Projekti

# Keski-Suomen retkeilyreitit maailmankartalle

Rahoitusohjelma

Lyhenne
Retkeilyks
Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Matkailun vahvuusala
Toteutusaika
1.10.2016 - 28.2.2019
Yksikkö
Liiketoimintayksikkö
Rahoitusohjelma
Manner-Suomen Maaseudun kehittämisohjelma
Projektin kuvaus

Hankkeessa edistettiin Keski-Suomen luontomatkailua ja sen tarjoamia liiketoimintamahdollisuuksia parantamalla keskeisten retkeilyreittien tunnettuutta, palvelukykyä sekä toimijoiden yhteistyötä.
 

Hankkeessa parannettiin alueen retkeilyreittien näkyvyyttä ja saavutettavuutta matkailijoiden keskuudessa paikallisessa, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Päätoimenpiteinä olivat 1) retkeilyreittien opasmateriaalien tuottaminen ja digitalisointi (ml. mobiiliopastus), 2) luontomatkailun yritystoiminnan edellytysten parantaminen (valmennukset, tapahtumat),3) luontomatkailun näkyvyyden lisääminen aluemarkkinoinnissa (videot, esitteet) ja 4) reittialueiden investointihankkeiden aktivointi ja koordinointi.


Toteutusta koordinoi Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja osatoteuttaja Metsähallituksen luontopalvelut. Hanke oli mukana Visit Finlandin Outdoors Finland-kansainvälistymisohjelmassa.Hanketta rahoitti Keski-Suomen ELY-keskus maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Lisätietoa: projektipäällikkö Mirva Leppälä, etunimi.sukunimi (@) jamk.fi, puh. 040 431 7574

Projektin tulokset

#Keski-Suomen retkeilyreitit maailmankartalle oli maakunnallinen yhteistyöhanke, joka toimi eri puolilla maakuntaa. Hanke näkyi ja toteutui erityisesti kaikissa alueen viidessä kansallispuistossa sekä seuraavissa kunnissa: Petäjävesi, Jämsä, Joutsa, Saarijärvi, Kivijärvi, Laukaa, Konnevesi, Hankasalmi.

Kaikki hankkeelle asetetut tavoitteet ja niitä kuvaavat mittarit saavutettiin. 


Hanke sai positiivista palautetta maakunnan ja muiden alueiden yrityksiltä, reittien käyttäjiltä sekä kunnilta nimenomaan vahvaan osallistavaan tekemiseen tapaan liittyen ja kestäviin ja laadukkaisiin lopputuloksiin pyrkimisestä. 

Hankkeen neljä merkittävää teemallista tulosta:
 1) Keski-Suomen retkeilyreitit ovat nyt maailmankartalla ja alueen kohteiden vetovoima on lisääntynyt, sillä kohteista tuotettu viestintä tavoitti kymmeniä tuhansia ihmisiä Suomessa ja maailmalta. Pelkästään hankkeessa tuotettuja videoita katsottiin hankkeen loppuun mennessä yli 90 000 kertaa. Hankkeessa tuotettiin alueen kärkikohteista uutta, monikanavaista esittelymateriaalia, mutta myös kohteiden kehittämistä ja liiketoiminnallista hyödyntämistä helpottavia kehittämissuunnitelmia ja tuotemanuaaleja eli käsikirjoja eri aktiviteettien ja tapahtumien järjestämiseen. 
2) Hankkeen toinen merkittävä päätulos oli alueen reitistöjen laadun parantaminen ja sitä kautta kohteiden vetovoimaisuuden kasvu sekä paikallisten virkistyskäyttömahdollisuuksien selkeä parantuminen. Hankkeessa aktivoitiin käyntiin reittien palvelurakenteiden mittavia investointihankkeistuksia koskien 13/14 hankkeen reiteistä (yht. 270 000 eur). Lisäksi hankkeen eri toimenpiteillä vahvistettiin reittien ylläpidon ja huollon osaamista koko maakunnassa sekä siihen liittyvää toimijayhteistyötä. 
3) Retkeilyn ja luontomatkailun teemoissa toimivien yritysten ja kuntien osaamista parannettiin järjestämällä tilaisuuksia liittyen reittien matkailukäyttöön ja tuotteistamiseen, kansainvälistymiseen, markkinointiin sekä lisättiin alueen ymmärrystä kestävän ylläpidon ja huollon ratkaisuista. Lisäksi hankkeessa tuotetut ja pilotoidut tapahtumat olivat yleisömenestyksiä ja saivat suurilta osin omistajuuden hankkeen jälkeen. Hankkeella tavoitettiin suoraan 2 800 henkilöä. 
4) Tärkeä lopputulos on, että hankkeen tuotoksilla on selkeä omistajuus hankkeen jälkeen. Hankkeessa käyttöönotettu Outdoors Finland- ja Outdooractive –portaalien omistajuus siirtyi Visit Jyväskylän haltuun hankkeen lopussa. Lisäksi hankkeessa tuotetut kuvat, videot ja reittikohtaiset esitteet löytyvät suurilta osin reittien omistajien eli kuntien ja Metsähallituksen jakelukanavista.

