Projekti

YYamk - Yhteisöllinen ja yhdenvertainen ammattikorkeakoulu

Rahoitusohjelma

Lyhenne
YYamk
Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Uudistuva oppiminen
Toteutusaika
1.1.2022 - 31.12.2023
Yksikkö
Ammatillinen opettajakorkeakoulu
Rahoitusohjelma
Opetus- ja kulttuuriministeriö (suora rahoitus)
Projektin kuvaus

Yhteisöllinen ja yhdenvertainen ammattikorkeakoulu -hankkeessa Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja opiskelijakunta JAMKO kehittävät yhteistyössä toimintamalleja, osaamista ja palveluita, joilla tuetaan korkeakoulun yhteisöllisyyttä ja opiskelijoiden opintojen etenemistä, opintoihin kiinnittymistä sekä itseohjautuvuuden ja elämänhallintataitojen kehittymistä sekä näistä palveluista tiedottamista.


Hankkeen tavoitteena on:
- vahvistaa yhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta opiskelijaryhmissä ja koko korkeakouluyhteisössä
- vahvistaa opettajien ja opettajatutorien sekä mentorien osaamista kohdata ja ohjata opiskelijoita, joilla on hyvinvoinnin ja oppimisen haasteita sekä tukea yhteisöllisyyttä omissa opiskelijaryhmissään. Hankkeenkautta järjestetään sparrauksia ja koulutusta edellä kuvattuihin teemoihin liittyen.
- kehittää opiskelijatutor toimintaa ja laajentaa mentor-toimintaa 2.-3.-vuoden opiskelijoille. Hankkeen kautta kehitetään myös myötätuntomentoroinnin mallia Jamkissa.
- tunnistaa opiskelijoiden tuentarpeita ja tukea opiskelijoita, joilla on oppimisenvaikeuksia. Tavoitteena on jalkauttaa Minä opiskelijana -kysely työkaluksi tutorohjaukseen ja osaksi Osaajana kehittyminen-opintojaksoa. 
Hankkeen kautta mahdollistuu 1/2 erityisopettajan palkkaaminen JAMKiin. Erityisopettajan työnkuvassa painottuuu opettajille ja ohjauksen avaintoimijoille suunnattu pedagoginen konsultaatio sekä opiskelijoiden ryhmämuotoinen tuki. 
Hankkeen tavoitteena on tukea ja kehittää oppimisen yhdenvertaisuutta ja yksilöllisen tuen prosesseja Jamkissa. 
- kehittää matalankynnyksen palveluja ja niistä viestimistä. Hankkeen kautta kehitetään opiskelijoille suunnattu kohtaamispaikka, josta voi saada tukea matalalla kynnyksellä itseä mietityttäviin kysymyksiin. 

Lisätietoa: Heini-Maria Pietilä, Maaret Rutanen

Projektin tulokset

- YYamk hankkeessa kehitettiin mentorointiin perustuva tutoroinnin tuen malli. Hankkeen aikana mentoreiden määrä JAMKOssa moninkertaistui. Tällä hetkellä JAMKOssa toimii 8 mentoria.

- YYamk hankkeessa kehitettiin ja pilotoitiin myötätuntomentoroinnin mallia yhteistyössä Nyyti ry:n kanssa. Hankkeen seurauksena myötätuntomentoroinnista rakennettiin opintojakso, jota tarjotaan Edufutura - yhteistyön kautta korkeakouluopiskelijoille. Seuraava toteutus --> syksy 2024
- Kehitimme hankkeessa Study together opintopiiri-mallin, joka toimii tällä hetkellä Jamkin kahdella kampuksella lukuvuden ajan. Opintopiirin tavoitteena on tarjota opiskelijoille ohjausta ja vertaistukea esimerkiksi itsenäiseen opiskeluun, aloittamisen haasteseen sekä opiskelumotivaatioon liittyen
- Monialaisissa työpajoissa rakensimme turvallisemman tilan periaatteet JAMKOlle ja Jamkille. Periaatteiden tavoitteena on vahvistaa yhteisöllisyyttä ja yhteisön monimuotoisuutta sekä turvallista opiskeluymäristöä koko korkeakouluyhteisöllemme.
- Jatkoimme YYamk hankkeessa Minä opiskelijana?- kyselyn kehittämistä. Kysely toteutetaan vuosittain kaikille Jamkin ensimmäisen vuoden opiskelijolle osaajana kehittyminen opitojaksolla. 
- Kehitimme YYamk hankkeessa Jamkin yksilöllisen tuen prosessia sähköiseksi prosessiksi. Lisäksi kehitimme matematiikan ja kielten opintojen yksilöllisen tuen prosessia.
- YYamk hankkeen kautta rakennettiin korkeakoulun erityisopettajan työnkuva ja pilotoitiin erityisopettajan palvelua. Palvelussa keskeistä oli opetus- ja ohjaushenkilöstön pedagoginen tukeminen ja mahdollisuus konsultaatioon. Lukuvuoden aikana eroityisopettajaa konsultoitiin 83 kertaa ja opiskelijoiden yksilökäyntejä oli 54 tapaamista. Teimme aloitteen yhden kokoaikaisen erityisopettajan palkkaamiseksi Jamkiin. 
- Tarjosimme hankkeen koulutuksia Jamkin opetus- ja ohjaushenkilöstölle, tutoreille ja mentoreille kohtaamisosaamiseen, yhteisöllisyyden rakentamiseen sekä oppimisen yhdenvertaisuuteen ja yksilölliseen tukeen liittyen. Opettajille ja ohjauksen toimijoille järjsetettiin myös kaikissa Jamkin yksiköissö erityisopettajan pop up klinikoita, joissa oli mahdollisuus pedagogiseen konsultaatioon ja vertaisuuteen. 

Lisätietoja:

Heini-Maria Pietilä

Opintopsykologi, Study Psychologist
Koulutuksen kehittämispalvelut, Educational Development Services
Korkeakoulupalvelut, University Services
+358405219415

Maaret Rutanen

Lehtori, Senior Lecturer
Kuntoutusinstituutti, Institute of Rehabilitation
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358503734520