Projekti

New Master's Degree Curricula for Sustainable Bioeconomy in Usbekistan

Rahoitusohjelma

Lyhenne
BIOEcUz
Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Biotalous
Toteutusaika
15.1.2021 - 14.1.2024
Yksikkö
Teknologia
Rahoitusohjelma
Erasmus+ Key Action 2
Projektin kuvaus
New Master's Degree Curricula for Sustainable Bioeconomy in Usbekistan (BIOEcUz) projektin tavoitteena on vahvistaa kestävää kehitystä ja inklusiivista sosioekonomista kasvua Usbekistanissa. Se tuottaa uuden ja innovatiivisen biotalouden maisteriohjelman, joka perustuu monialaiseen lähestymistapaan ja vastaa paikallisen biotalouden tarpeisiin. 

Lisäksi projekti vahvistaa usbekistanilaisten korkeakouluyhteisöjen osaamista ja taitoja. Hanke vahvistaa yliopisto-opettajien biotalousosaamista esimerkiksi biopohjaisten tuotteiden arvoketjujen kehittämisestä ja bioenergiasta sekä biotalouden TKI-toiminnasta ja kestävästä logistiikasta. Opettajat myös voivat vahvistaa pedagogista osaamistaan ja hyödyntää entistä paremmin koulutusfasiliiteetteja. Maisteriohjelma hyödyntää kansainvälisesti arvostetettuja tieteellisen tiedon lähteitä. 

Maisteriohjelma perustuu Usbekistanin paikallisiin tarpeisiin ja strategioihin. Se huomioi eri kestävyyden ulottuvuudet, kuten taloudelliset ja ekologiset näkökulmat, unohtamatta sosiaalisia tarpeita.  

Maisteriohjelman tuottaminen vahvistaa usbekistanilaisten osaamista: 
  • Lisää paikallisten korkeakouluyhteisöjen biotalous- ja koulutusosaamista tai taitoja kehittämällä uuden ja innovatiivsen koulutusohjelman. 
  • Kehittää akateemisen koulutuksen laatua ja osuuvuutta työmarkkinoilla
Projektissa on mukana neljä usbekistanilaista yliopistoa (Taskent State Agrian University, Taskent Institute of Irrigation and Agriculture Mechanization Engineering and Bukhara State University, Samarkand Branch of Tashkent State Agrian University) ja maatalousministeriö sekä kolme eurooppalaista yliopistoa Vytautas Magnus University Liettuasta ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu sekä Latvia University of Life Sciences and Technologies, joka koordinoi Erasmus + rahoitteista hanketta. 


Jyväskylän ammattikorkeakoulussa yhteyshenkilönä toimii Kirsi Knuuttila (kirsi.Knuuttila@jamk.fi) Biotalousinstituutista. 

Hanketta koordinoi Irina Kulitane (irina.kulitane@konso.lv) latvialaisesta Latvia University of Life Sciences and Technologies. 

Hankkeen viralliset nettisivut ovat osoitteessa: http://bioecuz.tdau.uz/partners 

Projektin tulokset

Hankkeessa kehitetään uusi ja innovatiivinen biotalouden maisteriohjelma Usbekistaniin. Se pohjautuu Usbekistanin tarpeisiin. Maisteriohjelma toteutetaan yhteistyössä usbekistanilaisten yliopistojen ja ministeriön sekä eurooppalaisten biotalousalan korkeakoulujen kanssa. Maisteriohjelma vastaa usbekistanilaisten tarpeisiin, jotka myös selvitetetään hankkeessa. Hanke vahvistaa Usbekistanin kestävää kehitystä ja inklusiivista sosioekonomista kasvua sekä kasvattaa neljän usbekistanilaisen korkeakouluyhteisön koulutuspedagogiiikkaosaamista. 

JAMK vastaa hankkeessa seuraavista opintokokonaisuuksista yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa: 

Biopohjaiset tuotteeet ja arvoketjut (5 op) 
Uusiutuvan energian tuotanto ja käyttö (7 op) - JAMK päätoteuttaja, biokaasuosuudesta vastaa liettualainen yhteistyökumppani)
Kiertotalous (7 op) 
Kestävä logistiikka (5 op)

Lisäksi Jamk tuottaa seuraavia sisältöjä muihin opintojaksoihin
Älymaatalous (2 op) 
Innovaatiotoiminta (2 op)
Hiilijalanjälki (2 op)

Jamkin Ammatillinen opettajakorkeakoulu kouluttaa uzbekistanilaisopettajille oppimispohjainen pedagogiikkaa. 


Tähän mennessä hankkeessa on 
  • tehty kattava selvitys Uzbekistanin biotaloudesta sekä biotalouden tilasta,
  • rakennettu Biotalouden maisteriohjelman OPS yhteistyössä uzbekistanilaisyliopistojen ja EU-yliopistojen kanssa
  • aloitettu valmentamaan uzbekistanilaisopettajia 
  • järjestetty uzbekistanilaisopettajille opintomatkoja EU-maihin 
  • järjestetty biotalousfoorumi uzbekinstaniin
sekä - mikä tärkeintä - käynnistetty pilotti maisteriohjelma syksyllä 2022.