaanottovirkailija Mirella Timonen kertoo työstään hotellissa.

Voit katsoa videon myös täältä »

Parasta on..

Kansainvälisyys, ryhmätyöt - ja huippu kaupunki! Restonomiopiskelijat kertovat, mikä restonomiopinnoissa on parasta.

Voit katsoa videon myös täältä »

Videotervehdys Etelä-Koreasta

Restonomi Lotta järjesti opinnäytetyönään blogilukijoilleen matkan Japaniin – ja siitä se lähti! Nyt hän toimii matkanjohtajana ja vie ryhmiä Suomesta Itä-Aasiaan. Katso Lotan terveiset Etelä-Koreasta!

Voit katsoa videon myös täältä »

Opiskelu täynnä elämyksiä

Restonomiopiskelija Anni kävi tutustumassa restonomien toimintaan Kasvu Open –tapahtumassa, Ravintolapäivässä sekä pääkampuksen tiloissa. Opiskelu on aktiivista tekemistä ja osallistumista!

Voit katsoa videon myös täältä »

Jatko-opintomahdollisuudet

Restonomitutkinnon ja kolmen vuoden työkokemuksen jälkeen voit hakea ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Voit myös täydentää osaamistasi osallistumalla täydennyskoulutukseen vaikkapa työn ohella. Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneilla on mahdollisuus hakeutua myös yliopistojen jatkotutkintoihin. Yliopisto arvioi tapauskohtaisesti tutkinto-opiskelijaksi pääsyn kriteerit.

Hakuohjeet kevät 2019

Retkikeitin -blogi

Jyväskylän ammattikorkeakoulun restonomikoulutuksen opiskelijat ja henkilöstö kertovat ruokaan, matkailuun ja toimitiloihin liittyvistä mielenkiintoisista ilmiöistä ja ajankohtaisista asioista. Meillä ja maailmalla. Opintoihin liittyen tai sitten ei.

23.10.2018 8:25

Producers’ experience of Fiskars slow food festival

A logo of finish garden tool and scissors brand Fiskars which the village is named by The slow food ideology is to encourage people to slow ...
22.10.2018 21:05

Kids’ Festival

Natural pigments The pigment that you see in the picture is made from vegetables or fruits. Those are natural pigments, so if children draw ...
22.10.2018 19:26

Local Food in Jyväskylä

Our group focused in investigating the local food scene in Jyväskylä. Jyväskylä is located in the heart of central Finland and has great acc...
22.10.2018 19:02

The Local Culture Hostel & Café

What Local Culture Hostel & Café? Jyväskylä has a long and interesting history. There are many historical signs in the street scene that...
22.10.2018 18:49

Tasting and Doing the Slow

This is the 9th Slow Food Festival. The autumn had painted the trees in Fiskars, and over 60 producers were all there together for us. We di...
22.10.2018 18:18

Meat Products and Producers – WHERE does the meat come from?

In the Slow Food festival in Fiskars, there were quite a lot of meat products, producers, and of course buyers. Also there were other produc...
Näytä lisää

Restonomit Facebookissa

Lisätietoja koulutuksesta

Väisänen Karoliina

Lehtori, Senior Lecturer
Matkailu ja palvelut sekä YAMK, Tourism and Service Business and Master´s Degrees
Liiketoiminta, School of Business
+358408656879