AMK-tutkinto

Opiskele tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi

Tieto- ja viestintätekniikka, insinööri (AMK)

Tieto- ja viestintätekniikkaa tarvitaan kaikkialla! ICT-insinöörinä pystyt toimimaan alan asiantuntijatehtävissä alati muuttuvassa ja kansainvälistyvässä yhteiskunnassa. Opinnoissasi voit erikoistua ohjelmointitekniikkaan (developer), kyberturvallisuuteen (security), järjestelmien ylläpitoon (operations) tai tekoälyyn ja data-analytiikkaan (AIDA). Älä epäröi vaan hae tieto- ja viestintätekniikan insinööriopintoihin – se voi olla elämäsi paras päätös.

Hae 13. - 27.3.2024 Opintopolku.fi-palvelussa
Kolme opiskelijaa seisomatyöpisteellä käyttämässä tietokoneita
Laajuus
240 opintopistettä, 4 vuotta
Aloituspaikat
65
Hakuaika
13.03.2024 - 27.03.2024
Tutkinto
Insinööri (AMK)
Opiskelumuodot
Päiväopiskelu
Alkaa
19.08.2024

Erikoistu sinua kiinnostavaan aiheeseen

Tieto- ja viestintätekniikan tutkinto-ohjelma antaa sinulle mahdollisuuden rakentaa osaamistasi juuri sinun näköiseksesi. Opinnoissa voit erikoistua ohjelmistotekniikkaan (developer), kyberturvallisuuteen (security), järjestelmien ylläpitoon (operations) tai tekoälyyn ja data-analytiikkaan (AIDA).

Valmistuttuasi osaat soveltaa luonnontieteiden peruslainalaisuuksia oman alasi ongelmien ratkaisemiseen. Hallitset myös digitalisoituvan ja automatisoituvan yhteiskunnan tietoteknisen rakentamisen taidot. Lisäksi osaat eettisesti suunnitella, rakentaa ja testata tietoteknisiä työelämän tarpeisiin vastaavia ratkaisuja.

Tieto- ja viestintätekniikan opinnot suoritettuasi sinulla on hyvät valmiudet jatkuvaan ammatilliseen kehittämiseen, tehokkaaseen ja tulokselliseen viestintään sekä tiedonhakuun. Sinulla on myös erinomaiset valmiudet toimia yrittäjänä, joka kykenee toimimaan myös kansainvälisessä työympäristössä.
 

Opiskele tietotekniikan ammattilaiseksi

Tieto- ja viestintätekniikan tutkinto-ohjelma sisältää perus- ja ammattiopintoja, työharjoittelua, vapaasti valittavia opintoja sekä opintoihin liittyvän opinnäytetyön. Opinnot sisältävät kontaktitunteja, itsenäisesti tai ryhmissä suoritettavia harjoituksia ja osaamisen varmistamista eri menetelmin (esim. tentein).

Aloitat opinnot tieto- ja viestintätekniikan perusopinnoilla ja Jamkin yhteisillä opinnoilla. Opiskelet matemaattis-luonnontieteellisiä aineita, kuten matematiikkaa ja fysiikkaa, jotka antavat hyvä valmiudet ammattiopinnoille.

Ammatillisissa perusopinnoissa perehdyt ohjelmointiin, algoritmiseen ajatteluun, web-tekniikoihin, tietokantoihin, tietoverkkoihin, kyberturvallisuuteen ja käyttöjärjestelmiin. Näitä tietoja pääset hyödyntämään käytännön projekteissa. Ammatillisten perusopintojen aikana käsityksesi alasta syvenee.

Opinnoissa voit erikoistua ohjelmistotekniikkaan (developer), kyberturvallisuuteen (security), järjestelmien ylläpitoon (operations) tai tekoälyyn ja data-analytiikkaan (AIDA). Voit valita sisältöjä myös muista tutkinto-ohjelmista. Näin voit laajentaa tieto- ja viestintätekniikan osaamistasi halutessasi muiden alojen osaamisella. 

Lisäksi teet opintojesi aikana harjoittelun, opinnäytetyön sekä vapaasti valittavia opintoja.
 

