YAMK-opiskelija, asianajoassistentti Maarit Merimaa-Piirainen | Asianajotoimisto Halonen, Lakka & Tuomi

Vuoden asianajoassistentti Maarit: sitten joskus on nyt!

Maarit Merimaa-Piirainen

""Olin pitkään haaveillut, että joskus tekisin YAMKin, hankkisin maisteritasoisen tutkinnon. Haave lykkääntyi, kunnes poikani kirjoitti ylioppilaaksi ja muutti ulkomaille. Silloin minulle tuli olo, että nyt minullakin on aikaa. Että nyt on se hetki!"

"Työssäni toimin kolmen juristin tukena; teen valmistelevia toimenpiteitä monipuolisiin rikosasioihin tai vaikkapa konkursseihin, lisäksi hoidan myös laskutuksen. Myös perhe- ja perintöoikeuteen liittyviä asioita on paljon. Tapauksia on vireillä useita, kuukaudessa saatetaan käsitellä kolmisenkymmentä tapausta", kertoo asianajoassistentti, YAMK-opiskelija Maarit Merimaa-Piirainen.

Maaritin työ liikkuu aika paljon elämän nurjalla puolella, sillä yleensähän asianajotoimistoa tarvitaan, kun asiat ovat solmussa. 

”Tätä työtä jaksaa, koska meillä on todella hyvä työtiimi, asiat kulkevat jouhevasti ja tulemme hyvin toimeen. Töihin on kiva tulla! Ammattitaidon kasvun myötä voi jo hallita sen kaaoksen, mitä tähän liittyy”, pohtii Maarit.

Se, että Maarit osaa ja pitää työstään, on näkynyt myös muille: Suomen asianajajaliitto palkitsi Maaritin Vuoden asianajosihteerinä 2014.

Kun ”sitten joskus” on nyt 

 Maarit valmistui tradenomiksi JAMKin Tiimiakatemiasta vuonna 2007. Vuonna 2013 hän aloitti YAMK-opinnot.

 "Olin pitkään haaveillut, että joskus tekisin yamkin, hankkisin maisteritasoisen tutkinnon. Haave lykkääntyi, kunnes poikani kirjoitti ylioppilaaksi ja muutti ulkomaille. Silloin minulle tuli olo, että nyt minullakin on aikaa. Että nyt on se hetki!"

"Olin aiemmin asunut ulkomailla ja opiskelin siellä englanninkielellä, joten kieli oli tuttua, ja minulle oli tärkeää saada palauttaa sitä mieleen. En edes harkinnut suomenkielistä vaihtoehtoa."

 "Ja koskettaahan kansainvälistyminen kaikkia – myös meillä asianajotoimistossa on englanninkielisiä asiakkaita", hän jatkaa.

 Verkko-opiskelun vieraus

 "Aluksi koin haasteelliseksi – tai itse asiassa oli suorastaan järkytys - että opinnoissa ei käytetä juurikaan kirjoja, vaan materiaali on verkossa. Kaipasin kirjoja. Myös verkkotapaamiset tuntuivat ensi alkuun työläältä, en halunnut niitä!"

 Nyt Maarit on tottunut opiskelumenetelmiin eivätkä verkkokirjautumiset enää tuota tuskaa, vaan hän puhuu luontevasti palautuskansioista, online-tapaamisista ja verkkokursseista.

 ”Itseopiskelua, kontakteja ja verkko-opiskelua, se on joustava ja monipuolinen yhdistelmä”, hän toteaa.

 Kurssi kerrallaan

 YAMK-opiskelu tapahtuu työn ohella ja vaatii itsensä patistamista.

 ”Oma työni on hektistä ja välillä olen niin rättipoikki, etten jaksaisi opiskella. Mutta kun on deadlineja, niin on pakko puskea eteenpäin, kurssi kerrallaan. Ja hyvä, että deadlinet on, tuumaa Maarit. Hektisyydestä huolimatta opinnot ovat myös olleet piristysruiske elämääni", hän jatkaa.

 ”Opintojen myötä olen havahtunut siihen, että asioita kannattaa välillä tarkastella oman laatikon ulkopuolelta eikä vain puurtaa. Olen saanut työhöni uutta näkökulmaa. Opintojaksolla Innovations and Development tutkin oikeushallinnon asiakirjahanketta ja sen myötä aloitin omassa työssäni digiarkistoinnin kehittämisen. Mielessä on myös muita kehittämishankkeita, joita voisi lähitulevaisuudessa viedä eteenpäin”, innostuu Maarit.

 Opiskeluryhmässä on muutamien kansainvälisten opiskelijoiden lisäksi ollut vaihto-opiskelijoita useista maista: Ranskasta, Saksasta, Itävallasta ja Espanjasta. Näin opiskelijat ovat päässeet vaihtamaan ajatuksiaan eri kulttuureita edustavien ja eri maista tulevien opiskelijoiden kanssa.

 Elämänkokemus ja työkokemus auttavat

 ”Opintojen alussa mietin, olenko liian vanha tähän! Olen kuitenkin kokenut, että kun kirjoitan esseitä, pystyn elämänkokemuksen ja työkokemuksen ansiosta pohtimaan asioita syvällisemmin ja analyyttisemmin.”

 ”Meillä on tulossa opintojakso yrittäjyydestä nimellä ”Managing New Ventures”. Koska olen työssäni nähnyt kohtuullisen paljon konkurssitapauksia, osaan ehkä pohtia asioita, joita tulisi välttää”, naurahtaa Maarit.

 teksti Paula Pasanen

Opiskele YAMK-tutkinto Suomeksi tai englanniksi Lue lisää
Takaisin