Teiden liukkaudentorjunta on herättänyt paljon keskustelua niin pohjavesien pilaantumisen kuin koirantassujen haittavaikutuksien osalta. Kunnossapito on kimurantti kysymys, jossa pitää tasapainoilla ekologisen kestävyyden ja taloudellisen kannattavuuden kanssa. Ekologisia ratkaisuja löytyy jo markkinoilta, mutta usein niiden hinta tai tuotteen skaalautuvuus ei vastaa vielä tieliikenteen tarpeita. Lisäksi haasteita tuo tuotteiden soveltuvuus nykyisen kunnossapitokaluston käytettäväksi.
Maanteiden hoitoa tekevä YIT Oy etsii aktiivisesti uusia kestävämpiä ratkaisuja. Aiempiin kehitysprojekteihin lukeutuu mm. uudenlaisen biopohjaisen ratkaisun löytäminen teiden pölynsidontaan, joka on myös ongelmallista teiden käyttäjille. Uusimpana kehityssuuntana YIT etsii kestävämpiä ratkaisuja liukkauden torjuntaan. Tällä hetkellä liukkauden torjunnassa hyödynnetään maantiesuolaa, jonka haittapuolena ovat pohjavesien pilaantuminen sekä esimerkiksi ajoneuvojen ja tie-infran korroosio. Maantiesuola on kuitenkin tällä hetkellä järkevin ratkaisu sen edullisen hinnan ja laajan saatavuuden takia. Maantiesuolaa kuluukin Suomessa 120 000 tonnia ja sitä käytetään yli 10 000 kilometrin tieverkostolle.
YITHackathonissa etsittiin ratkaisua maantiesuolan korvaajaksi
Väyläviraston asiantuntija Jarkko Pirinen ja YIT:n kunnossapidon tekninen johtaja Timo Paavilainen pohtivat YITHackathon-tapahtuman puheenvuoroissaan ekologisen kestävyyden ja taloudellisen kannattavuuden tasapainoilua teiden kunnossapidossa. Markkinoilla on olemassa muutamia ekologisesti kestävämpiä liukkaudentorjuntatuotteita, mutta teiden kunnossapitoa tilaavilla Väylävirastolla, ELY-keskuksilla ja kaupungeilla ei ole varaa kustannussyistä vaihtaa perinteistä tiesuolaa kokonaan pois. Uudet tuotteet vaativat testausta liukkaudentorjunnan toimivuuden, käyttöturvallisuuden ja ympäristön näkökulmasta. Liukkaudentorjunta on tärkeä osa maanteiden turvallisuutta.
YITHackathon otti tehtäväkseen etsiä kansainvälisesti uusia, ekologisempia vaihtoehtoja perinteisen tiesuolan korvaajaksi. Tapahtuma pidettiin Jyväskylässä 08.05.2025, biotalouden yrityskiihdyttämö BioBoosters by Jamkin toimesta. Tapahtumaan valittiin kolme mielenkiintoista ratkaisua Pohjoismaista. Kaksi ratkaisuista löytyi Suomesta ja kolmas Ruotsista.
Ylöjärveläisen vihreän kemian asiantuntijayritys Kemion oy:n ratkaisu valikoitui innovaatiokilpailussa kaikista mielenkiintoisimmaksi hackathonin tuomariston, YIT:n, Väyläviraston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun, mielestä.
Ratkaisu on kasvipohjainen ja biohajoava, nestemäinen raaka-aine, jota voidaan yhdistää nykyiseen tiesuolaan. Kemionin tuote vähentää huomattavasti kloridipäästöjen vapautumista maaperään sekä vähentää liikennevälineiden ja tieinfran korroosiota. Ratkaisun avulla tiesuolan käyttöä voidaan vähentää tulevaisuudessa.