Kirjanpitäjä, YAMK-opiskelija Eija Pennanen

Opintojen myötä asiantuntijatehtäviin

Eija Pennanen

"Halusin varmistaa, että minulla on työtä jatkossakin. Taloushallinnon työt tulevat muuttumaan, ja osa tehtävistä poistuu kokonaan. En halunnut olla niiden joukossa, joiden osaamisella ei ehkä enää tulevaisuudessa olisikaan kysyntää. "

Olen päässyt siihen, mitä muutama vuosi sitten toivoinkin. Saatoin palata takaisin kotiseudulleni ja sain työn, missä pääsee monipuolisesti kehittymään taloushallinnon alalla. 

 Eijalla on takanaan pitkä kokemus kaupan alalta. Haave eteenpäin pääsystä siinti mielessä, sillä myyjän työ tai avustavat taloushallinnon tehtävät eivät olleet sitä, mitä hän halusi tehdä loppuelämänsä.

Hakiessaan yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen YAMK-ohjelmaan Eija vielä asui ja työskenteli Tampereella.

”Miehelläni ja minulla oli haave muuttaa Jyvässeudulle. Opiskelupaikan myötä siirryin opintovapaalle ja muutimme Laukaaseen. Remonttiprojektin ohessa sujuivat myös YAMK-opinnot.”

Opiskelu viestii työnantajille, että henkilö haluaa kehittyä.

"Halusin varmistaa, että minulla on työtä jatkossakin. Taloushallinnon työt tulevat muuttumaan, ja osa tehtävistä poistuu kokonaan. En halunnut olla niiden joukossa, joiden osaamisella ei ehkä enää tulevaisuudessa olisikaan kysyntää."

Useimmat YAMK-opiskelijat tekevät opinnäytetyönsä omalle työpaikalleen. Eijan aiemmalta työpaikalta ei kuitenkaan sopivaa aihetta löytynyt, joten täytyi keksiä muuta. 

"Pääsin opintovapaani jälkeen vuokratyöfirman kautta osa-aikaiseksi taloushallinnon assistentiksi jyväskyläläiseen yritykseen, joka oli hieman aiemmin liittynyt osaksi isoa kansainvälistä konsernia. Toimintaympäristön muutos aiheutti yrityksessä tarpeen järjestellä joitain asioita uudelleen ja sainkin auttaa heitä yhdessä tällaisessa projektissa. Opinnäytetyöni aiheeksi tuli siirtohinnoittelun dokumentointi."

Pitkään jatkunut opinnäytetyön aiheen ja kokopäiväisen, sopivasti haastavan työpaikan etsiminen on lopulta tuottanut tulosta. Eija aloitti juuri Adminet -toiminnanohjausjärjestelmää myyvän Admicom Oy:n asiakaskirjanpidoissa asiantuntijana, ja vapaa-ajallaan hän jatkaa opinnäytetyön tekemistä edelliseen työpaikkaansa. 

"Uskon, että opinnoillani ja tekeillä olevalla opinnäytetyöllä oli merkitystä työllistymiseeni."

 "Kaikki työnantajat eivät vielä tunne YAMK-nimikkeitä, mutta englanninkielinen Master of Business Administration on heille tutumpi käsite", havaitsi Eija työnhakuprosessin aikana.

Kirjanpitäjänä Eijan asiakkaina on pk-yrityksiä, joille tarjotaan kokonaisvaltaista taloushallinnon palvelua. Digitalisaatio on vaikuttanut taloushallinnon työtehtäviin merkittävästi.

 "Tämä vaatii muutosta niin asiakkailta kuin meiltä ammattilaisilta. Taloushallinnon rutiinitehtävät pyritään automatisoimaan, ja kirjanpitäjälle jää entistä enemmän asiakkaan auttaminen ja asiantuntijatyö."

Lue lisää YAMK-koulutuksesta

 Teksti Paula Pasanen

Takaisin