LIITU-tutkimuksessa 2024 käsitellään lasten ja nuorten liikunta-aktiivisuutta, paikallaanoloa, liikkumisympäristöjä, liikunnan esteitä, koululiikuntaa ja -matkoja, seuraharrastamista, digipelaamista, suomen- ja ruotsinkielisten erot liikuntakäyttäytymisessä, toimintarajoitteisten lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymistä sekä yhdenvertaisuutta ja eriarvoisuutta liikunnassa. LIITU-tutkimusta on tehty aiemmin vuosina 2014, 2016, 2018, 2020 ja 2022. Jatkossa aineistonkeruu tapahtuu neljän vuoden välein.
Tutustu LIITU-tutkimuksen 2024 raporttiin tästä linkistä
LIITU-tutkimus: Oppilailla on alakouluissa paremmat mahdollisuudet liikkua koulupäivän aikana kuin yläkouluissa
Oppilaiden näkökulmasta koulupäivän aikaiseen liikkumiseen on paremmat mahdollisuudet alakouluissa kuin yläkouluissa. Vaikka koulumatkat taittuvat usein kävellen tai pyöräillen, on aktiivisten koulumatkojen lisäämisessä vieläkin potentiaalia. Oppilaiden kokemuksia koulupäivän aikaisesta liikkumisesta selvitettiin Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimuksessa.
Oppilaiden kokemusten perusteella liikunnallinen toiminta koulupäivinä on alakouluissa aktiivisempaa kuin yläkouluissa. LIITU-tutkimuksen tulokset kertovat, että alakouluissa välitunnit vietetään selvästi useammin ulkona ja mahdollisuudet välituntiliikuntaan koetaan paremmiksi kuin yläkouluissa. Esimerkiksi noin neljä viidestä alakoululaisesta ja yläkoululaisista vain noin puolet on sitä mieltä, että koulussa on riittävästi välituntivälineitä.
Alakouluissa myös pitkät liikkumisvälitunnit ovat yleisempiä. Vajaa kolmannes 7.- ja 9.-luokkalaisista raportoi päivittäisestä pitkästä liikkumisvälitunnista, kun vastaava osuus 1.- ja 3.-luokkalaisista on 61 prosenttia ja 5.-luokkalaisista 69 prosenttia.
Lue uutinen Liikkuvan koulun verkkosivuilta
LIITU-tutkimus: Lukioissa opiskelevat miehet hyödyntävät liikkumisen mahdollisuuksia naisia useammin
Miehet hyödyntävät oppilaitoksen tarjoamia liikuntavälineitä ja -tiloja naisia huomattavasti enemmän. Miehet myös kokevat voivansa vaikuttaa opiskelupäivän aikaisen liikkumisen suunnitteluun ja toteutukseen naisia paremmin. Oppitunneilla liikkumista hyödynnetään harvoin oppimisen tukena. Opiskelijoiden kokemuksia opiskelupäivän aikaisesta liikkumisesta selvitettiin Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimuksessa.
Lukiolaiset hyödyntävät tavallisimmin liikuntavälineitä sekä oppilaitoksen liikunta- ja kuntosalia opiskelupäivän aikaiseen liikkumiseen. LIITU-tutkimuksessa ilmeni, että tätä mahdollisuutta hyödyntävät miehet useammin kuin naiset. Miehistä 41 prosenttia ja naisista 10 prosenttia vastasi hyödyntävänsä oppilaitoksen tiloissa olevia liikuntavälineitä noin kerran viikossa tai useammin. Naisista huomattava osuus ei ole koskaan hyödyntänyt erilaisia oppilaitoksen liikuntamahdollisuuksia, esimerkiksi 60 prosenttia heistä ei ole koskaan liikkunut liikuntasalissa opiskelupäivän aikaisilla tauoilla.
Lue uutinen Liikkuvan opiskelun verkkosivuilta
LIITU-tutkimuksen toteuttavat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan Terveyden edistämisen tutkimuskeskus ja UKK-instituutti yhteistyössä laajan kumppaniverkoston kanssa. Tutkimuksen rahoituksesta vastaa opetus- ja kulttuuriministeriö.