Tieto- ja viestintätekniikan osaajille on kysyntää

Digitalisaation myötä alan osaajia tarvitaan kaikkialla! Monet laitteet, kuten kodinkoneet ja erilaiset viihdepalvelut, hyödyntävät nykyään internetiä. Perinteisiä, fyysisiä palvelupisteitä pankeissa, vakuutuslaitoksissa ja julkisissa virastoissa on niin ikään korvattu erilaisilla verkkopalveluilla. Sähköiset palvelut tuotetaan pilvipalveluna konesaleissa, joissa suuret datamäärät analysoidaan. Teko- ja keinoäly suosittelee kuluttajalle, mitä palveluita, kappaleita tai tuotteita hänen tulisi seuraavaksi nauttia.

Nopeasti kehittyvä ala tarvitsee uusia osaajia, jotka pystyvät soveltamaan uusia tekniikoita eri innovaatioihin. Tieto- ja viestintätekniikan koulutuksesta saat hyvät tekniset valmiudet toimia muuttuvassa yhteiskunnassa sekä kansainvälisessä ympäristössä.
 

Opi tekemällä ja yhdessä muiden kanssa

Keskeinen pedagoginen opetusmenetelmä on tekemällä oppiminen. Oikeassa laboratorioympäristössä työskentelyn lisäksi opintoihisi kuuluvat luennot, projektiluontoiset oppimistehtävät, ryhmätyöskentely sekä verkko-opinnot.

Future Factoryssä pääset tekemään haastavaa projektia yhdessä toimeksiantajan kanssa. Projektin aikana syvennät osaamista projektityön käytänteisiin ja ammatillisiin osaamisiin sekä luot tärkeitä suhteita sekä kontakteja työelämään.

Opiskele suomeksi ja englanniksi

Alan käyttökieli on englanti ja opetusmateriaalit ovat suurelta osin englanninkielisiä. Vapaavalintaisessa opiskelijavaihdossa myös suullinen kielitaitosi paranee. Englannin kielen opinnot sekä osa ammatillisten opintojen englanninkielisyydestä varmistavat englannin perusosaamisen kaikille opiskelijoille. Tutkinto-ohjelmasta on myös englanninkielinen versio, johon on hakuaika tammikuussa.

Oppimisympäristöt

Käytössäsi on Suomen nykyaikaisimmat ja monipuolisimmat harjoitus- ja oppimisympäristöt, kuten Virtual Learning Environment (VLE) ja WIMMA Lab. VLE-oppimisympäristö mahdollistaa käytännön opinnot, joita opiskelija voi suorittaa mistä tahansa ja milloin tahansa hän haluaa. WIMMA Lab on oiva esimerkki siitä, mitä opiskelu tutkinto-ohjelmassa voi parhaimmillaan olla: ainutlaatuinen oppimisympäristö, jossa opiskelijat muodostavat tiimejä ja virtuaalisia yrityksiä, joiden tehtävänä on ratkaista yrityksen jokin ongelma

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammattikorkeakoulututkinnon opiskelija voi valmistuttuaan ja vähintään kahden vuoden työkokemuksen jälkeen hakeutua ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Opintoja voi jatkaa myös hakeutumalla esimerkiksi yliopistojen maisterikoulutuksiin tai vastaaviin tai ammatilliseen opettajankoulutukseen. Ammattikorkeakoulututkinnon jälkeen on luonnollisesti mahdollista jatkaa myös ulkomaisissa korkeakouluissa Master-tason koulutusohjelmissa. Ammattikorkeakoulu tarjoaa myös täydennyskoulutusmahdollisuuksia erikoistumiskoulutuksissa, avoimessa ammattikorkeakoulussa, verkko-opintoportaalissa (CampusOnline) ja työelämäperusteisessa täydennyskoulutuksessa.

Jos opiskelija suorittaa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon, hän voi hakeutua yliopistojen tieteellisiin tai taiteellisiin jatko-opintoihin (37 §/558/2009).

Opiskelijoiden kertomaa

Millaisia kokemuksia opiskelijoillamme on opinnoista? Mitä kyberturvallisuuden opiskelu tarkoittaa käytännössä? Tutustu tarinoihin!

Opiskelijat kyberturvallisuus­harjoituksessa

Kyberturvallisuuteen suuntautuvat opiskelijat pääsevät osallistumaan kyberturvallisuusharjoitukseen, jossa he ottavat mittaa toisistaan kolmessa tiimissä. White-tiimi ohjaa, Red-tiimi hyökkää ja Blue-tiimi puolustautuu.

