Projekti

Haja-asutusalueen jätevesineuvonta Keski-Suomessa 2013-2014

Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Biotalous
Toteutusaika
1.3.2013 - 31.12.2014
Yksikkö
Teknologia
Rahoitusohjelma
Muu kansallinen
Projektin kuvaus

Tiedotamme ja neuvomme haja-asutusalueen asukkaita kiinteistönsä jätevesien käsittelystä viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla Keski-Suomen maakunnassa.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti on toteuttanut puolueetonta jätevesineuvontaa Keski-Suomessa vuosina 2004 - 2006 silloisen jätevesiasetuksen pohjalta. Tuolloin alkuun saatu järjestelmien uudistaminen on sittemmin hiipunut mm. asukkaiden virheinvestointien pelon vuoksi. Vuonna 2012 neuvontaa on tehty keväästä lähtien, mutta vasta syksyllä neuvontaa on alettu kysyä enenevässä määrin. Asukkaiden tietoisuus neuvonnan saatavuudesta ja sen todellisesta puolueettomuudesta on vahvistanut kysyntää.

Kuntien resurssit jätevesineuvontaan ovat hyvin pienet. Projektilla helpotetaan tiedon levittämistä yhteistyössä kuntien viranomaisten kanssa. Yleistä jätevesineuvontaa (infoja/puhelinneuvontaa) on tarkoitus tehdä koko Keski-Suomen maakunnan alueella. Kiinteistökäynneillä toteutettava neuvonta rajataan yhteistyössä kuntien kanssa niille alueille, joilla sillä saavutettava hyöty on mahdollisimman suuri. Neuvontatyön painopiste on kiinteistökohtaisessa neuvonnassa.

Lisätietoja

Nina Pimiä, projektipäällikkö, 040 522 0394, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu