artikkeli

Reservimarkkinaseminaari 2025: yritykset suomalaisten sähkönsaannin suojelijoina

Reservimarkkinaseminaarin kahvitilaisuus

Sähköjärjestelmän tasapainon ollessa uhattuna, reservimarkkinoilla varmistetaan suomalaisten sähkönsaanti. Jyväskylän ammattikorkeakoulun (Jamk) järjestämässä reservimarkkinaseminaarissa 9. huhtikuuta 2025 kuultiin reservimarkkinoista, niiden häiriönsietokyvyn ylläpitämisestä, sekä siitä, miksi yrityksiä kaivataan reservimarkkinoille nyt yhä enemmän.

Sähköjärjestelmän toiminta edellyttää, että kulutus ja tuotanto ovat joka hetki tasapainossa. Sähköjärjestelmän reserveillä varmistetaan, että tasapaino säilyy niin normaalitilanteissa kuin häiriöissäkin. 

”Suurimman tuotannon ja kulutuksen tasapainottamisen tekevät sähkömarkkinatoimijat, eli esimerkiksi voimalaitoksia operoivat sähkön tuottajat sekä sähköä kuluttava teollisuus tai sähkönmyyjät. Käyttöhetkellä tuotanto tai kulutus voi kuitenkin poiketa suunnitellusta tai laitoksia voi yllättäen vikaantua. Tämä viime hetken tasapainotustarve hoidetaan reservimarkkinoiden kautta yrityksiltä ostettavilla reserveillä”, kertoo erikoisasiantuntija Jukka Kakkonen kantaverkkoyhtiö Fingridistä. Fingrid vastaa Suomen kantaverkosta, ja kulutuksen ja tuotannon välisen tasapainon säilyttämisestä.

Energiamurroksen myötä reservimarkkinoille halutaan nyt yrityksiä kiihtyvällä tahdilla. Toistaiseksi liittymisen esteenä on voinut osin olla tietämättömyys, sillä aihe on edelleen monelle vieras. Jamkin järjestämässä reservimarkkinaseminaarissa aiheeseen liittyvää mystiikkaa olivat purkamassa Alva Oy, Fingrid Oyj, Fortum Oyj ja Telia Finland Oyj. 

Reservimarkkinaseminaarin puhujavieraat ja isäntä

Reservimarkkinaseminaarin puhujavieraat ja seminaarin järjestäjä vasemmalta oikealta: Mika Keski-Heikkilä (Telia), Jukka Kakkonen (Fingrid), Ilari Alaperä (Fortum), Sakari Kauppinen (Alva) ja Teppo Flyktman (Jamk).

Reservimarkkinoista hyötyä yksilöille, yrityksille ja ympäristölle

Tulevaisuudessa yhä suurempi osuus energiasta tuotetaan uusiutuvalla energialla, joka voi auttaa pyrkimyksessä vähentää ilmastolle haitallisia päästöjä. Uusiutuvan energian laajempaa käyttöä tuetaan reserveillä, joiden kasvattamiseen tarvitaan yrityksiä. 

”Meille reservimarkkinoille osallistuminen on myös yksi keino saavuttaa asettamamme haastavat ilmastotavoitteet. Kun ostettava sähkö on mahdollisimman puhdasta, se auttaa meitä pääsemään omiin tavoitteisiimme”, sanoo Telian vanhempi asiantuntija Mika Keski-Heikkilä, joka puheenvuorossaan kertoi kokemuksia reservimarkkinoille liittymisestä yrityksen näkökulmasta. 

Reservimarkkinoilla yrityksiä pyydetään tarvittaessa vaikuttamaan omaan energiankulutukseensa tai tukemaan energiajärjestelmää omilla akustoillaan. Osallistumisesta yrityksiä palkitaan taloudellisilla korvauksilla. 

”Reservimarkkinoille osallistuvat yritykset tarjoavat Fingridille sähkötehon muutosta tai valmiutta muuttaa tehoa tarvittaessa. Yritykset, joiden tarjoukset valitaan, saavat korvauksen valmiudessa olosta, säädön aktivoimisesta tai molemmista”, kertoo Jukka Kakkonen.

Kun verkon toiminnasta on huolehdittu reservimarkkinoiden avulla, myös energiajärjestelmän resilienssi kasvaa ja sähköä on varmemmin saatavilla kaikissa tilanteissa niin kotitalouksissa kuin laajemmin yhteiskunnassa. Reservimarkkinoille voi osallistua joustokyvyllään itse tai esimerkiksi palveluntarjoajan kautta.

”Tarjoamme markkinoille pääsyä ja optimointia palveluna, ja tällä tavoin pyrimme tukemaan energiajärjestelmän joustavuutta”, sanoo Fortumin liiketoimintajohtaja Ilari Alaperä. 

Reservimarkkinaseminaarin yleisöä ja puhujavieras Ilari Alaperä Fortumilta.

Ilari Alaperä kertoi seminaarissa tuotantolaitosten, kulutuskohteiden ja akustojen liittymisestä reservimarkkinoille. 

Reservit ovat yksi keino lisätä häiriönsietokykyä

Jakeluverkkoyhtiön näkökulmaa reservimarkkinaseminaarissa esitteli käyttöpäällikkö Sakari Kauppinen Alvalta, joka korosti turvallisuuden merkitystä puheenvuorossaan. Reservimarkkinoiden tehtävä onkin taata, että suomalaisten sähkön saanti jatkuu kaikissa tilanteissa, ja että sähkö kulkee turvallisesti laitoksista koteihin. Samaa tavoitellaan myös Jamkin KEMAR-hankkeessa, jonka puitteissa reservimarkkinaseminaari järjestettiin. 

“Tavoitteena on lisätä energiajärjestelmään liittyvän datan hyödyntämistä energian säästämiseksi, hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ja resilienssin tukemiseksi. Lisäksi haluamme tukea kyberturvallisuusosaamista ja levittää ajantasaista tietoa sekä edistää yhteistyötä eri tahojen välillä”, sanoo seminaarin järjestäjä ja KEMAR-hankkeen projektipäällikkö Teppo Flyktman Jamkista.  

Seminaarin puhujavieraat kehuivat Suomen energiajärjestelmän olevan erinomainen monessa asiassa jo nyt, ja Telian Mika Keski-Heikkilän mukaan ”Suomen sähköverkko on globaalisti katsoen edistyksellisellä tasolla”. Energiajärjestelmä monimutkaistuu kuitenkin koko ajan, joka vaatii huomion kiinnittämistä turvallisuuteen aiempaa enemmän. Reservit ja reservimarkkinat ovat tässä avuksi yhtenä keinona ylläpitää energiajärjestelmän sietokykyä erilaisia häiriöitä vastaan. 

Reservimarkkinaseminaari-tapahtuma toteutettiin osana Kestävän energiajärjestelmän modernien arvoketjujen resilienssi (KEMAR) -hanketta. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Hanketta rahoittavat myös hankkeen yhteistyökumppanit sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Lisätietoa: jamk.fi/kemar   

 

Kuvat: Heli Sutinen

Teksti: Lauha Puoliväli

Lisätietoja

Teppo Flyktman

Lehtori, Senior Lecturer
IT-Instituutti, Institute of Information Technology
Teknologia, School of Technology
+358407167630