Yhteisöllinen ja yhdenvertainen ammattikorkeakoulu

Kehitimme ammattikorkeakoulun yhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta tukevia palveluja sekä opiskelijoiden osallisuuden kokemusta ja liittymistä korkeakouluyhteisöön. Tutustu toimintaamme ja julkaisuihin!

Yhteen liitettyjä käsiä kuvan keskellä. Joillakin on rannekoru, joillakin neulepaidan hiha näkyy.

Yhteisö sinua varten

Koronapandemia vaikutti opiskelijoiden hyvinvointiin ja opiskelukykyyn, opintojen etenemiseen sekä yhteisöön kiinnittymiseen. Jyväskylän ammattikorkeakoulu sekä opiskelijakunta JAMKO kehittivät yhteistyössä korkeakoulun yhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta. 

Tutustu tuloksiin pdf-tiedotteessa

Tavoitteemme ja hankeinfo

Tavoitteinamme on

  • vahvistaa yhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta opiskelijaryhmissä ja koko korkeakouluyhteisössä. 
  • kehittää opiskelijatutortoimintaa ja mentor-toimintaa.
  • tunnistaa opiskelijoiden tuen tarpeita.
  • kehittää opiskelijoiden itseohjautuvuutta, oman toiminnan johtamista ja elämänhallintataitojen kehittymistä edistäviä matalan kynnyksen palveluja.
  • tukea opiskelijoita, joilla on oppimisvaikeuksia. 
  • vahvistaa opettajien ja opettajatutorien sekä mentorien osaamista kohdata ja ohjata opiskelijoita, joilla on hyvinvoinnin ja oppimisen haasteita sekä tukea yhteisöllisyyttä omissa opiskelijaryhmissään.

Yhteisöllinen ja yhdenvertainen ammattikorkeakoulu toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella (erityisavustus). 

Toteutusaika: 1.1.2022 - 31.12.2023
Toteuttajat: Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja opiskelijakunta JAMKO

Toiminta jatkuu YYamk-projektin jälkeen!

Study Together -opintopiirit Jamkissa

  • Onko sinun vaikea tarttua opintoihin ja aloittamisen avaimet ovat kateissa? Onko opiskelumotivaatio kateissa?
  • Tarvitsetko keinoja keskittymisen ylläpitämiseen?
  • Kaipaatko tsemppiä ja vertaistukea?

Opintopiirit jatkavat toimintaa myös vuonna 2024. Kokoontumisia on niin pääkampuksella, Lutakon kampuksella kuin verkossa. Löydät tarkemmat tiedot Jamkin Elmo-intra-sivustolta (vaatii kirjautumisen). Opintopiirissä opiskelet itsenäisesti asettamiesi tavoitteiden mukaisesti. Saat apua aloittamisen haasteeseen ja rakennettua rutiinia itsenäiselle opiskelulle sekä kehität akateemisia opiskelutaitojasi. Ilmoittautumista ei tarvita - tule vaan paikalle! 

Myötätuntomentoroinnin ryhmät Jamkissa 

Toteutimme keväällä ja syksyllä 2023 myötätuntomentoroinnin ryhmiä yhteistyössä Nyyti ry:n kanssa. Myötätuntomentoreina toimivat tehtävään koulutetut hyvinvointi- ja opetusalan opiskelijat. Myötätuntomentorointia on tarjolla Jamkissa myös projektin päätyttyä, osana valinnaista opintojaksoa. Lisätietoja myötätuntomentoroinnista Yhteisöllisyyden edistäminen -sivulla

Yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia korkeakouluun -päättöwebinaari

YYamk-hankkeen päättöwebinaari järjestettiin 22.11.2023. 

Yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia korkeakouluun -webinaari

Tilaisuus kokoaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja opiskelijakunta JAMKOn yhteisen Yhteisöllinen ja yhdenvertainen ammattikorkeakoulu -projektin tuloksia ja hyviä käytäntöjä.

Uutinen

Mitä on yksilöllinen tuki korkeakoulussa? Kuuntele Yhteisöllinen ja yhdenvertainen ammattikorkeakoulu -podcast

Myös korkeakouluopiskeluihin on tarjolla yksilöllistä tukea. Sen tarpeen on havaittu myös kasvaneen viime vuosina. Jamkin asiantuntijat ja JAMKOn hankekoordinaattori keskustelevat tässä podcastissa, millaista tukea ammattikorkeakoulu voi tarjota ja kuinka sitä voi saada.

Uutinen

Myötätuntomentoroinnilla stressiä ja suorituskeskeisyyttä vastaan - Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Nyyti ry. edistävät opiskelijahyvinvointia yhdessä

Yhteisöllinen ja yhdenvertainen ammattikorkeakoulu -projektissa kehitetään korkeakoulun yhteisöllisyyttä, yhdenvertaisuutta ja opiskelijoiden opintoihin kiinnittymistä. Yhtenä toimenpiteenä tarjotaan opiskelijoille myötätuntomentorointia.

Hankkeen koulutuskalenteri

Yhteisöllinen ja yhdenvertainen ammattikorkeakoulu -projekti järjesti Jamkin opetus- ja ohjaushenkilöstölle sekä JAMKOn tutoreille ja mentoreille koulutuksia yhteisöllisyyden ja yhdenvertaisuuden tukemisesta sekä hyvinvoinnista.

Kehittämisteemoja: 

Yhteisöllisyyden edistäminen

Yhteisöllinen ja yhdenvertainen ammattikorkeakoulu -hankkeessa rakensimme mallin mentorointiin ja tutoroinnin tukeen, kehitimme matalan kynnyksen palveluita sekä toteutimme myötätuntomentoroinnin mallin korkeakouluun.

Yksilöllistä tukea opintoihin - YYamk-hanke

Tässä kehittämisteemassa huomiomme on opiskelijoiden tuen tarpeiden tunnistamisessa ja ohjauksessa. Rakennamme opiskelijan yksilöllisen tuen prosessia sähköiseksi sekä tarjoamme henkilökunnalle tietoa ja tukea prosessin hallintaan.

Korkeakoulun erityisopettajan palvelut

Yhteisöllinen ja yhdenvertainen ammattikorkeakoulu -hankkeen kautta Jyväskylän ammattikorkeakoulussa kehitetään korkeakoulun erityisopettajan palveluita. 

Lisätietoja:

Juha Hautanen

Päällikkö TKI, Head of Department R&D
Jatkokoulutukset, Further Education
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Professional Teacher Education
+358406412950