Niko Hiljanen, 21, liiketalous

Avoimen väylää tutkintokoulutukseen

"Olen toisen vuoden liiketalouden opiskelija JAMKissa. Peruskoulun jälkeen kävin lukion ja armeijan. Samalla pelasin jääkiekkoa, välillä JYPissä, välillä Diskoksessa. Tiesin, että jääkiekosta ei kuitenkaan tulisi minulle ammattia, joten halusin ammattikorkeakouluun opiskelemaan. Hain ensisijaisesti JAMKiin, mutta en tullut valituksi. Sen sijaan kakkosvaihtoehtooni, Mikkeliin olisin päässyt. Halusin kuitenkin mieluummin jäädä Jyväskylään. Kun huomasin lehti-ilmoituksen avoimen AMKin polkuopinnoista, päätin hylätä kakkosvaihtoehtoni ja yrittää päästä JAMKin avoimeen. "

Nopean ilmoittautumisen kautta avoimen opiskelijaksi

Olin kuullun kaveriltani, että avoimeen otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä opiskelijat. Olin juuri työvuorossa, kun ilmoittautuminen alkoi. Sekä vanhempani että tyttöystäväni olivat odottamassa kahdella tietokoneella ja täyttivät lomakkeen heti ilmoittautumisajan alettua. Myöhemmin kuulin, että ilmoittautumisia oli tullut niin paljon, että avoimen opiskelijoille perustettiin lisäryhmä. Muuten olisin jäänyt varasijalle, mutta nyt pääsin mukaan.

Itse olin avoimen opiskelijana tutkintoryhmän mukana. En saanut opintoihini tukea, joten kävin samanaikaisesti töissä. Sain opinnoissa onneksi vaihdettua sellaiseen ryhmään, jonka aikataulut sopivat paremmin työrytmiini. Vuoden aikana sain kokoon yhteensä 65 opintopistettä. Urakka ei ollut mahdoton, vaikka kävinkin opiskelujen ohella töissä. Muutenkin vuosi oli mukava. Oli helppoa mennä tutkintoryhmän mukana. Suurin osa oli samaa ikäluokkaa kuin itsekin, tunsin monia kasvoja ennestään. Eikä ryhmästä välttämättä edes tiennyt, kuka oli avoimen opiskelija ja kuka tutkinto-opiskelija.

Avoimen väylä avattiin

Opiskeluvuoden aikana selvisi, että kevään 2015 haussa on mukana avoimen väylä. Kun oli tehnyt opintoja vähintään 60 opintopistettä, ei tarvinnut käydä valintakokeessa, vaan opiskelijat valittiin avoimen keskiarvon mukaan. Täytin vain hakulomakkeen ja sain myöhemmin hyväksymiskirjeen.

Tänä syksynä jatkoin sitten tutkinto-opiskelijana toisen vuoden ryhmässä. Suunnitelmissa on saada syksyn aikana kasaan 45 opintopistettä. Teen tällä hetkellä muun muassa johtamisen, pankkitoiminnan, yrittäjyyden ja markkinoinnin juridiikan opintoja. Opintoja on tosi paljon verkossa.

Pidän avoimen väylää hyvänä systeeminä. Kun on tehnyt vuoden opinnot, opiskelijasta ainakin tietää, kuka oikeasti on kiinnostunut alasta ja opiskelusta. Avoimen AMKin kautta on hyvä mahdollisuus näyttää kyntensä ja päästä tutkintokoulutukseen.

Lue lisää liiketalouden tradenomi (AMK) -koulutuksesta

Tutustu avoimen AMK:n tarjontaan

Jaa

Takaisin