jamk.fi

Oletko jo opettaja, mutta haluat vielä syventyä erityisopetukseen? Meillä voit opiskella ammatilliseksi erityisopettajaksi oman työn ohessa noin 1–1,5 vuodessa. 

Ammatillinen erityisopettajankoulutus on 60 opintopisteen laajuinen jatkokoulutus opettajille. Koulutus antaa sinulle kelpoisuuden erityisopetuksen tehtäviin ammatillisessa koulutuksessa. Seuraavan kerran koulutukseen voi hakea 10.-30.1.2018.

Ammatillisen erityisopettajan opinnot

Ammatillisessa erityisopetuksessa keskeisenä haasteena on ohjata erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita, henkilökohtaistaa heidän opintonsa sekä järjestää yksilöllistä opetusta. Sisällöissä otetaan huomioon erityisopetuksen alueellisen kehittämisen tarpeet ja tavoitteet.

Meillä opiskelu on nykyaikaista, joustavaa ja innostavaa. Opinnot rakentuvat samoille osaamisalueille kuin opettajankoulutus: oppimisen ohjaaminen, toimintaympäristön kehittäminen, jatkuva oppiminen sekä yhteistyö ja vuorovaikutus.

Saat varmasti haltuusi tarvitsemasi perusasiat, mutta oikeastaan pyrimme tarjoamaan jotain vielä enemmän – uusia ajatuksia, inspiraatiota ja asennetta. Onhan uuden oppimisen tarkoitus viedä elämässä eteenpäin.

Koulutukseen sisältyviä opintoja:
 • ammatillisen erityisopetuksen perusteet
 • muuttuva toimintaympäristö
 • yksilölliset opetusjärjestelyt
 • opetusharjoittelu
 • inklusiivisen toimintaympäristön kehittäminen.

Toteutus

Ammatillinen erityisopettajankoulutus on laajuudeltaan 60 opintopistettä ja antaa sinulle kelpoisuuden erityisopetuksen tehtäviin ammatillisessa koulutuksessa.

Koulutuksen toteutuksessa on huomioitu, että suurin osa opiskelijoistamme on työssäkäyviä aikuisia. Opinnoissa yhdistyvät verkko-opintojen joustavuus ja lähijaksojen hyödyt.

Jokainen opiskelija tekee opintojensa alussa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, joka vaikuttaa koulutuksen suoritusaikaan. Yleensä opiskelu kestää 1–1,5 vuotta, mutta opinto-oikeutta sinulla on kolme vuotta.

Vuonna 2017 tarjoamme koulutusta Jyväskylän ja Lounais-Suomen alueryhmissä. Opiskelu alkaa orientaatiojaksolla Jyväskylässä 6.6.2017, jonka jälkeen ryhmillä on lukukausittain kolme lähiopetusjaksoa (2 pv/jakso). Koulutuksessa on yhteisiä osioita opinto-ohjaajankoulutuksen kanssa.

Työskentelytapoja ovat:

•    lähipäivät
•    itsenäiset oppimistehtävät pääosin verkko-opintoina
•    oppimispiirityöskentely
•    opetusharjoittelu (yhteensä 3 viikkoa)

Lisätietoa ammatillisen erityisopettajankoulutuksen opintokokonaisuuksista ja osaamisalueista löydät opinto-oppaastamme. Tutustu oppaaseen! >>

Ursula Haapanen | Ammatillinen erityisopettajankoulutus

"Mietitkö hakemista ammatillisen erityisopettajan opintoihin? Älä mieti vaan tartu toimeen, lähde kokeilemaan retkeä omaan opettajuuteen! "

Lue lisää

Ari Haverinen | Ammatillinen erityisopettajakoulutus

"Jos mä oon tässä hommassa pärjänny niin varmasti moni muukin pärjää. Asennetta tää vaatii, sitä kun löytyy, niin muu sujuu kyllä. "

Lue lisää

Video: Jouni Ikäheimonen | Ammatillinen erityisopettajankoulutus

"Opintojen alussa epäilin, miten opiskelun käy töiden ohella. Pääsin kuitenkin niin hyvään ryhmään, että valmistuin melkein samaan tahtiin opiskelukavereideni kanssa. Olen itse ollut toistakymmentä vuotta opettajana, mutta työ käy vain haasteellisemmaksi. Nyt ammatillisena erityisopettajana koen, että pystyn ajattelemaan toista ihmistä eri tavalla. "

Lue lisää

Opiskelijapalautteet | Ammatillinen erityisopettajankoulutus

"Koulutus vastaa ajan haasteisiin. Erityistä tukea tarvitsevia on yhä enemmän kaikilla koulutusaloilla, joten koulutus on hyvä ponnistuslauta työelämään."

