Tapahtuma
Eurooppa-päivä @Jamk
Millainen osa kestävässä ruokajärjestelmässä on menusuunnittelulla? Haluatteko lisätä henkilöstönne hyvinvointia ja jaksamista? Miten yritysten haasteita on kehitetty yhteisinnovaatioilla? Haluatko kuulla betonin 3D-tulostamisesta? Kiinnostaako yritystänne tekoälyvalmennus? Miten tuetaan terveydenlukutaitoa?
Tule ottamaan selvää näistä ja monesta muusta teemasta Eurooppa-päivänä Jamkin kampuksille. Tervetuloa jututtamaan asiantuntijoitamme. Esittelemme tapahtumassa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintamme tuloksia ja ideoimme uutta.

suomi
Maksuton
Tutkimus- ja kehitystoiminta Jamkissa
Kasvavalla TKI-toiminnallamme on merkittävä rooli alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti oppimisen ja osaamisen uudistajana sekä työ- ja elinkeinotoiminnan kilpailukyvyn parantajana. Projektimme keskittyvät vahvuusaloihimme, jotka perustuvat toimintaympäristön tarpeisiin ja jotka kokoavat osaamisen kilpailukykyisiksi osaamiskeskittymiksi.
Meillä on 190 TKI-projektia, joista kansainvälisiä projekteja on 40. TKI-toiminnaltaan olemmekin yksi suomalaisen ammattikorkeakoulukentän suurimmista yli 13 miljoonan euron kokonaisrahoituksella. Lähes puolet henkilöstöstämme eli noin 430 asiantuntijaa työskentelevät erilaisissa tutkimuksen, kehittämisen ja innovoinnin hankkeissa.
TKI-projektiemme merkittävimmät rahoituskanavat ovat julkisia rahoitusohjelmia. Suurimpia rahoittajia ovat Euroopan unionin rakennerahastot, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Business Finland sekä tutkimusrahoitusta tarjoavat toimijat.
Projektitori Pääkampuksella (Rajakatu 35) klo 12-14
Tutustu etukäteen tapahtumassa mukana oleviin hankkeisiin.
aiADDVA - Tekoälyosaamista teollisuuteen yritysvalmennuksella
Maksutonta tekoälyvalmennusta pk-yritysten ja Jamkin henkilöstölle.
Tarjoamme erityisesti Keski-Suomen valmistavan teollisuuden pk-yrityksille kohdennettua tekoälyvalmennusta. Henkilökunta ja johto saa käytännön tietoa tekoälyn mahdollisuuksista ja soveltamisesta sekä konkreettisia työkaluja liiketoiminnassa esiin tulevien ongelmien ratkaisemiseen. Valmennus on osa Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja yliopiston yhteistä ”aiADDVA – Adding value by Artificial Intelligence” -hanketta, joka toteutetaan Euroopan sosiaalirahaston (ESR) tuella 6.9.2021–31.10.2023.
Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu
Hankkeen tavoitteena on vahvistaa aktiivista ja opiskelukykyä edistävää toimintakulttuuria sekä tukea henkilöstöä toimintakulttuurin muutoksessa. Hankkeessa kehitetään fyysiseen aktiivisuuteen innostavia ja mahdollistavia oppimis- ja opiskelijaympäristöjä. Toimenpiteillä edistetään opiskelupäivän aikaista arkiliikkumisen lisäämistä ja päivittäisen istumisen vähentämistä sekä yhteisöllisyyden kokemusta. Hanke on Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Jyväskylän yliopiston, Humanistisen ammattikorkeakoulun ja Ilmasotakoulun yhteishanke.
Digikeskus-hanke
Viitasaaren Digikeskus-hankkeessa digitaalinen osaamispääoma jalkautetaan pohjoiseen Keski-Suomeen. Digikeskuksen tilojen ja teknologioiden avulla otetaan harppaus kohti digitalisaation tehokkaampaa hyödyntämistä maaseudulla! Digikeskus toimii Jamk:in ADDVA-kokonaisuuden pohjoisena ulottuvuutena.