Retkeilyreittien esittelymateriaalit

Keski-Suomen monipuolisten retkeilyreittien helmiä ovat lukuisat patikointi-, melonta- ja pyöräilyreitit. Alle linkitetty aineisto esittelee reittien parhaimmistoa sekä kansallispuistoissa että niiden ulkopuolelta, eri puolilta maakuntaa. 

 1. Esitteet ovat suomen- ja englanninkielisiä. Reittiesitteitä saa vapaasti ladata, tulostaa ja käyttää ilman rajoituksia. Niiden myynti ei ole sallittua. Tiedostot ovat saatavilla myös paino- ja taittotiedostoina ja ne toimitetaan pyydettäessä.
 2. Reittiesittelyt löytyvät verkosta Outdooractive.com-sivustolta suomeksi ja englanniksi.
 3. Videot on julkaistu YouTubessa Retkeily Keski-Suomi -kanavalla sekä Retkeily Keski-Suomi -sivulla Facebookissa. Osa videoista löytyy myös muilta YouTube-kanavilta, kuten Visit Central Finland -Youtube-kanavalta ja JAMK University of Applied Sciences -Youtube-kanavalta.
 4. Valokuvia saa vapaasti käyttää kaupallisessa markkinoinnissa, verkkopalveluissa, epäkaupallisissa tuotteissa, somekanavissa sekä luovuttaa medialle ja muillekin tahoille. Mainitsethan tällöin kuvaajan nimen. Kivaa, jos voit myös tägätä kuvat #retkeilyks. Kuvapankki Aitomaaseutu.fi-sivustolla on käytettävissä vuoden 2024 loppuun saakka. 

Keski-Suomen luontoa esittelevää kuvaesitystä Keskisuomalaista luontoa -kuvaesitys (Markku Sirkka (PDF) voi myös esittää vapaasti.

Isojärven kansallispuisto

 • Maastopyöräily: Isojärven maastopyöräilyreitti
 • Patikointi: Savottareitti

Leivonmäen kansallispuisto

 • Maastopyöräily: Leivonmäen kansallispuiston maastopyöräilyreitti
 • Patikointi: Harjujärven esteetön reitti, Kirveslammen kierros, Luupään lenkki

Pyhä-Häkin kansallispuisto

 • Patikointi: Kotajärven polku

Salamajärven kansallispuisto

 • Patikointi: Pahapuron lenkki

Etelä-Konneveden kansallispuisto

 • Melonta, retkiuinti
 • Huom. Haukisaaren kierros- melontareittiesittely on poistettu Outdooractive.com-sivustolta.

Melontareittejä

 • Konnevesi-Laukaa -melontareitti (Konnevesi, Hankasalmi, Laukaa)
 • Wanha Witonen -melontareitti (Petäjävesi, Jämsä)

Muita patikointi- ja pyöräilyreittejä

 • Kanavuoren polku, Jyväskylä
 • Vaarunvuorten luontopolku, Jyväskylä (Korpilahti)
 • Himos-Jämsä -retkipyöräilyreitti, Jämsä

Videoita Keski-Suomen luontokohteista

Videot esittelevät komeaa keskisuomalaista luontoa maakunnan eri kohteissa.

Kehittämissuunnitelmia ja muita työkaluja

 # Keski-Suomen retkeilyreitit maailmankartalle -hankkeessa koostettiin useita kehittämissuunnitelmia ja muita reitistökehittämisen työkaluja. Voit ladata tiedostot käyttöösi alta.

Melontareittien kehittämissuunnitelmat

Kansallispuistojen kehittämissuunnitelmat

Muut kehittämissuunnitelmat

Tuote- ja tapahtumamanuaaleja

Manuaaleja saa vapaasti hyödyntää ja niihin koostetuilla tapahtumilla ja tuoteaihioilla ei ole omistajuutta, vaan ne ovat vapaasti kenen tahansa tuotettavissa. Myös logoja saa vapaasti käyttää ilman erillistä ilmoitusta.