Yrittäjä, opiskelija Iiris Nokka, Maru Second Hand & Outlet

Mulla on nyt oma vaatekauppa!

Iiris Nokka

"Työpäivien aikana suurin osa ajasta menee asiakkaiden palvelemiseen, vaatteiden vastaanottamiseen, hinnoittelemiseen ja esimerkiksi somen päivittämiseen. Kaikki liiketoiminnan kehittäminen pitääkin tehdä työvuorojen ulkopuolella, joka on välillä aika haastavaa. Uusia ideoita pitäisi tuoda jatkuvasti kokeiluun. "

Lukion ekalla luokalla kuulin ensimmäisen kerran Tiimiakatemiasta, kun päädyin sen esittelytilaisuuteen. Vaihtoehtona se jäi koko lukioajaksi kutkuttamaan takaraivoon, ja olikin loistava jatkumo lukion yrittäjyyslinjalle. Kun hain Tiimiakatemialle, en oikeastaan tiennyt mihin olin lähtenyt. Sekin alkoi kuitenkin pikkuhiljaa selviämään, kun ensimmäisen vuoden aikana perustimme osuuskunnan liiketalouden perusopintojen ohessa. Tällä hetkellä osuuskunta Globaattori pyörii yhdentoista tiimiyrittäjän voimin, ja opintopisteitä kerätään projekteja tehden. Tenttejä, luentoja tai normaaleja koulutunteja ei ole. 

Mistä Tiimiakatemian opinnot oikein koostuu?

Maru second handMulla suurin työllistävä projekti on MARU Second Hand & Outlet, jota pyöritän kahden vanhemman tiimiyrittäjän kanssa Jyväskylän kävelykadulla. Enpä olisi edes vuosi sitten uskonut, että mulla on nyt oma vaatekauppa! Olen kyllä aina tykännyt käydä kirpputoreilla, mutta erityisesti vaatekaupoista ei minulla ollut aikaisempaa kokemusta. Haasteiden vastaanotosta kokemusta löytyy kyllä! MARU kaipasi jatkajaa viime vuoden syksyllä, jolloin minä, Neea ja Janita yhdistimme voimamme. Liikeideana on myydä käytettyjä naisten vaatteita, jotka me saamme myyntiin asiakkailtamme. Kahden viikon kiertoaika takaa sen, että tavara liikkuu hyvin. Second handin lisäksi toimme liikkeeseemme myyntiin outlet -tuotteet, joita löytyy tällä hetkellä sekä miehille että naisille!

MARU pyöri aikaisemmin kesäprojektina, mutta päätimme kokeilla toimisiko se myös ympärivuotisena. Alussa töitä vaati lähinnä vuokratilojen etsiminen ja MARUn muokkaaminen juuri meille sopivaksi. Kun vuokratilat löytyi, myymälä olikin pystyssä jo viikossa! Kun saimme pyöräytettyä liiketoiminnan käyntiin, uudistimme esimerkiksi logon ja hioimme yhteistyökuviot kuntoon. Onneksi meitä oli kolme, sillä hommaa riitti aikalailla!

Homma saatiin aika nopeasti pyörimään, jonka jälkeen aikaa on jäänyt uusien juttujen kokeilemiselle: aloitimme blogin kirjoittamisen, loimme nettisivut, osallistuimme erilaisiin tapahtumiin ja kiinnitimme enemmän huomiota esimerkiksi näyteikkunaan. Työpäivien aikana suurin osa ajasta menee asiakkaiden palvelemiseen, vaatteiden vastaanottamiseen, hinnoittelemiseen ja esimerkiksi somen päivittämiseen. Kaikki liiketoiminnan kehittäminen pitääkin tehdä työvuorojen ulkopuolella, joka on välillä aika haastavaa. Päivät rullaavat oikeastaan omalla painollaan, mutta uusia ideoita pitäisi tuoda jatkuvasti kokeiluun. Asiakkailta olemme saaneet hyvää, kannustavaa palautetta! Olemme tosi keskeisellä paikalla, jonka lisäksi siistimälle käytettyjen vaatteiden kaupalle on ehdottomasti kysyntää. Vaatteidentuojia on jonoksi asti, ja kyllä vaatteille ostajiakin löytyy. Tällä hetkellä meillä on kaksi loistavaa harjoittelijaa töissä, jotka pääsevät mukaan kaikkeen tekemiseen, mitä täältä nyt vain löytyy! Kevät on alkanut, ja se on ehdottomasti second handin kulta-aikaa. Mitä kaikkea kevät tuokaan tullessaan…

Pikkuhiljaa Tiimiakatemialla olen löytänyt muutamia asioita, joita haluisin tulevaisuudessa ehkä tehdä. Kirjoittaminen ja sisällöntuotanto kiinnostaa, jonka lisäksi vaatteet ja muoti ovat lähellä sydäntä. Tähän asti olen pärjännyt hyvin sillä taktiikalla, että teen sitä, mistä tykkään. Epämukavuusalueelle on mentävä, mutta aina on tunne, että tekee oikeita asioita. Pääasia on se, että tekee eikä jää ihmettelemään ja miettimään!

Mitä ihmettä sitten ”isona” teenkään, sitä ei voi tietää. Unelmana on kuitenkin oma yritys.

 TEKSTI Iiris Nokka

Lue lisää tradenomikoulutuksesta

Takaisin