Tradenomiopiskelija Topi Lehikoinen, HR-asiantuntija, Keskimaa

Topi seuloo kesätyöhakemuksia

Topi Lehikoinen

"Minulla oli kokemusta hyvistä ja huonoista pomoista ja huomasin työpaikallani analysoivani ihmisten käyttäytymistä ja sitä, miten esimiehet toimivat ja miten henkilöstöä johdetaan; sieltä lähti kiinnostukseni HR-puoleen."

Topilla on ennestään ilmanvaihtoasentajan koulutus, mutta työskenneltyään alalla muutaman vuoden tuli halu kouluttautua lisää. Opiskelupaikka JAMKista ei irronnut ensi yrittämällä, joten Topi aloitti opinnot avoimessa ammattikorkeakoulussa. Opiskeltuaan avoimen kautta 60 op, hän sai opiskelupaikan. Topi tiesi jo silloin, että haluaa suuntautua opinnoissaan HR-alalle.

”Minulla oli kokemusta hyvistä ja huonoista pomoista ja huomasin työpaikoillani analysoivani ihmisten käyttäytymistä ja sitä, miten esimiehet toimivat ja miten henkilöstöä johdetaan: sieltä lähti kiinnostukseni HR-puoleen", kuvaa Topi.

Neljän vuoden työkokemus DNA:n puhelinpalvelussa opetti ihmistuntemusta ja vahvisti kiinnostusta asiantuntijatyöhön. Myös silloinen työnantaja antoi näille urasuunnitelmille vahvat suositukset.

Antoisinta HR-kärjessä ovat Topin mukaan olleet vierailut yritysten HR-osastoilla tai henkilöstövuokrausfirmoissa. Käynti Keskimaalla teki voimakkaan vaikutuksen.

”Minulle tuli sellainen olo, että tuossa tiimissä haluaisin työskennellä!”

Sen jälkeen oli selvää, että Topi hakee harjoittelupaikkaa Keskimaalta. Harjoittelupaikan hakuun liittyi soveltuvuustestaus ja haastattelu – ja Topi tuli valituksi.

"Harjoittelupaikka oli kuin lottovoitto: huomasin jo alussa, että homma natsaa ja kemiat kohtaavat", iloitsee Topi paikastaan.

”Harjoittelusta on tullut opintojen tärkein osa. Sitä ei voi korostaa tarpeeksi, mitä kaikkea oikeassa työelämässä oleminen antaa. Omassa harjoittelussani kaikki palaset osuivat kohdalleen.”

Erään HR-tiimin työntekijän jäätyä opintovapaalle Topille aukesi mahdollisuus määräaikaisen pestiin Keskimaalla. Harjoittelu vaihtui työsuhteeksi ja Topista tuli HR-asiantuntija. Nyt hänen tehtäviinsä kuuluu auttaa eri toimipaikkojen esimiehiä rekrytoinneissa. Jos hait kesätyöhön Keskimaalle, voi olla, että Topi lukee sinunkin hakemuksesi, sillä kaikki Keskimaan työhakemukset kulkevat tämän tiimin kautta.

”Hakemuksia kesätöihin saapui lähes 2500. Jatkoon pääsevien esivalinta on yksi tehtävistäni”, kuvaa Topi.

Karsintatehtävä on iso urakka.

”Helpointa on ensin karsia järjestelmästä iän perusteella ne, jotka ovat alle 18-vuotiaita. Olemme nimittäin jo rekrykampanjassamme ilmoittaneet, että haemme 18-vuotta täyttäneitä.”

Motivaation osoittaminen työhakemuksessa on tärkeää. Jos rekrytoivan yrityksen työnhakulomaketta ei ole jaksettu täyttää asianmukaisesti, hakija ei pääse jatkoon.

”Hakemuksista pyritään löytämään niitä, jotka ovat oikeasti motivoituneita. Toinen tärkeä seikka on työkokemus, jota luonnollisesti nuorilla ei vielä välttämättä ole paljon, silloin sitäkin suuremmassa roolissa on motivaatio.”

JAMKin tradenomikoulutus tarjoaa seitsemän eri suuntautumisvaihtoehtoa, mutta opiskelija voi myös olla valitsematta mitään niistä, ja koota oman opintokokonaisuutensa opintotarjonnasta haluamallaan tavalla.

"Kannattaa erikoistua johonkin, sillä se parantaa työllistymismahdollisuuksia", uskoo Topi.

TEKSTI: Paula Pasanen

Kiinnostuitko tradenomikoulutuksesta, lue lisää

Takaisin