Restonomi Elina Kauppinen, Helsinki

Elina kävi opiskeluvaihdossa Etelä-Koreassa

"Mieti mitä haluat ja toteuta haaveitasi opiskelun kautta. Minä halusin Aasiaan, joten lähdin vaihtoon Etelä-Koreaan, Ajou Universityyn. Aikuisopiskelijat harvemmin lähtevät vaihto-opiskelijaksi, mutta se on mahdollista!"

Elina Kauppinen opiskeli restonomiksi aikuiskoulutuksessa, palvelujen tuottaminen ja johtaminen koulutusohjelmassa. Aikuisopiskelijat harvemmin hyödyntävät mahdollisuutta lähteä ulkomaille vaihtoon. Elinaa tämä kuitenkin kiinnosti. ”Halusin Aasiaan, ja JAMKilla oli tarjolla vaihtopaikka korealaiseen Ajou Universityyn.” Ajou on yksi Korean johtavimmista yliopistoista, jossa on 14 000 opiskelijaa.

Ei sun tarvi noudattaa kaavaa!

Ammattikorkeakoulun opiskelumenetelmät ovat monipuoliset ja opetussuunnitelma joustava. ”Kannattaa etsiä oma väylä suorittaa opinnot. Mieti mitä haluat, ja toteuta haaveitasi opiskelun kautta”.

Opiskeluun kuuluu itsenäisiä tehtäviä, luentoja, projekteja ja ryhmätöitä. Ryhmätöiden tekeminen oli joskus haastavaa – lähinnä aikataulullisista syistä. ”Oli vaikea saada eri paikkakunnilta tulevien aikuisopiskelijoiden aikataulut sovitettua.”

Vaihtojakso tuo monenlaista pääomaa

"Vaihto- ja harjoittelujaksoilla voi oppia aivan älyttömästi", iloitsee Elina. Kaikki oppiminen ei ole suoraan ammatillista, vaan opiskelu voi tuoda muunlaista pääomaa.

”Olin säästänyt vapaa-valintaiset opinnot vaihtojaksolle, koska tiesin, että tässä yliopistossa en pysty opiskelemaan ammattiopintojani. Opiskelin enimmäkseen englannin kieltä, mutta myös tennistä ja golfia”, naurahtaa Elina. ”Ryhmässä suurin osa oli korealaisia, mutta mukana oli toki myös eri maiden vaihto-opiskelijoita, muutama muu suomalainenkin”.

Vaihto-opiskelijat asuivat oppilaitoksen asuntoloissa, joten majoitus järjestyi helposti.

Etelä-Koreassa koulutuksen arvostus erilaista

Suomalaiset pitävät koulutusta itsestään selvyytenä, eivätkä arvosta suomalaisen koulutuksen laatua riittävästi. Koreassa on kova kilpailu siitä, mihin yritykseen työllistyy ja mistä oppilaitoksesta saa opiskelupaikan.

”Kilpailu oppilaitosten välillä on näkyvää. Ja kun paikan saa, opiskelija on valmis tekemään kovasti töitä. Tenttikausina opiskelijat lukivat yötä myöten pärjätäkseen.”

”Korealaisten opetusmetodit poikkesivat. Tärkeää ei tuntunut olevan se ymmärrätkö vaan se, että osaat ulkoa”, kuvaa Elina.

Harjoittelu vei Helsinkiin

Kun Elina opiskeli leipuri-kondiittoriksi, hän teki harjoittelun Unkarissa.

”Restonomiharjoittelun tein helsinkiläisessä leipomotuotteita valmistavassa Kakku & Leipä Keisari -yrityksessä. Tämä oli hyvää jatkoa aiemmalle osaamiselleni; pääsin tekemään uusia asioita ja keskittymään enemmän esimiesnäkökulmaan."

Jyväskylästä kotoisin oleva Elina on ainakin toistaiseksi asettunut Helsinkiin. Fazer oy:llä työskentelevä Elina haluaa jatkossakin työskennellä leipomoalalla.

Restonomiksi Voit opiskella päiväopintoina tai joustavassa aikuiskoulutuksessa Lue lisää
Takaisin