Hankkeen tavoitteena on parantaa ammatillisten oppilaitosten valmiuksia tarjota koulutusta, joka vastaa Ukrainan työmarkkinoiden nykyisiä ja tulevia tarpeita. Hanke tukee Ukrainan opetus- ja tiedeministeriön Renewed VET for Ukraine -strategian toimeenpanoa, erityisesti sen tavoitteita modernisoida ja digitalisoida ammatillisen koulutuksen sisältöjä, parantaa oppilaitosten ja opettajien osaamista sekä tukea sodasta kärsineiden ihmisten toipumista. Hanke tukee osaltaan Ukrainan polkua kohti EU-jäsenyyttä.
- Suomi oli aiemmin mukana Ukrainan ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeessa yhdessä Saksan, Puolan, Viron ja Euroopan komission kanssa. Suunnitteilla on myös aloittaa uusi aiempaa laajempi Team Europe Initiative (TEI) -hanke Ukrainan ammatillisen koulutuksen kehittämiseksi vuoden 2026 aikana. Nyt toteutuksessa oleva Bridge2Skills -hanke toimiikin Suomen osalta siltahankkeena näiden kahden monikansallisen hankkeen välillä, sanoo hankkeen projektipäällikkönä toimiva opetusneuvos Hanna Autere Opetushallituksesta.
Keskiössä opettajien ja johdon koulutus sekä tutkintojen kehittäminen
Bridge2Skills -hanketta toteutetaan kolmella alueella (Volyn, Kiova ja Ternopil) yhteensä kymmenessä pilottioppilaitoksessa. Hankkeen toiminta jakaantuu kolmelle tulosalueelle:
- Tulosalue 1: Ammatillisten oppilaitosten johtajien kouluttaminen
- Tulosalue 2: Ammatillisten opettajien kouluttaminen
- Tulosalue 3: Ammatillisten tutkintojen kehittäminen
Toteutuksessa mukana Jamk ja muita suomalaisia oppilaitoksia
Hanke toteutetaan yhteistyössä Opetushallituksen sekä suomalaisten oppilaitosten edustajien kanssa. Opetushallitus vastaa niistä aktiviteeteista, jotka liittyvät ammatillisen koulutuksen kehittämiseen järjestelmätasolla, sekä hankkeen kokonaishallinnoinnista. Oppilaitosten johdon ja ammatillisten opettajien koulutusohjelmien toteutuksesta järjestettiin tarjouskilpailu loka-marraskuun 2024 aikana. Toteuttajaksi valikoitui Hämeen ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun johtama ryhmittymä, johon kuuluu myös Hyria koulutus Oy, sekä paikallinen kumppani Ukrainassa, Osvitoria NGO.
- Meille on suuri kunnia olla mukana OPH:n kumppanina tässä projektissa, jossa päästään pureutumaan ammatillisen koulutuksen kehittämiseen Ukrainassa käytännön tasolla, sanoo Maaret Viskari, johtava erityisasiantuntija Hämeen ammattikorkeakoulusta.
Ukraina on suurin Suomen kehitysavun saajamaa
Ammatillisen koulutuksen tukeminen Ukrainassa on tärkeämpää kuin koskaan, jotta osaavan työvoiman saatavuus jälleenrakentamiseen varmistetaan. Ukrainan hallituksella on selkeä visio siitä, millaista uudistusta ja tukea ammatillisten taitojen kehittämisessä tarvitaan. Tavoitteena on rakentaa ammatillisen koulutuksen järjestelmä, joka on joustava, vahva, osallistava, kestävä ja edistää Ukrainan toipumista, kestävää taloudellista kehitystä ja EU-lähentymistä.
Ukraina on tällä hallituskaudella Suomen suurin kehitysyhteistyön kumppanimaa ja humanitaarisen avun saaja. Bridge2Skills-hanke huomioi Suomen poikkileikkaavat kehityspoliittiset tavoitteet, mukaan lukien sukupuolten tasa-arvo, syrjimättömyys sekä kestävä kehitys ja ilmastonmuutoksen hillintä. Kehityspoliittisissa linjauksissa koulutus tunnistetaan yhdeksi Suomen kehityspolitiikan vahvuuksista, ja kehitysyhteistyöllään Suomi edistää laadukkaan, inklusiivisen ja tasa-arvoisen koulutuksen sekä elinikäisen oppimisen mahdollisuuksien toteutumista kaikille.
Lisätietoja:
Hanna Autere, Opetushallitus, [email protected]
Maaret Viskari, Hämeen ammattikorkeakoulu, [email protected]