uutinen 30.11.2023

Datamalli avaa maidontuotannon kausivaihtelun syitä

Jyväskylän ammattikorkeakoulun järjestämässä hackathonissa etsittiin Valiolle ratkaisuja maidontuotannon kausivaihtelun tasaamiseen tilatasolla. Voittajaratkaisussa hyödynnetään suoraan maitotiloilta saatavaa dataa.

ValioHackathon kuvituskuva

Ruotsalaisen Elveniten tarjoama ratkaisu voitti ValioHackathonin 28.11.2023. Elveniten ratkaisu maidontuotannon kausivaihtelun tasaamiseksi on datamalli, jonka tavoitteena on ymmärtää kausivaihteluun vaikuttavia tekijöitä. Datamallin pilotointiin hyödynnetään dataa korkean ja matalan kausivaihtelun maitotiloilta. “Olemme jo aloittaneet keskustelun Elveniten kanssa seuraavista askeleista”, kertoo Valion alkutuotanto- ja maidonhankintajohtaja Ulf Jahnsson.

“Elvenite tarjosi meille kattavan lähestymistavan maitotuotannon kausivaihtelun ratkaisemiseen. Hackathon prosessin aikana tiedostimme, että meillä ei ole perusteellista ymmärrystä kausivaihteluun vaikuttavista tekijöistä ja eroista tilojen välillä. Kattavalla datan analysoinnilla ja vertaamalla tiloja, joilla on alhainen ja korkea kausivaihtelu, voimme päästä haasteen ytimeen ja ymmärtää myös, mitkä ratkaisut olisivat tehokkaimpia. Sitten voimme priorisoida toimenpiteet tiloilla ja vastata haasteeseen tehokkaasti”, sanoo Valion kehityspäällikkö Hanna Castro. 

Hackathon järjestettiin Valiolle Jamkin BioBoosters -yrityskiihdyttämön toimesta yhdessä Viron maatalousyliopiston ja Kasvu Openin kanssa. Tiimejä mentoroimassa oli mukana myös Faba Oy:n, Emovet Oy:n ja ProAgrian edustajia. 

“ValioHackathon oli hieno kokemus meille. Erityisesti erilaisia taustoja ja näkökulmia edustavien mentoreiden tapaaminen oli erittäin arvokasta. Vuorovaikutus kaikkien osallistujien kanssa oli inspiroivaa ja antoi paljon oivalluksia haasteeseen”, iloitsevat Agnes Lindell ja Niclas Lovsjö Elvenitesta.

ValioHackathon käynnistyi syyskuussa 2023 avoimella innovaatiohaulla, jossa etsittiin ratkaisuja maidontuotannon kausivaihtelun tasoittamiseksi Itämeren alueelta. Valion asiakkaat ostavat maitotuotteita tasaisesti ympäri vuoden, mutta tuotantoon tulevan maidon määrä vaihtelee vuoden aikana. Maidontuotannon kausivaihtelun tasoittaminen mahdollistaisi tuotanto- ja kuljetuskapasiteetin optimoinnin ja tehokkaammat toiminnot koko tuotantoketjussa. Tämä parantaisi kustannusten hallintaa ja edistäisi myös Valion tavoitetta tuottaa hiilineutraalia maitoa vuoteen 2035 mennessä. 

Yrityksille, tutkijoille ja innovaattoreille suunnattu avoin haku houkutteli ennätykselliset 18 hakemusta Itämeren alueelta. Kuusi tiimiä kolmesta maasta valittiin osallistumaan innovaatiokilpailun loppuvaiheeseen.

“Olimme iloisia nähdessämme laajan valikoiman hakemuksia ja suuren kiinnostuksen ValioHackathonia kohtaan. Hakemukset antoivat hyvän yleiskuvan erilaisista lähestymistavoista maidontuotannon kausivaihtelun haasteen ratkaisemiseen. Tiimien valinnassa priorisoimme uusia, innovatiivisia dataan perustuvia sovelluksia, jotka tukevat maitotilojen tiedolla johtamista ja toiminnan suunnittelua”, toteaa Valion kehityspäällikkö Sanna Nokka. 

Hackathoniin osallistuneet kuusi tiimiä olivat Anicare Oy, Elvenite AS, Quanturi Oy, Condensed milk, SimHerd AB ja HAMK Smart Data and Business Analytics -tiimi. 

“Valio on kannustanut kaikkia osallistuvia tiimejä jatkamaan ideansa työstämistä ja vuoropuhelua Valion kanssa. Lähdemme liikkeelle yhteistyöllä Elveniten kanssa, jotta saavutetaan parempi ymmärrys kausivaihteluun vaikuttavista tekijöistä. Sen jälkeen voimme priorisoida tarvittavat toimet ja ratkaisut. Siinä vaiheessa tiimien esittämät ratkaisut voivat tulla käyttöön”, arvioi Hanna Castro.

ValioHackathon on osa kansainvälistä BioBoosters-hanketta, jota johtaa Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja jota rahoittaa Interreg Itämeren alueen ohjelma. Hankkeessa on mukana yhdeksän bio- ja kiertotalouden alalla toimivaa innovaatioverkostoa Itämeren maista: Suomi, Ruotsi, Baltian maat, Puola ja Saksa. Hanke järjestää 18 Hackathonia, jotka tukevat vastuullisen liiketoiminnan ja kiertotalouden mallien kehittämistä biotalouden veturiyrityksissä. ValioHackathon oli hankkeen ensimmäinen hackathon-toteutus.

Lisätietoa ValioHackathonista

https://www.jamk.fi/fi/projekti/biopaavo/biopaavo-hackathon/valiohackathon

Lisätietoa:

Anna Aalto, projektipäällikkö 
[email protected] 
puh. +358 40 640 2346
Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Sanna Nokka, kehityspäällikkö
[email protected]
puh. +358 40 167 6363
Valio Oy