Alumnitarina: Tuomo Siljanen, Virtalan tilan isäntä

Taloustaitoihin osaamista

"Agrologiopinnoista saa hyvät perustiedot maatalouteen, metsätalouteen ja biotalouteen. Niiden perusteella voi kehittää itseään edelleen työelämässä."

Lypsykarjatilaa pyörittävä Tuomo Siljanen Rantasalmen Voinsalmen kylästä hakeutui Jamkin luonnonvara-alan agrologiopintoihin lennosta. Opiskelut tekniikan puolella eivät enää sujuneet toivotusti ja maatalous alkoi kiinnostaa entistä enemmän.

- Kokeilin nuorempana tehdastyötäkin ja siitä se tekniikan opiskelun kokeilukin lähti. Onneksi vaihdoin laaja-alaisen näkemyksen antavaan agrologikoulutukseen. Valmistuin Tarvaalasta vuonna 2013, Tuomo Siljanen kertoo.

Lopputyön Siljanen teki säilörehun korjuusta ja korjuun kustannuksista. Lopputyö havahdutti tekemään laajemminkin laskelmia maa- ja metsätalouden investointien eri vaihtoehdoista.

- Nyt osaan ja haluan laskea kaikki asiat huolellisesti. Tänä päivänä maatalousyrittäjällä ei ole varaa ryntäillä ja kokeilla eri vaihtoehtoja näppituntumalla.

Opiskeluaikaisilla yritysvierailuilla ja eri oppilaitosten keskinäisissä tapahtumissa on Siljasen mukaan mainio mahdollisuus luoda verkostoa oman työuran tueksi. Verkostoituminen ja ihmissuhteiden tärkeys nousee agrologiopinnoissa vahvasti esiin. Opiskeluaikana vallinnut hyvä yhteishenki on säilynyt valmistumisen jälkeen.

- Agrologi saa tosi tukevan perustiedon luonnonvarapuoleen. Metsä, maatalous ja biotalous tulevat tasapainoisesti käydyksi läpi. Tarvaalasta saadulla pohjalla on hyvä lähteä yrittämään, Siljanen tiivistää.

Kiinnostuitko? Lue lisää jamk.fi/agrologiksi Hae!
Takaisin