Opinto-ohjaajankoulutus | Sanna Paunonen

Sanna on uuden oppimisen addikti

Sanna Paunonen

"Ohjausta tekevän, ja etenkin opinto-ohjaajan, pitää olla kiinnostunut kaikesta. Täytyy osata lukea ihmistä ja nähdä kokonaisuus, muutakin kuin suoritukset."

Saimaan ammattiopisto Sampon lehtori Sanna Paunonen sai opinto-ohjaajanopinnot valmiiksi toukokuussa 2019. Aiemmin VALMA-opettajana* toiminut Sanna työskentelee nyt äidinkielen lehtorina opettaen paitsi äidinkieltä, myös suomea toisena kielenä sekä taidetta ja luovaa ilmaisua.

Miten tulit hakeutuneeksi opinto-ohjaajan opintoihin ja juuri JAMKin ammatilliseen opettajakorkeakouluun?

– Siihen vaikutti pitkä 16 vuoden ura VALMA-opettajana, johon on sisältynyt arvaamaton määrä opinto-ohjausta: opiskelijoiden HOPSausta ja uraohjausta. Oma asiantuntijuus alkoi tuntua riittämättömältä. Työelämässä käytiin läpi yt-neuvottelut, mikä sai pohtimaan omaa uraa ja osaamista.

– JAMKin opettajakorkeakoulun opinto-ohjaajankoulutuksen hyvä maine sai hakemaan tänne, laatu houkutteli. Ja koulutuksen käytänteet ovatkin olleet tosi hyvät – kontaktia ja verkkoa sopivassa suhteessa. Mielestäni OPS oli myös selkeä, tiesi mitä osaamista tavoitellaan.

Mitä uutta olet saanut opinnoista työhösi?

– Nykyään ohjaustaidot korostuvat ammatillisen opettajan työssä. Uusia opiskelijoita tulee pitkin vuotta ja heillä on hyvin erilaiset taustat, jotka otetaan huomioon yksilöllistä opintopolkua suunniteltaessa. Voi olla työssä saatua osaamista tai aiempia opintoja – osaamisen tunnistaminen on tärkeä taito.

Sanna kertoo olevansa ”uuden oppimisen addikti” ja kokevansa aikuisopiskelun erityisen motivoivana. Aikuinen tietää, mitä osaamista tarvitsee ja ymmärtää, mikä on olennaista itselle. Yllätyksiäkin opinto-ohjaajanopinnoissa tuli.

– Ohjausvideoita en ollut tehnyt ennen – itsensä kuvaaminen ja katsominen tallenteelta oli alkuun ihan hirveää! Mutta antoisaakin se oli, kun tästä pääsi yli – pystyi reflektoimaan omaa tekemistään ja sai palautetta muilta, hyvä mieli siitäkin jäi. Opintoihin sisältyi yksi laajempi verkkokurssi, johon suhtauduin etukäteen epäilevästi, mutta sekin oli ammattitaitoisesti toteutettu ja antoisa.

– Opinnoissa parasta olivat ryhmätöiden innostunut ilmapiiri ja se rikkaus, mikä syntyy, kun yhteistyötä tekevät erilaisista taustoista tulevat opiskelutoverit.

Entä nyt kun opo-opinnot ovat takana?

– Nautin opettamisesta, mutta erityisesti monenikäisten ja monenlaisista taustoista tulevien opiskelijoiden kanssa käydyistä keskusteluista. Opinto-ohjaajan työ kyllä kiinnostaa tulevaisuudessa.


*VALMA = ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus

 

Hae
4. - 20.1.2022

Haluatko opetusalan ammattilaiseksi? Hae JAMKin ammatillisen opettajakorkeakoulun aikuiskoulutuksiin ja opiskele:

> ammatilliseksi opettajaksi
> opinto-ohjaajaksi 
tai
> ammatilliseksi erityisopettajaksi
.

Jaa

Takaisin