Päätyessäni ICT:n pariin huomasin, että en ehkä sovi täysin annettuun kuvaan alalla työskentelevistä naisista. Olen pyrkinyt tietoisesti ravistelemaan tuota kuvaa ja rohkaissut erilaisia ihmisiä hakeutumaan alallemme.

Linda Kemppainen

Lue Lindan tarina

Aarne Salmi päätyi opiskelemaan tieto- ja viestintätekniikkaa oman IT-alan yrityksen ja työvuosien jälkeen. Nuorempana hän oli huippu-urheilijana Etelä-Aasiassa.

Lue koko tarina

Tietotekniikkainsinöörin matematiikka, mitä ja miksi?

Mihin insinööri tarvitsee matematiikkaa? Matematiikan lehtori Sirpa Alestalo kertoo muun muassa matemaattisesta ajattelusta ja taidoista, joita matematiikan opiskelu kehittää.

Hakuohjeet kevään yhteishakuun

Lyhyet step-by-step ohjeet opiskelijaksi hakeutumiseen.

Hae yhteishaussa 13. - 27.3.2024 klo 15 mennessä

Tähän AMK-tutkinto-ohjelmaan voit hakea, jos olet suorittanut lukion oppimäärän, lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon. Myös keväällä valmistuvat voivat hakea.

Hae kevään yhteishaussa 13. - 27.3.2024 klo 15 mennessä osoitteessa opintopolku.fi.

Vaadittavat liitteet tulee liittää hakemuksen ohjeiden mukaisesti opintopolun sähköiselle hakemukselle 3.4.2024 klo 15 mennessä. 

Valintatavat ja todistusvalinta

Opiskelijat valitaan Jamkin insinööri (AMK) päivätoteutuksiin seuraavasti:

Valintatapa Opiskelupaikoista Ensikertalaisten osuus
Ylioppilastutkintotodistus

31%

90%
Ammatillinen perustutkinto (1.8.2015 tai sen jälkeen valmistuneet) 20% 90%
Valtakunnallinen AMK-valintakoe 49% 70%

Todistusvalinta

Todistusvalinnat julkaistaan aikaisintaan 16.5. ja viimeistään 27.5.2024.

Mikäli tulet valituksi todistusvalinnan kautta, sinun ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Jos kuitenkin haluat vielä tavoitella mahdollista ylemmän hakutoiveesi opiskelupaikkaa, sinun tulee osallistua valintakokeeseen.

AMK-valintakoe

Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeella itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.

Valtakunnallinen AMK-valintakoe järjestetään 27.5. - 31.5.2024 välisenä aikana. Hakija osallistuu kokeeseen yhtenä päivänä joko aamu- tai iltapäivän kokeeseen.

Valintojen tulokset ja opiskelupaikan vastaanottaminen

Tulokset julkaistaan viimeistään 4.7.2024 mennessä.

  • Ota opiskelupaikka vastaan ja tee läsnäoloilmoittautuminen opintopolussa 11.7.2024 klo 15 mennessä.
  • Varasijoilta hyväksyminen päättyy viimeistään 6.8.2024 klo 15.
  • Opinnot alkavat elokuun lopussa.

Tervetuloa Jamkiin!

Hakijapalveluiden yhteystiedot

Kuinka pääsen opiskelemaan? Hakijapalvelut opastaa sinua kaikissa tutkintokoulutuksiin hakemiseen liittyvissä asioissa.

Usein kysyttyä hakemisesta

Jäikö jotain kysyttävää? Katso täältä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tutkinto-opiskelijaksi hakemisesta! Sivulta löydät myös vinkkejä alavalintaan ja aikuisopiskeluun.

Hakuohjeet suomenkielisiin AMK-tutkintoihin

Kevään toisessa yhteishaussa haetaan suomenkielisiin AMK-tutkintoihin. Hakuaika 13. - 27.3.2024 klo 15 saakka.

Kysy lisää koulutuksen sisällöstä

Jarmo Nevala

Lehtori, Senior Lecturer
IT-Instituutti, Institute of Information Technology
Teknologia, School of Technology
+358504634720