Agrologiopiskelijan tarina: Ira Viikari

Agrologiksi aikuisena

"Sen "oikean" löydyttyä päädyin muuttamaan maatilalle Keski-Suomeen. Nyt kun kotona on satakunta sonnia, viljelyä ja metsääkin, tuntui vain luontevalta opiskella alan ammattilaiseksi. Agrologilla on eväät moneen ammattiin ja uskon nyt löytäneeni sen "oikean" myös ammatillisesti."

Ira Viikari, 27-vuotias nuori emäntä Konginkankaalta opiskelee agrologiksi JAMKissa monimuotona.

Muutto maatilalle ohjasi ammattilaiseksi

Iralle on ollut luontevaa lähteä opiskelemaan agrologiksi. "Sen "oikean" löydyttyä päädyin muuttamaan maatilalle Keski-Suomeen. Nyt kun kotona on satakunta sonnia, viljelyä ja metsääkin, tuntui vain luontevalta opiskella alan ammattilaiseksi. Agrologilla on eväät moneen ammattiin ja uskon nyt löytäneeni sen "oikean" myös ammatillisesti", Ira toteaa.

Aiemmalta koulutukseltaan Ira on yo-kosmetologi. Hän suoritti ensin lukion kotipaikkakunnallaan Mäntyharjussa, ja valmistui kosmetologiksi Espoossa, ammattiopisto Omniasta. Hän ehti toimia kolme vuotta kosmetologiyrittäjänä ennen Konginkankaalle muuttoa.

Monimuoto-opiskelu on haastavaa ja hauskaa

Opiskelu monimuodossa on ollut Iran mielestä antoisaa, muttei täysin kivutonta. Eniten häntä on yllättänyt työn määrä. "En lähtenyt soitellen sotaan, mutta on yllättävää kuinka paljon asennetta ja taistelutahtoa etäopiskelu vaatii", hän kertoo rehellisesti. Monimuotototeutuksessa on runsaammin itsenäistä opiskelua kuin esimerkiksi päivätoteutuksessa.

Ira on pitänyt opiskelua haastavana, mutta hauskana ja mielenkiintoisena. "Kurssit ovat olleet opettavaisia ja mielenkiintoisia ja myös opetus on ollut enimmäkseen vain hyvää", hän pohtii. Pienissä arjen vastoinkäymisissä opiskelijoiden oma aktiivisuus on ollut avuksi. Monimuodossa korostuvat oppilaiden ja opettajien välisen kommunikaation tarve.

Harjoittelussa nautatilalla ja ELYllä

Ira on edennyt opinnoissaan harjoitteluun. "Olen ollut tämän kesän harjoittelussa Hiekkaharjun nautatilalla tässä omalla kylällä. Harjoitteluni jatkuu lokaakuuhun asti, jotta pääsen tekemään myös syystöitä harjoittelutilalla. Harjoittelu on ollut mielenkiintoista ja avartavaa, toisaalta omallakin tilalla olisi kaivattu apukäsiä samaisissa hommissa. Erikoistumisharjoitteluun aijon pyrkiä ELY-keskukseen", hän kertoo.

Eläinten hyvinvointi kiinnostaa

 "Valmistumisen jälkeen tulen varmasti olemaan kotitilan toiminnassa mukana, mutta sydän vetää myös neuvomaan ja auttamaan muita. Eläimet ja niiden hyvinvointi on sydäntäni lähellä ja työ eläinvalvonnan saralla olisi mielenkiintoista. Haluan vaikuttaa!", Ira painottaa.

Agrologi Opiskele biotalouden osaajaksi - nyt myös monimuotona Lue lisää
Takaisin