Hajautettu biometaanin resurssitehokas kaasun tuotanto Keski-Suomessa
Hankkeen tavoitteena on parantaa biokaasualan kustannus- ja resurssitehokuutta sekä alueellista tuotantoa. Hankkeessa pilotoidaan teknologioita biokaasun ja sen tuotannon sivuvirtojen jalostusasteen nostoon ja arvioidaan pilotoitavien teknologioiden kannattavuutta eri toiminta- ja markkinaympäristöissä. Pilotoitaviin teknologioihin kuuluu mädätyksen vetyrikastus, biokaasun tuotannossa syntyvän hiilidioksidin tuotteistus, membraanikontaktorin käyttö metaanin ja hiilidioksidin erotuksessa sekä mädätysjäännöksen neste-kiintoaine-erotuksen tehostus.
Keski-Suomen ruokaverkosto (KEVE)
Keski-Suomen ruokaverkosto -yhteistyöhankkeessa jatketaan pitkäjänteistä Keski-Suomen ruokasektorin kehittämistyötä entistä verkostomaisempana toimintana. Tehtävänä on koordinoida ja edistää verkoston toimintaa toimialarajat ylittäen. Hankkeella edistetään, suunnitellaan ja toteutetaan erityisesti lähiruoan tuotannon, jalostuksen ja käytön sekä elintarvikeviennin ja ruokamatkailun kehittämistoimia. Huomiota kiinnitetään varsinkin jalostustoiminnan kestävyyteen ja vastuullisuuteen.
Kotopaikka2 - Kotoutumisen paikalliset prosessit haltuun
Kotopaikka2-hankkeessa (ESR, S22219) on 9/2020-8/2023 kehitetty maahanmuuttotyön tavoitteellisuutta kuntien päättäjille, työnantajille, työpaikalla maahanmuuttajia perehdyttäville sekä kunnissa maahanmuuttajien työllistymistä ohjaaville toimijoille suunnattujen monikulttuurisuusosaamisen kehittämisen koulutusten ja kehittävän vertaiskäynnin avulla. Maahanmuuttotyön johtamista ja strategiaprosesseja on kunnissa kehitetty konsultatiivisesti fasilitoidun työskentelyn keinoin. Maahanmuuttajien työllistymistä on edistetty tarjoamalla ura-, koulutus- ja opinto-ohjausta, suomen kielen taitotason kartoituksia, työelämävalmennuksia, lupakorttikoulutuksia ja mahdollisuuksia kohdata työnantajia yhteistyöyrityksistä. Yritysten ja työnantajien osaamista perehdyttää ja ohjata työpaikalla maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä on kehitetty mentorivalmennuksella.
KUURA - Työhön kytkeytyvä kuntoutus työurien pidentäjänä
KUURA-hankkeessa tuetaan työkykyä ja pidempiä työuria kehittämällä työhön kytkeytyvän kuntoutuksen osaamista yhdessä työpaikkojen ja työterveyshuoltojen kanssa. Toteuttajina ovat Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Työterveyslaitos, Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulun yliopisto. Lisäksi hankkeen toteutukseen osallistuvat työeläkelaitokset Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ja Keva. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.
Liikkuvat-kokonaisuus
Valtakunnallisten liikunnan edistämisohjelmien eli Liikkuvat-kokonaisuuden avulla edistetään hallitusohjelman mukaisesti liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä.
Likes koordinoi Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu, Liikkuva opiskelu ja Liikkuva aikuinen -ohjelmia, joiden lisäksi kokonaisuuteen kuuluvat Ikäinstituutin koordinoima Ikiliikkuja sekä Suomen Ladun koordinoima Liikkuva perhe -ohjelma. Ohjelmia rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Tapahtumassa esittäytyvät Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu, Liikkuva opiskelu ja Liikkuva aikuinen -ohjelmat.