Lue lisää

Hakeminen ammatilliseen erityisopettajankoulutukseen

Ammatillisen erityisopettajankoulutuksemme opiskelupaikat ovat haettavana vuosittain tammikuussa. Seuraava haku on 10.-30.1.2018. Alla olevaan aikajanaan on koottu haun 2018 tärkeitä päivämääriä.

haun 2018 aikajana
Jatkokoulutus alueryhmät 2016Ammatilliseen erityisopettajankoulutukseen haetaan vuosittaisessa ammatillisten opettajakorkeakoulujen yhteishaussa. Tammikuussa 2017 haettavana ovat olleet opiskelupaikat Jyväskylän ja Lounais-Suomen alueryhmissä.

Ammatillisen erityisopettajankoulutuksen opiskelijavalinnat tehdään hakemuspisteiden perusteella. Koulutukseen valittujen opinnot alkavat orientaatiojaksolla toukokuun puolivälissä ja jatkuvat taas syyslukukaudella.

Hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi-palvelussa. Ohjeita hakulomakkeesi täyttämiseen saat Näin haet -sivulta.

Hakukelpoisuus

Ammatilliseen erityisopettajankoulutukseen hakevilta edellytetään:

 • ammatillisten tai yhteisten opintojen opettajan kelpoisuus.
 • vähintään 6 kk päätoiminen opetus- tai ohjauskokemus ammatillisessa oppilaitoksessa tai ammattikorkeakoulussa.
 • halua syventää osaamistasi ja asiantuntijuuttasi erityiskasvatuksessa ja -opetuksessa.

Mistä saan hakemuspisteitä?

Kaikkien hakukelpoisten hakijoiden hakemukset pisteytetään. Opiskelijavalinnat perustuvat valtakunnalliseen hakupisteytykseen, joka koostuu vuonna 2018 seuraavista osa-alueista:

 • erityisopetuksen kokemus oppilaitoksista
 • erityispedagogiikan perusopinnot 
 • erityisopetuksen koulutus 1.1.2010 jälkeen
 • työelämäkokemus erityistä tukea tarvitsevien parissa

Opiskelijavalinnan alimmat pistemäärät vaihtelevat vuosittain hakijaryhmän mukaan. Valintaperusteiden uudistumisen vuoksi aiempien vuosien opiskelijavalintojen pisterajat eivät ole enää vertailukelpoisia. 

Ammatillisen erityisopettajankoulutuksen valintaperusteet 2017

Haku 7. - 27.1.2015Mitä haussa pisteytetään ja minkä verran hakemuspisteitä voit saada eri osioista? Sen saat selville ammatillisen erityisopettajankoulutuksen valintaperusteista. Vuoden 2018 valintaperusteet julkaistaan loka-/marraskuussa 2017.

Lyhyessä versiossa asiat on esitetty tiivistetysti. Laajassa versiossa avataan tarkemmin pisteitä kerryttäviä osa-alueita sekä hakuprosessin vaiheita.

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää opiskelusta tai kysyä jotain hakemisesta? Laita sähköpostia opiskelijapalveluillemme opiskelijapalvelut.aokk(at)jamk.fi tai ota suoraan yhteyttä johon kuhun meistä.

Jouhiaho Katariina

Opintojen ohjaaja, Study Counsellor
AOKK Hallinto, Administration
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Teacher Education College
+358407525358

Salminen Marika

Opintosihteeri, Student Services Secretary
AOKK Hallinto, Administration
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Teacher Education College
+358403515261

Lahtinen Henriikka

Opintosihteeri, Student Services Secretary
AOKK Hallinto, Administration
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Teacher Education College
+358407720598

Tutustu opekorkeaamme

JAMKin ammatillinen opettajakorkeakoulu on pedagoginen asiantuntijayhteisö, jonka toimintaan kuuluvat ammatillinen opettajankoulutus, täydennyskoulutus ja palvelutoiminta sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta.

Koulutamme osaavia opetusalan ammattilaisia ja tuemme kumppaneidemme kehitystä pedagogiikan eri osa-alueilla.

Tutustu toimintaan etusivullamme!

Löydät meidät Facebookista