Tapahtuma

1.12.

Alumnin ääni -webinaarivieraana insinööri (YAMK) Mira Kankkunen: Robotiikka tulevaisuuden haasteiden ratkaisijana

Tervetuloa kaikille avoimeen Alumnin ääni -webinaariin! Tänä aamuna vieraanamme on robotiikan insinööri (YAMK) Mira Kankkunen, jonka kanssa keskustelee Jamkin alumnivastaava Annemari Sinikorpi. Aiheena on mm. robotiikka, simulaatiot, alan opinnot ja monipuoliset työllistymismahdollisuudet. 

Alumnin ääni Mira Kankkunen
Ajankohta
01.12.2023 09:00 - 09:45
Tapahtuman tyyppi
Webinaari

Jamkin alumni, robotiikan insinööri (YAMK) Mira Kankkunen työskentelee suunnittelijana Sweco Finland Oy:ssä sähkö- ja automaatiotiimissä. Kankkusen työnkuvaan kuuluu monipuolisesti erilaisia projekteja teollisuudelle. Pääasiassa Kankkunen keskittyy prosessien kaaviosuunnitteluun automaation ja instrumentoinnin osalta sekä robotiikka- ja laboratoriosuunnitteluun ja konsultointiin. 

Kankkunen haluaa kannustaa robotiikan alalle monenlaisia ja -taustaisia ihmisiä, sillä monipuolisuus on rikkaus ja uudenlainen ajattelu tuo aina kehitystä. 

"Robotiikka ei ole vain ohjelmointia ja vaikeita laskukaavioita, vaan se voi olla esimerkiksi hyvin käytännönläheistä operointia tuotannon lattialla tai simulaatio-ohjelmalla suunnittelua toimistolla. Ala on monipuolinen ja osaajia kaivataan jo nyt ja tulevaisuudessa varmasti vielä enemmän!"

Mira Kankkunen innostui opiskeluaikoina erityisesti simulaatio-ohjelmistoista. Niillä voidaan visualisoida esimerkiksi kokonainen tuotantolaitos, sen yksittäinen prosessi tai vaikka vain yhden robotin toimintaa ennen kuin koko laitosta on edes olemassa.  Simuloinnilla voidaan testata prosessin (tai robotin) toimintaa erilaisilla parametreillä ja löytää sitä kautta optimaalisin tapa luoda prosessi ennen kuin tehtaan kivijalkaa on edes valettu. 

"Myös olemassa olevia prosesseja voidaan simuloida luomalla niille virtuaalinen kaksonen simulaatio-ohjelmistolla, jossa voidaan testata suunniteltuja muutoksia ensin virtuaalimaailmassa. Siten minimoidaaan esimerkiksi tuotannon seisautuksiin menevää aikaa ja säästetään puhdasta rahaa, jos simulaatiossa testattu muutos ei toimikaan halutulla tavalla ja se päätetään vaihtaa toiseen.”