Maatilan biokaasutuotannon kannattavuuden parantaminen skaalaamalla in situ –metanointi pilotilta maatilamittakaavaan - Metanointi maatilalla
Hankkeessa tutkitaan metanoinnin vaikutusta keskikokoisen kokoluokan maatilan biokaasutuotannon kannattavuuteen. Laskentamalleissa käytetään erilaisia teknologisia ratkaisuja, erilaisia tiloja ja erilaisia taloudellisia reunaehtoja, kuten energian hintoja ja rakentamiskustannuksia.
Hanke pilotoi in situ -metanointia, jolta pohjalta metanointia skaalataan maatilamittakaavan biokaasulaitokseen. Tavoitteena on rakentaa yhdelle tilalle rinnakkaisena investointihankkeena biokaasulaitos metanointijärjestelmineen.
Mieli liikkeelle
Koronapandemian tukitoimena käynnistettiin Mieli liikkeelle -hanke tukemaan opiskelijoiden mielen hyvinvointia ja opiskelukykyä liikkumisen keinoin. Vahvistamme ja vakiinnuttamme hyvinvointia tukevaa toimintakulttuuria korkeakouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Hankkeen rahoittaja on opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM).
ON-IT Online Internships In Tourism
ON-IT ' Online internship in Europe' focuses on the development of reference guidelines, procedures, tools, and resources to design and implement meaningful remote internships in higher education. Together with guidance tools and guidelines, the project also intends to develop relevant materials for all the targets involved - students, university teachers and tutors, administrative / management staff and company tutors. Project aims to focus also on skills development for remote working, to provide students with further employability skills to increase their professional success in a labor market shaped by digital transformation. As piloting action. ON-IT focuses the tourism field and aims at providing outputs easily transferable to all fields. However, the ON-IT project aims at providing results that can be easily transferred to any other field.
Opettajaksi Suomeen OSU
Opettajaksi Suomeen - OSU parantaa maahanmuuttajataustaisten opetusalalle tähtäävien pääsyä opintoihin ja koulutettujen opettajien työllistymisvalmiuksia.
Valmistuttuaan ulkomaalaistaustaiset opettajat jäävät usein ilman työtä, ja ulkomailla opettajaksi kouluttautuneen polku opettajan työhön Suomessa voi olla haastava. Hanke varmistaa, että opettajien ammattitaito ei mene hukkaan, vaan he työllistyvät paremmin koulutustaan vastaaviin töihin Suomessa. Hankkeessa kehitetään myös työllistymistä tukevaa uraohjausta ja kieliopetusta, joita voidaan ottaa käyttöön jatkossa ammatillisessa opettajankoulutuksessa.
Pelaten duuniin!
Pelaten duuniin! -projektin tarkoituksena on edistää työelämän ulkopuolella olevien nuorten ja nuorten aikuisten työelämään kuntoutumista vahvistamalla heidän hyvinvointia, sosiaalista osallisuutta sekä työelämävalmiuksia digipelaamista hyödyntämällä. Projektin pyrkimyksenä on myös lisätä ymmärrystä digipelaamisen merkityksestä, lisätä positiivista pelipuhetta sekä luoda uudenlaisia elektronisen urheilun ekosysteemin verkostoja.
Polku 2.0
POLKU 2.0 -hankkeessa luodaan Keski-Suomeen laadukasta kestävyysopintotarjontaa, joka sopii työuran eri vaiheisiin ja vastaa työelämän tarpeisiin. Hankkeen tuloksena syntyy kestävän tulevaisuuden Polkukartta, uudenlainen kokonaisuus, joka kuvaa mahdollisuuksia hankkia kestävyysosaamista siten, että käyttäjä voi valita juuri itselleen sopivan oppimispolun. Hanketta toteuttavat yhteistyössä Jyväskylän yliopisto, Jamk, Gradia ja Poke.
