uutinen 20.5.2021

Jyväskylän Killerin vanhaan ravikatsomoon valmistuu treenitila tulevaisuuden urheilijalupauksille

Jyväskylän Killerin raviradan vanhassa pääkatsomossa pilotoidaan uudenlaista treenitilaa. Tilan on tarkoitus palvella Jyväskylän Killerin-Laajavuoren alueen eri lajien urheilijoita, erityisesti lapsia ja nuoria.

Jyväskylän Killerin vanhaan ravikatsomoon valmistuu treenitila tulevaisuuden urheilijalupauksille.png

Idea mahdollistaa raviradan vanhaan katsomoon treenitila lähti liikkeelle osana JAMKin Training Room -hanketta, jossa pilotoitiin hankkeessa kehittyjä toimintamalleja nuorille joukkueurheilijoille. Alueelta ei ole aikaisemmin löytynyt riittäviä oheisharjoitteluun sopivia fasiliteetteja junioriurheilijoille, joita he voisivat hyödyntää osana lajiharjoittelua esimerkiksi ennen tai jälkeen treenien.

– Olemme lähteet innovoimaan ja testaamaan tätä Killerin treenitilaa osana nuorten harjoittelua niin, että se ei kohtuuttomasti lisäisi perheiden kustannuksia, mutta tarjoaisi lisää laatua harjoitteluun, JAMKin asiantuntija Pasi Teräväinen kertoo.

Tiloista löytyy mm. juoksusuora, painimatto ja portaat porrastreeniin sekä erilaisia pienvälineitä harjoitteluun.

– Tilan uusiokäyttö ja käyttötarkoituksen muutos on myös ekologinen ja arvopohjainen valinta, Teräväinen jatkaa.

Tilassa on tehty pientä pintaremonttia, mikä on mahdollistanut tilan käyttöönoton ja turvallisen harjoittelun joukkueille. Niin konseptointi- kuin tilojen kunnostustyössä on ollut mukana JAMKin ja Jyväskylän yliopiston opiskelijoita.

– Kehittämisen menetelmänä on ollut vahvasti kokeilukulttuuri. Olemme järjestäneet useita työpajoja ja infoja toimijoille. Killerin Raviradan toimitusjohtaja Kari Nyyssönen on ollut mukana mahdollistamassa kokeiluja ja Jyväskylän kaupungilta on saatu hyvää tukea kehittämiselle, Teräväinen iloitsee.

Suunnittelussa on ollut mukana seurojen johtoa, valmentajia, fysioterapeutteja sekä fysiikkavalmennuksen ammattilaisia.

– Tilojen pilotointi on nyt käytössä. Syksyllä 2020 toteutuneista, ohjatuista harjoittelupiloteista saatiin erittäin hyvää palautetta ja erityisesti toimintaan osallistuneet lapset ja nuoret kokivat toiminnan auttavan heitä urheilijoina. Pilottien kautta olemme päässeet keskustelemaan valmennustiimien kanssa heidän kokonaisharjoittelusta ja vuorovaikutus onkin ollut tärkeässä roolissa lisäämässä ymmärrystä joukkueiden tarpeista. Itse pilottien sisällöt on mietitty yhdessä Training Roomin urheilufysioterapeuttien kanssa ja sisällytetty niihin sellaisia asioita, joita he ovat usean vuoden työn tuloksena havainneet tärkeiksi, fysioterapian lehtori Sanna Paasu-Hynynen toteaa.

– Talven ja kevään kokeiluina tilassa ovat jatkuneet terveitä treenipäiviä lisäävät harjoittelupilotit, joissa on huomioitu koronan asettamat turvallisuustekijät. Käyttäjiä on parhaimmillaan ollut noin 700 viikossa. Lisäksi tiloja käyttäviltä joukkueilta on kerätty palautetta tilojen toimivuudesta.

Työn taustalla on Training Room-hankkeessa tehty työ oheisharjoittelun kehittämisestä ja laajentamisesta Hippoksen tiloista muille ja laajemmille kohderyhmille, erityisesti junioriurheilijoille. Hankkeessa ovat mukana KIHU, JAMK ja JYU. Hanketta rahoittaa EAKR/Keski-Suomen liitto.

Lisätietoja:
Pasi Teräväinen, asiantuntija
p. 040 668 4384
[email protected]
Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Anu Myllyharju-Puikkonen, asiantuntija
p. 0400 329 678
[email protected]
Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Sanna Paasu-Hynynen, asiantuntija
p. 040 574 5780
[email protected]
Jyväskylän ammattikorkeakoulu