jamk.fi

Oletko jo opettaja, mutta haluat vielä syventyä erityisopetukseen? Meillä voit opiskella ammatilliseksi erityisopettajaksi oman työn ohessa noin 1–1,5 vuodessa. 

Ammatillinen erityisopettajankoulutus on 60 opintopisteen laajuinen jatkokoulutus opettajille. Koulutus antaa sinulle kelpoisuuden erityisopetuksen tehtäviin ammatillisessa koulutuksessa. Seuraavan kerran koulutukseen voi hakea 8.-29.1.2019.

Ammatillisen erityisopettajan opinnot

Ammatillisessa erityisopetuksessa keskeisenä haasteena on ohjata erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita, henkilökohtaistaa heidän opintonsa sekä järjestää yksilöllistä opetusta. Sisällöissä otetaan huomioon erityisopetuksen alueellisen kehittämisen tarpeet ja tavoitteet.

Meillä opiskelu on nykyaikaista, joustavaa ja innostavaa. Opinnot rakentuvat samoille osaamisalueille kuin opettajankoulutus: oppimisen ohjaaminen, toimintaympäristön kehittäminen, jatkuva oppiminen sekä yhteistyö ja vuorovaikutus.

Saat varmasti haltuusi tarvitsemasi perusasiat, mutta oikeastaan pyrimme tarjoamaan jotain vielä enemmän – uusia ajatuksia, inspiraatiota ja asennetta. Onhan uuden oppimisen tarkoitus viedä elämässä eteenpäin.

Koulutukseen sisältyviä opintoja:
 • ammatillisen erityisopetuksen perusteet
 • muuttuva toimintaympäristö
 • yksilölliset opetusjärjestelyt
 • opetusharjoittelu
 • inklusiivisen toimintaympäristön kehittäminen.

Toteutus

Ammatillinen erityisopettajankoulutus on laajuudeltaan 60 opintopistettä ja antaa sinulle kelpoisuuden erityisopetuksen tehtäviin ammatillisessa koulutuksessa.

Koulutuksen toteutuksessa on huomioitu, että suurin osa opiskelijoistamme on työssäkäyviä aikuisia. Opinnoissa yhdistyvät verkko-opintojen joustavuus ja lähijaksojen hyödyt.

Jokainen opiskelija tekee opintojensa alussa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, joka vaikuttaa koulutuksen suoritusaikaan. Yleensä opiskelu kestää 1–1,5 vuotta, mutta opinto-oikeutta sinulla on kolme vuotta.

Vuonna 2018 tarjoamme koulutusta Jyväskylässä ja verkko-opintoina. Opiskelu alkaa orientaatiojaksolla Jyväskylässä 4.-5.6.2018, jonka jälkeen lähiopetusjaksoja  on lukukausittain kolme (2 pv/jakso). Osa lähiopetuksesta toteutetaan Jyväskylässä, osa verkkototeutuksena. Lähijaksojen väliin jäävänä aikana opiskellaan itsenäisesti oppimistehtävien parissa verkko-opiskelua hyödyntäen ja opetusharjoittelussa. Opetusharjoittelun pituus on yhteensä kolme viikkoa (1 + 2 vkoa). Koulutuksessa otetaan huomioon erityisopetuksen alueellisen kehittämisen tarpeet ja tavoitteet.

Koulutuksessa on yhteisiä osioita opinto-ohjaajankoulutuksen kanssa.

Työskentelytapoja ovat:

•    lähipäivät
•    itsenäiset oppimistehtävät pääosin verkko-opintoina
•    oppimispiirityöskentely
•    opetusharjoittelu (yhteensä 3 viikkoa)

Lisätietoa ammatillisen erityisopettajankoulutuksen opintokokonaisuuksista ja osaamisalueista löydät opinto-oppaastamme. Tutustu oppaaseen! >>

Artikkeli: Kaija Peuna-Korpioja ja Leena Selkivuori

"Hybdirimalli antaa vapautta opiskella itselle sopivalla tavalla - se tuo ohjauspäivät lähelle opiskelijaa, asuipa tämä missäpäin Suomea tahansa. Vuorovaikutus ja kohtaaminen on verkossakin mahdollista, vaikka kahvipöytäkeskustelusta onkin jouduttu tinkimään."

Lue lisää

Ursula Haapanen | Ammatillinen erityisopettajankoulutus

"Harkitsetko ammatillisen erityisopettajan uraa? Älä mieti vaan tartu toimeen, lähde retkelle omaan opettajuuteesi! "

Lue lisää

Ari Haverinen | Ammatillinen erityisopettajakoulutus

"Jos mä oon tässä hommassa pärjänny niin varmasti moni muukin pärjää. Asennetta tää vaatii, sitä kun löytyy, niin muu sujuu kyllä. "

Lue lisää

Video: Jouni Ikäheimonen | Ammatillinen erityisopettajankoulutus

"Opintojen alussa epäilin, miten opiskelun käy töiden ohella. Pääsin kuitenkin niin hyvään ryhmään, että valmistuin melkein samaan tahtiin opiskelukavereideni kanssa. Olen itse ollut toistakymmentä vuotta opettajana, mutta työ käy vain haasteellisemmaksi. Nyt ammatillisena erityisopettajana koen, että pystyn ajattelemaan toista ihmistä eri tavalla. "

Lue lisää

Opiskelijapalautteet | Ammatillinen erityisopettajankoulutus

"Koulutus vastaa ajan haasteisiin. Erityistä tukea tarvitsevia on yhä enemmän kaikilla koulutusaloilla, joten koulutus on hyvä ponnistuslauta työelämään."

