Koulutus ja kehittäminen

New Horizons - kulttuurit tutuiksi pelaamalla

New Horizons – peli auttaa ymmärtämään eri kulttuureja. Pelaaminen helpottaa vuorovaikutusta ja vuoropuhelua eri kulttuureista tulevien yhteisöjen ja yksilöiden välillä. Peli on suunniteltu auttamaan esimerkiksi monikulttuuristen ryhmien ohjaajia, opettajia, valmentajia sekä kaikkia eri kulttuurien kanssa toimivia. Peli on nyt pelattavissa virtuaalisesti, esim. Zoomin tai Teamsin kautta!

-
Kenelle
Kaikki eri kulttuurien kanssa toimivat ryhmät
Hinta
Ilmainen
Toteutus
Omatoiminen, virtuaalinen peli

Rekisteröidy ja lataa kortit

Rekisteröitymisen jälkeen voit ladata pelin ohjeet ja kortit.

Latauspaketti sisältää seuraavat osiot:

 • Fasilitointiopas 
 • Kortit (sekä suomeksi että englanniksi) 
  • Valintakortit
  • Riskikortit
  • Kysymyskortit
  • Jaa kulttuuriasi -kortit
  • Villi kortti 

Rekisteröidy tästä

140+

korttia
Vapaasti ladattava, kokemuksellinen tapa tarjota luova ja keskusteleva oppimiskokemus erilaisissa oppimisympäristöissä, kuten luokkahuoneissa, workshopeissa ja konferensseissa. Sopii mm. opettajille, valmentajille ja muille toimijoille, jotka etsivät ratkaisuja monikulttuurislliseen kasvatukseen ja sosiaaliseen muutokseen.

Ohjaajille ja opettajille

Peli on hyödyksi opettajille, valmentajille, monikulttuuristen ryhmien ohjaajille, kielikouluille, kulttuurikeskuksille - kaikille monikulttuurisuudesta, globaalista johtamisesta, kulttuurienvälisestä viestinnästä kiinnostuneille.

Ketkä pelaavat?

Peliä voivat pelata suomalaiset keskenään lisätäkseen kulttuurituntemustaan. Peliä voivat pelata maahanmuuttajat tai muut ulkomaalaiset lisätäkseen tuntemustaan Suomen kielestä ja kulttuurista. Ideaalitilanteessa peliä pelaavat yhdessä niin suomalaiset kuin muiden kulttuurien edustajat. Näin peli parhaiten edistää kulttuurien tuntemusta ja vuorovaikutusta eri kulttuurien välillä.

Pelin idea

Pelin tarkoituksena on kerätä mahdollisimman paljon pisteitä sinulle ja tiimillesi. Pisteitä saat vastaamalla oikein korteissa oleviin kysymyksiin. Kysymykset koskevat eri kulttuurien tapoja toimia ja viestiä. Kysymykset herättävät pohdintaa kulttuurien välisistä eroista ja yhteneväisyyksistä. Kortteja on yhteensä 120, ja voit valita peliinne juuri teidän käyttöönne sopivimmat.

Kuudenlaisia kortteja

Matkalla kohti kulttuurikompetenssia pelaajat kohtaavat kuuden eri kategorian kortteja, jotka muodostavat pakan. Kategoriat on merkitty eri värein.
 

 • diversiSMART - Kortit haastavat pelaajan tietämystä kulttuurillisista aiheista.
 • diversiCHOICE - Kortit laittavat pelaajat kulttuurienvälisiin tilanteisiin ja haastavat heidät valitsemaan oikean tavan käyttäytyä ja toimia tilanteissa.
 • diversiSHARE - Kortit lisäävät kommunikaatio- ja tiimityöskentelytaitoja. Kortit kannustavat keskusteluun kehottamalla pelaajia kertomaan itsestään, mielipiteistään, tuntemuksistaan ja käyttäytymisestään. Ne korostavat sitä, että olemme kaikki erilaisia, jopa oman kulttuurisen ryhmämme keskuudessa ja että voimme aina oppia toisistamme.
 • diversiRISK - Kortit laittavat pelaajat tilanteisiin, jotka eivät ole heidän kontrolloitavissaan. Tilanteet voivat olla joko ”positiivisia” (+) tai ”negatiivisia” (-). Näiden korttien avulla pelaajat saavat kokemusta siitä, kuinka erilaisuudet aiheuttavat yllättäviä hyötyjä tai haittoja.
 • diversiGUIDE - Kortit lisäävät tietoa erilaisista kulttuureista ja suosituksista,jotka kannustavat pelaajia etsimään mahdollisuuksia soveltamaan niitä heidän työssään tai arjessaan.
 • Kysy kysymys -kortit - Kortit rohkaisevat pelaajia kysymään toisiltaan kulttuuriin liittyviä kysymyksiä sekä vahvistamaan heidän ymmärrystään ja yhteyttään toisiin pelaajiin.

Lisätietoja

Peli syntyi yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijoiden, opettajien ja George Simons Internationalin, diversophy® -koulutustyökalujen perustajan kanssa. Olemme valmiita kehittämään peliä kanssasi, ja kannustamme pelin käyttäjiä jakamaan kokemuksiaan ja antamaan palautetta.

Lisätietoja saat New Horizons -tiimiltämme laittamalla viestiä osoitteeseen:

newhorizons@jamk.fi