Kimmo Salo, 49, kuntoutuksen ohjaus

Monimuoto-opiskelulla kuntoutuksen ohjaajaksi

"Olen Kimmo Salo, iältäni 49-vuotias. Asun Vesannolla, pienessä pitäjässä Viitasaaren kupeessa. Polku on kulkenut monen paikkakunnan kautta, mutta Pohjois-Savoon eksyimme aikanaan vaimoni myötä. Asumme omakotitalossa järven rannalla, koira seuranamme. Arkeni muodostuu tällä hetkellä pitkälti opiskelusta. Aloitin kuntoutuksen ohjaajan opinnot JAMKissa 2014 ensin avoimessa AMK:ssa, ja sitten 2015 tutkintopuolella. Alkuun tavoitteeni oli saada tutkintopaperit valmiiksi ennen kuin täytän 50 vuotta, mutta nyt näyttää siltä, että myöhästyn tavoitteesta pari kuukautta. Kuntoutuksen ohjaajaksi on tarkoitus valmistua jouluna 2017. "

Opiskelua omasta kammiosta käsin

 Opiskelen monimuotoryhmässä, eli tapaamme Jyväskylässä keskimäärin kerran kuukaudessa, muuten hommat tehdään etänä. Normaali arkipäiväni koostuukin siitä, että istun aamulla omaan kammiooni työpöydän ääreen tietokoneelle ja teen opintohommia usein niin kauan, kunnes vaimo repii minut illalla saunaan. Aiemminkaan en malta lopettaa. Olen suunnitellut itselleni suhteellisen tiiviin opiskelurytmin, mutta olen myös tonkijaluonne, joka tykkää tehdä asiat perusteellisesti. Olen kokenut itselleni sopivaksi tämän opiskelutavan.

Opinnoista ratkaisu pätkätyöhön

Opintoihin päädyin, kun pitkän ja vaihtelevan työuran jälkeen työt alkoivat olla vähissä ja pätkittäisiä. Olin tehnyt töitä sähköasennuksesta ammattivalmentajaan. Mietin silloin, mitä tekisin, sillä joutenolokaan ei tuntunut kovin houkuttelevalta. Opiskelu kiinnosti ja aikani surffailtuani netissä, kuntoutuksen ohjaajan opinnot alkoivat tuntua sellaiselta, missä saisin aiemman elämän osaamiseni, omat intohimon ja mielenkiinnon kohteet yhdistettyä. Tuona ajankohtana ei kuitenkaan ollut tutkintokoulutuksen hakua, eikä alkanut uusia polkuopintoja avoimessa. Aloin kaivella tarkemmin opintojen rakennetta ja löysin avoimesta sopivia yksittäisiä opintojaksoja, jotka toteutettiin enimmäkseen verkossa. Napsin näitä kaiken kaikkiaan reilun vuoden ajan, yhteensä 40 opintopistettä.

Päätöksen testaamista avoimessa

Avoimessa AMK:ssa minulla vahvistui ahaa-elämys ryhtyä opiskelemaan. Avoimessa tuli harjoiteltua, mitä opiskelu on. Lisäksi oma intohimo ja motivaatio tuli koeteltua, päätös vain vahvistui. Hain sitten tutkintokoulutukseen yhteishaussa keväällä 2015. Valintakokeeseen tullessani mietin, mitä ihmettä aikuinen mies täällä tekee, mutta päätös on ollut juuri oikea, enkä loppujen lopuksi ole edes kovin suuri poikkeus joukossa. En ole edes ryhmäni vanhin päästyäni tutkintokoulutukseen.

Monimuoto-opiskelu mahdollisti opintoihin lähdön

Monimuoto-opiskelu on ollut minulle ainut mahdollinen vaihtoehto. En halunnut muuttaa järven rannalta mihinkään, eikä olisi ollut mahdollista pitää toista asuntoa Jyväskylässä. Toki opiskelu etänä on välillä yksinäistä puuhaa, mutta vaikka oma ryhmämme on hajallaan etäjaksoilla, olemme koko ajan tekemisissä sähköisten välineiden kautta. Whatsapp ja Skype ovat aktiivisessa käytössä, siellä puhutaan niin opinto- kuin perheasiatkin läpi. Meillä on todella vahva ryhmähenki.

Katse työmarkkinoissa

Pikkuhiljaa alan katsella myös kuntoutusalan työmarkkinoille. En epäile hetkeäkään, etteikö oikea paikka löydy. Suurin mielenkiintoni kohdistuu työttömyyden hoidon ongelmiin, mutta olen liikkeellä avoimin mielin. Kuntoutusohjaus on kokonaisvaltaista kopin ottamista ihmisestä. Työllistymisedellytysten parantaminen on tällä hetkellä haastavaa, kun työmarkkinatilanne on heikko. Uskon, että työt eivät lopu sosiaali- ja terveysalalla - etenkään, jos on valmis liikkumaan.

Intohimolla pärjää!

Olen saanut hirvittävän paljon opinnoista. Halun repiä niistä kaiken ilon irti. On toki hienoa, että saan myös paperin, mutta on ylipäänsä hienoa oppia uutta. Oma osaaminen on kyllä kehittynyt rutkasti ja on hienoa tässä vaiheessa elämää päästä näyttämään itselleen, että pystyy. Opiskelun motiivit ovat tässä iässä niin erilaiset kuin nuorena.

Maailma on muuttunut tosi paljon. Loppupeleissä aika harva tekee koko elämänuransa siinä, mihin on ensimmäisen kerran koulusta valmistunut. Mahdollisuuksia on nykyään niin paljon ja joustavat järjestelmät niitä mahdollistamassa. Uuden uran ja ammatillisen polun löytäminen ei ole kuin itsestä kiinni. Kun vain ensin pohtii itsekseen, haluaako ja pystyykö laittamaan opiskeluun aikaa ja energiaa, kukaan ei varmasti jää matkalle sen takia, että se olisi ylivoimaista. Halua ja intohimoa se kuitenkin vaatii. Opintoihin lähteminen ei ole minua harmittanut – vieläkään. :)

Lue lisää kuntoutuksen ohjaaja (AMK) -koulutuksesta

Tutustu avoimen AMK:n tarjontaan

Takaisin