Revanssi
Revanssi-hankkeessa kehitetään yritysten haasteita yhdessä muiden yrittäjien kanssa kokeneiden yrityskehittäjien johdolla. Revanssissa yritykset saavat tukea ja osaamista mm. tuotteiden ja palveluprosessien kehittämiseen yhteisinnovaatioiden kautta. Lisäksi yritykset voivat hyödyntää opiskelijaosaamista entistä tehokkaammin.
SOMA - rakennusmateriaalin 3D-tulostaminen
SOMA-hankkeessa perehdytään betonin ja betonin kaltaisen materiaalin (geopolymeeri) 3D-tulostamiseen. Perinteisen betonin raaka-aineiden lisäksi hankkeessa tutkittava tulostettava materiaali sisältää erilaisia teollisuuden sivuvirta- ja jätejakeita, kuten biotuhkaa, masuunikuonaa ja soodasakkaa.
TKI-TELAKOINTI
Yritysten kyvykkyyttä voidaan täydentää korkeakoulujen laitteistoilla sekä tuotekehitys-, testaus- ja analysointiosaamisella. Hankkeessa rakennamme yhden palvelualustan mallin, joka varmistaa yrityksille sujuvan yhteistyön Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston kanssa.
Hanke perustuu Jyväskylän ekosysteemisopimuksen tavoitteisiin sekä tarpeeseen madaltaa yritysten kynnystä kytkeytyä korkeakoulujen TKI-palveluihin ja infrastruktuuriin. Jyväskylän kaupungin, Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun ryhmähanke toteutetaan Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tuella 1.1.2023 – 31.3.2025.
TOVE - Opettajankouluttajien tunnetoimijuuden ja vuorovaikutusosaamisen vahvistaminen digitaalisissa ympäristöissä
Miten opetusta digitaalisissa oppimisympäristöissä voisi kehittää siten, että tuetaan tunnetoimijuutta? Millaiset tekijät edistävät vuorovaikutusta ja osallisuutta? TOVE-projektissa kehitämme ja tutkimme opettajankouluttajien hyvinvointia vahvistavaa tunne- ja vuorovaikutusosaamista digitaalisissa ympäristöissä. Hanketta koordinoi Jyväskylän yliopisto yhteistyössä Turun ja Helsingin yliopistojen sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa.
Lue lisää koko hankkeesta https://tove.jyu.fi/
Työ- ja toimintakykyä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstölle (Vape-hanke)
Etsimme ratkaisuja varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstön työssä jaksamiseen, työhyvinvointiin ja työstä palautumiseen. Hyödynnämme kehon kuntoindeksi- ja Firstbeat-mittauksia sekä liikunta- ja elintapaohjausta. Yhteistyössä neljä kaupunkia (Mikkeli, Raisio, Keuruu, Jyväskylä) ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun Likes
Vuorovaikutus verkossa – hyvinvointia oppilaitokseen (HyPe)
Vuorovaikutus verkossa – hyvinvointia oppilaitokseen -projektissa tutkittin ja kehitettin yhdessä 10 ammatillisen oppilaitoksen kanssa yhteisöllisyyttä vahvistavaa verkkoympäristössä tapahtuvaa vuorovaikutusta. Tavoitteena oli tukea osallistujia tunnistamaan keinoja, jotka vahvistavat osallisuuden ja yhteisöllisyyden kautta hyvinvointia työyhteisössä. Projekti oli osa Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toteuttamaa Pedagoginen hyvinvointi (HyPe) – työhyvinvoinnin ja tuottavuuden risteyksessä -projektia.
Dynamon kampuksella (Piippukatu 2) ja Suomalaisella Musiikkikampuksella (Pitkäkatu 18) on tarjolla tapahtumia livenä ja etänä
Muistathan ilmoittautua alla oleviin tapahtumiin erikseen

Terveydenlukutaito-seminaari
Tapahtumaa tekemässä

Katri Siivonen
