uutinen 8.3.2024

Ammatillisen opettajankoulutuksen kehittäjät saivat tunnustusta työstään

Kaksi Jamkin ammatillisen opettajakorkeakoulun työntekijää, Irmeli Maunonen-Eskelinen ja Pekka Risku, ovat saaneet Tasavallan presidentin myöntämät kunniamerkit työstään ammatillisen opettajankoulutuksen kehittäjinä. Irmeli Maunonen-Eskelinen sai Suomen Leijonan ritarimerkin ja Pekka Risku Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkin. Kunniamerkkejä jaetaan ansioituneille Suomen kansalaisille. 

Pekka Risku ja Irmeli Maunonen-Eskelinen saivat kunniamerkit

Jamkin ammatillinen opettajakorkeakoulu on ollut keskeisessä roolissa ammatillisen opettajankoulutuksen kehittämisessä jo yli 60 vuoden ajan. Yliopettaja lrmeli Maunonen-Eskelinen on kehittänyt opettajakorkeakoulun kansainvälistä toimintaa 1990-luvun lopulta lähtien. Hän on laaja-alainen, strategiatason ammatillisen opettajankoulutuksen kehittäjä, jolla on vahva kansainvälinen korkeakoulu- ja tutkijaverkosto. Hän on ansioitunut erityisesti opettajankoulutuksen kansainvälisissä koulutus- ja konsultointihankkeissa, joissa hän on toiminut projektipäällikkönä sekä kouluttajana. Myös opettajakoulutuksen koulutusviennissä Maunonen-Eskelisen panos on ollut merkittävä.

Ammatillisen opettajakorkeakoulun yksikönjohtaja Pekka Risku on ollut aktiivinen alueellisen ja kansallisen koulutuksen kehittäjä niin lukiokoulutuksen, toisen asteen kuin korkeakoulutuksen saralla. Hän on uudistanut opettajakorkeakoulun johtamisjärjestelmää, alueryhmiin perustuvan opettajankoulutuksen toteutusta sekä ammattikorkeakoulun koulutuksen kehittämistä. Aiemmin hän on toiminut ammatillisella toisella asteella yksikönjohtajana edistäen kansainvälistä toimintaa ja itseohjautuvuuden toimintakulttuuria. Muuramen lukion rehtorina toimiessaan hän on ollut perustamassa yrittäjyyslukiota ja rakentanut sen kansainvälistä toimintaa ja laatujärjestelmää sekä kahden tutkinnon opintojärjestelmää.

Maunonen-Eskelinen on iloisesti yllättynyt saamastaan tunnustuksesta. "Henkilökohtaisesti se merkitsee sitä, että tällaista ruohonjuuritason työtä, jota teen, on pidetty merkittävänä ja arvokkaana. Kunniamerkki on arvostuksenosoitus, joka lämmittää sydäntä. Kunniamerkki on myös tunnustus opettajankoulutukselle ja sen yhteiskunnalliselle merkitykselle, koska olen työni tehnyt pääosin opettajankoulutuksessa", hän kertoo.

Maunonen-Eskelinen ja Risku ovat kohdanneet työurillaan useaan otteeseen projektioppimisen, oppilaitosjohtamisen ja kansainvälisten asioiden tiimoilta. Ensimmäisen kerran he kohtasivat 1990-luvun lopulla Jyväskylän teknillisessä oppilaitoksessa, jonka pedagogiikkaa Risku oli kehittämässä. Maunonen-Eskelinen oli asiantuntijana seuraamassa tietotekniikkaa ja viestintää yhdistävää koulutuskokeilua. "Muistan, kuinka Irmeli oli innostunut kokeilusta ja antoi meille positiivista palautetta", Risku kertoo.

"Me olimme Irmelin kanssa innostuneita jo silloin nuorempina pedagogiikan kehittämisestä ja ihmisten ohjaamisesta  - ja sitähän me olemme edelleen", Risku kiteyttää.

Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkkejä annetaan tunnustukseksi huomattavista sekä siviili- että sotilaallisista ansioista ja Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkkiä jaetaan isänmaan palveluksessa ansioituneille kansalaisille. Kunniamerkit myöntää Tasavallan Presidentti, Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien suurmestari.

Lisätietoja

Irmeli Maunonen-Eskelinen

Yliopettaja, Principal Lecturer
Jatkokoulutukset, Further Education
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Professional Teacher Education
+358405889309

Pekka Risku

Yksikönjohtaja, Director
AOKK Hallinto, Administration
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Professional Teacher Education
+358406621883