Ari Haverinen | Ammatillinen erityisopettajakoulutus

Aikuisopiskelijana opeopintoihin

"Jos mä oon tässä hommassa pärjänny niin varmasti moni muukin pärjää. Asennetta tää vaatii, sitä kun löytyy, niin muu sujuu kyllä. "

Arin opintopolku aikuisopiskelijana alkoi opettajaopintojen parissa JAMKin ammatillisessa opekorkeassa. Ari opettaa Jyväskylän ammattiopistossa autokorikorjausta ja ajoneuvoasennusta, ja työnantaja edellyttää pedagogisten opintojen suorittamista. Työn ohessa opiskelu vei miehen mennessään ja nyt loppusuoralla ovat ammatillisen erityisopettajan jatko-opinnot.

-  Opiskelu tuntui alkuun hyvin haastavalta pitkän tauon jälkeen. Tiedon hakeminen, ammattikirjallisuuden lukeminen, oppimistehtävien kirjoittaminen – niitä piti vähän niin kuin opetella uudelleen. Opettajaopinnoista selvittyäni ajattelin, että miksipä en jatkaisi vielä eteenpäinkin.

...ja jatkoille erkkaan

Erityisopettajan jatko-opinnot tuntuivat luontevalta jatkolta aikuisopiskelun saralla. Erityisopettajakollegat eläköityvät lähivuosina ja omasta tausta löytyy yhdeksän vuoden pesti ohjaajana erityisammattikoulussa pääkaupunkiseudulla ennen Jyväskylään muuttoa. Erityisopettajan pätevyys on tervetullut lisä omaan osaamiseen nykyisessä työelämässä vaihtuvine tilanteineen.

-    Parasta on kuitenkin se, että opinnoista saa työkaluja ja apua omien opiskelijoiden kanssa toimimiseen ihan heti, nyt ja tässä. Suurina ahaa-elämys on tapahtunut harjoittelujaksolla, jossa pääsin toimimaan autistiryhmän mukana. Vaikka kokemusta erityistä tukea tarvitsevien nuorten kohtaamisesta on jo ennestään, harjoittelu jotenkin ravisteli omaa eettistä ajattelua.

-    Omat haasteeni opintojen parissa liittyvät lukemiseen ja kirjoittamiseen, olen enemmänkin tekemällä oppiva tyyppi. Oppimistani haittaa myös lukivaikeus, joka on tehnyt opiskelusta välillä työlästä, mutta toisaalta kouluttautuminen on osaltaan auttanut löytämään ne omat keinot oppia. Etenkin opettajaopintojen pienryhmä oli hienosti tukena.

-    Kannustan hakeutumaan ammatillisen erityisopettajan opintoihin, vaikka tuntuisi ettei opiskelu ole se ihan oma juttu. Opiskelutaidot kehittyvät kyllä, kun vaan sitkeästi tekee. Erityisopetuksen osaaminen syvenee tässä koulutuksessa huimasti.

 

Kiinnostuitko ammatillisen erityisopettajan opinnoista?

Ammatillinen erityisopettajankoulutus on 60 opintopisteen laajuinen kokonaisuus, joka antaa sinulle kelpoisuuden erityisopetuksen tehtäviin ammatillisissa oppilaitoksissa. Opiskelu kestää noin 1–2 vuotta. Hakuaika tammikuussa.

Tutustu ammatilliseen erityisopettajankoulutukseen!

Takaisin