artikkeli

Rohkeasti uudistaen: TyhyTekoja yrityksissä

Teksti
Riitta Koivisto

TyhyTeko-hanke edistää valtakunnallisesti marata-alan työhyvinvointia ja tuottavuutta kehittämällä yritysten teknologiaosaamista sekä lisäämällä tekoälyn ja robotiikan käyttöä toimialalla. Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa TyhyTekoja on lähtenyt tekemään muun muassa keuruulainen Keurusselkä Resort sekä Bussi-Manninen Ruovedeltä. 

Bussi-Manninen

Bussi-Manninen on linja-autoliikennettä harjoittava toimija Pirkanmaalta, jonka lähes 100-vuotiseen historiaan mahtuu monia lukuja. Seuraavalla sivulla odottaa teknologia ja työhyvinvointi. Yrittäjä ja toimitusjohtaja Anssi Manninen kertoo Bussi-Mannisen saavan ”kaksi kärpästä yhdellä hankkeella”, kun TyhyTeko-hanke yhdistää heidän kiinnostuksen kohteensa. Työhyvinvointia ja teknologiaa yhdistävä hanke on jo pistänyt ajattelemaan sekä tekemään konkreettisia muutoksia. 

Viisi henkilöä keskustelemassa pöydän ääressä.

Työpajatyöskentelyä Bussi-Mannisella hankeasiantuntijan johdolla.

Miksi Bussi-Manninen osallistuu TyhyTeko-hankkeeseen?

Bussi-Mannisella innostuttiin TyhyTeko-hankkeesta, sillä siinä yhdistyvät jo valmiiksi kiinnostaneet teemat, teknologia sekä työhyvinvointi. Yrityksessä on ymmärretty teknologian kehityksen matkassa pysymisen tärkeys. Lisäksi, kun ajantasaisella tiedolla, ja sitä hyödyntämällä konkreettisilla teoilla saadaan parannettua työhyvinvointia, ollaan yrityksessä innoissaan.

Odotukset hankkeelta

Hanke tarjoaa Bussi-Manniselle mahdollisuuden päivittää tietoja ja taitoja teknologian kehitykseen liittyen, ja näin ollen pysyä teknologia-aallon harjalla. Uuden tiedon lisäksi hanke pakottaa pysähtymään ja tutustumaan uusiin teknologioihin, joita ei hektisen arjen keskellä tule mietittyä.

Kokemukset hankkeesta

Tammikuussa 2025 järjestetty TyhyTeko Kick Off -webinaari antoi heti monenlaista ajattelemisen aihetta Bussi-Mannisella, ja esimerkiksi tekoälyä katsottiin uudesta näkövinkkelistä. Yhteistyö Jyväskylän ammattikorkeakoulun asiantuntijoiden kanssa on sujunut hyvin. Yrityksen nykytilaa kartoittaessa, työpajatyöskentelyssä, sekä asiantuntijoiden sparrauksessa on noussut esiin monia asioita, ja ne ovat olleet hyvin hedelmällisiä. Yhdessä tekemisen tuloksena asioita on jo pistetty myös konkreettisesti eteenpäin, kun mm. käytössä olevaa teknologiaa on uudistettu.

Keurusselkä Resort

Keurusselkä Resort on toiminut vuodesta 2020 Keurusselkä-järven rannalla tarjoten elämyksiä, ruokaa ja juomaa, sekä monipuolisia majoitusvaihtoehtoja. Keurusselkä Resort tarttui tilaisuuteen parantaa henkilöstön hyvinvointia sekä tuottavuuttaan tekoälyä ja robotiikkaa hyödyntämällä. He toivovat löytävänsä konkreettisia ratkaisuja, jolla parantaa työympäristöä kokonaisvaltaisesti. 

Kuvassa viisi henkilöä, joista yksi henkilö seuraa tapahtumia istuen. Neljä muuta henkilöä ovat pareina työskentelemässä valkotaulujen äärellä.

Keurusselkä Resortin henkilöstöä työpajassa. 

Miksi Keurusselkä Resort osallistuu TyhyTeko-hankkeeseen?

Keurusselkä Resort kiinnostui hankkeen mahdollisuuksista parantaa työntekijöiden hyvinvointia ja tuottavuutta hyödyntämällä tekoälyä ja robotiikkaa. Yrittäjä Iris Mäkinen vaikuttui hankkeen tavoitteesta löytää teknologian avustamia ratkaisuja, jotka helpottavat työarkea ja toimintamalleja, mikä lopulta vaikuttaa positiivisesti myös työhyvinvointiin.

Odotukset hankkeelta

Keurusselkä Resortilla odotetaan, että hankkeen avulla löydetään konkreettisia teknologisia ratkaisuja, jotka parantavat työntekijöiden hyvinvointia ja tehostavat työprosesseja. Heidän tavoitteenaan on kehittää uusia toimintamalleja ja työkaluja, jotka tukevat työntekijöiden jaksamista ja motivaatiota, ja sen myötä parantaa kokonaisvaltaisesti työympäristöä.

Kokemuksia hankkeesta

Vuoden 2025 alussa startannut yhteistyö on ollut positiivinen kokemus Keurusselkä Resortille. Aloituspalaverissa keskusteltiin Keurusselän tarpeista sekä hankkeen toimenpiteistä, ja sieltä saakka yhteistyö Jyväskylän ammattikorkeakoulun asiantuntijoiden kanssa on sujunut hyvin. Henkilöstöä osallistava työpajatyöskentely on ollut keskeinen osa prosessia ja auttanut löytämään työn solmukohtia sekä pohtimaan ratkaisuja arjen sujuvoittamiseksi ja työhyvinvoinnin parantamiseksi. Kehittämiskokeilu antaa myös mahdollisuuden testata valikoituja ratkaisuja käytännössä.