Lue lisää

Hakeminen ammatilliseen erityisopettajankoulutukseen

Ammatillisen erityisopettajankoulutuksemme opiskelupaikat ovat haettavana vuosittain tammikuussa. Seuraava haku on 8.-29.1.2019. Alla olevaan aikajanaan on koottu haun 2019 tärkeitä päivämääriä.

Haun tarkeat paivamaarat 2019
Ammatilliseen erityisopettajankoulutukseen haetaan vuosittaisessa ammatillisten opettajakorkeakoulujen yhteishaussa. Tammikuussa 2018 haettavana ovat opiskelupaikat Jyväskylässä ja verkko-opintoina toteutettavaan ryhmään.

Ammatillisen erityisopettajankoulutuksen opiskelijavalinnat tehdään hakemuspisteiden perusteella. Koulutukseen valittujen opinnot alkavat orientaatiojaksolla Jyväskylässä 5.6.2018 ja jatkuvat taas syyslukukaudella.

Hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi-palvelussa. Ohjeita hakulomakkeesi täyttämiseen saat Näin haet -sivulta.

Hakukelpoisuus

Ammatilliseen erityisopettajankoulutukseen hakevilta edellytetään:

 • ammatillisten tai yhteisten opintojen opettajan kelpoisuus.
 • vähintään 6 kk päätoiminen opetus- tai ohjauskokemus ammatillisessa oppilaitoksessa tai ammattikorkeakoulussa.
 • halua syventää osaamistasi ja asiantuntijuuttasi erityiskasvatuksessa ja -opetuksessa.

Mistä saan hakemuspisteitä?

Kaikkien hakukelpoisten hakijoiden hakemukset pisteytetään. Opiskelijavalinnat perustuvat valtakunnalliseen hakupisteytykseen, joka koostuu vuonna 2018 seuraavista osa-alueista:

 • erityisopetuksen kokemus oppilaitoksista
 • erityispedagogiikan perusopinnot 
 • erityisopetuksen koulutus 1.1.2010 jälkeen
 • muu työkokemus erityistä tukea tarvitsevien parissa

Opiskelijavalinnan alimmat pistemäärät vaihtelevat vuosittain hakijaryhmän mukaan. Valintaperusteiden uudistumisen vuoksi aiempien vuosien opiskelijavalintojen pisterajat eivät ole enää vertailukelpoisia. 

Pisterajat 2018

Ammatillisen erityisopettajankoulutuksen valintaperusteet 2018

Haku 7. - 27.1.2015Mitä haussa pisteytetään ja minkä verran hakemuspisteitä voit saada eri osioista? Sen saat selville ammatillisen erityisopettajankoulutuksen valintaperusteista.

Lyhyessä versiossa asiat on esitetty tiivistetysti: 

Tarkemmat valintaperusteet, joissa pisteitä kerryttäviä osa-alueita sekä hakuprosessin vaiheita avataan syvemmin, löydät opintopolusta, "Valintaperusteet ja pääsykokeet" -välilehdeltä.

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää opiskelusta tai kysyä jotain hakemisesta? Laita sähköpostia opiskelijapalveluillemme opiskelijapalvelut.aokk(at)jamk.fi tai ota suoraan yhteyttä johon kuhun meistä.

Jouhiaho Katariina

Opinto-ohjaaja, Study Counsellor
AOKK Hallinto, Administration
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Teacher Education College
+358407525358
Näytä lisää
Asiakaslupaus:
Saat minulta hakuvaiheen ohjausta (esim. hakukelpoisuuden osalta) ammatilliseen opettajan- , erityisopettajan- ja opinto-ohjaajankoulutukseen.

Salminen Marika

Opintosihteeri, Student Services Secretary
AOKK Hallinto, Administration
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Teacher Education College
+358403515261

Lahtinen Henriikka

Opintosihteeri, Student Services Secretary
AOKK Hallinto, Administration
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Teacher Education College
+358407720598

Tutustu opekorkeaamme

JAMKin ammatillinen opettajakorkeakoulu on pedagoginen asiantuntijayhteisö, jonka toimintaan kuuluvat ammatillinen opettajankoulutus, täydennyskoulutus ja palvelutoiminta sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta.

Koulutamme osaavia opetusalan ammattilaisia ja tuemme kumppaneidemme kehitystä pedagogiikan eri osa-alueilla.

Tutustu toimintaan etusivullamme!

Löydät meidät Facebookista